Βρετανία: Άδεια ράφια και ελλείψεις προϊόντων ακόμη και στα σούπερ μάρκετ – Γερμανικές εκλογές: Αριστερά και Σοσιαλδημοκράτες επικρίνουν την Μέρκελ στο κοινοβούλιο – Οι παράπλευρες απώλειες της πανδημίας: Σε κίνδυνο άνθρωποι που πάσχουν από AIDS, φυματίωση και ελονοσία

(Φωτ. αρχείου, από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν τα βρετανικά σούπερ μάρκετ αντιμετώπιζαν πάλι ζητήματα τροφοδοσίας)

Αραιά ή άδεια ράφια στα καταστήματα: οι ελλείψεις που πλήττουν στις επιχειρήσεις της Βρετανίας λόγω της πανδημίας της covid-19 και του Brexit παρατηρούνται πλέον και στα σούπερ μάρκετ.

«Είχαμε ήδη αποφασίσει να μειώσουμε τα αποθέματά μας λόγω της covid, όμως τώρα δυσκολευόμαστε να μας παραδώσουν κάποια προϊόντα διότι απλώς δεν είναι διαθέσιμα», καταγγέλλει ο Σάτιαν Πατέλ, υπεύθυνος ενός καταστήματος στο κέντρο του Λονδίνου.

Πίσω του τα ράφια είναι μισοάδεια. «Την προηγούμενη εβδομάδα μου είχε τελειώσει η coca cola. Δεν έχουμε μεγάλα μπουκάλια Evian εδώ και τρεις εβδομάδες», εξηγεί. «Χωρίς προϊόντα δεν υπάρχει εμπόριο. Με άδεια ράφια όπως αυτά κανείς δεν θα μπει στο μαγαζί».

Οι βρετανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεφοδιασμού εδώ και πολλούς μήνες, τα οποία ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Αν και τα προβλήματα αυτά δεν περιορίζονται στη Βρετανία, καθώς η πανδημία προκάλεσε αναταραχή σε όλο τον κόσμο, είναι πιο οξυμένα εκεί λόγω και των επιπτώσεων του Brexit το οποίο περιπλέκει την είσοδο αλλοδαπών εργαζομένων.

Πολλοί από αυτούς επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους όταν ξέσπασε η covid-19 και κάποιοι δεν γύρισαν ποτέ στη Βρετανία. Για παράδειγμα υπάρχει έλλειψη 100.000 επαγγελματιών οδηγών φορτηγών, απαραίτητοι για τη μεταφορά προϊόντων.

Κοντά στο μαγαζί του Πατέλ ένα σούπερ μάρκετ μοιάζει να είναι πιο καλά εφοδιασμένο. Αλλά τα φαινόμενα απατούν, διότι όλα τα προϊόντα που διαθέτει το κατάστημα βρίσκονται ήδη στα ράφια, σύμφωνα με την Τόμα, μια 22χρονη πωλήτρια.

«Δεν υπάρχει τίποτα στις αποθήκες», δηλώνει. «Έχουμε ελλείψεις» σε όλα τα ράφια, «μερικές φορές λαμβάνουμε περιορισμένες ποσότητες (προϊόντων). Δεν έχουμε καν νερό!», προσθέτει.

Brexit: Άδεια ράφια και ελλείψεις προϊόντων στη Βρετανία έφεραν τα προβλήματα ανεφοδιασμού

Ανησυχία των πελατών

Αν και οι ελλείψεις ξεκίνησαν με το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν επιδεινωθεί μετά την 1η Ιανουαρίου που τέθηκε σε ισχύ το Brexit, σχολιάζει η Τόμα. Σύμφωνα με την ίδια, οι πελάτες έχουν αρχίσει να ανησυχούν και να ρωτούν τους πωλητές, «μας κατηγορούν» μερικές φορές για τις ελλείψεις κάποιων προϊόντων.

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) «θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες για να εκπαιδευτούν αρκετοί οδηγοί βαρέων οχημάτων» προκειμένου να τερματιστούν τα προβλήματα ανεφοδιασμού. Η CBI έχει ζητήσει την κυβέρνηση να φανεί πιο ευέλικτη στη μεταναστευτική της πολιτική.

Αν αναμονή οι εταιρείες μεταφορών ανταγωνίζονται μεταξύ τους προσφέροντας μπόνους ή αυξήσεις μισθών προκειμένου να προσελκύσουν τους οδηγούς φορτηγών.

Τα προβλήματα ανεφοδιασμού ανάγκασαν φέτος το καλοκαίρι τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναστείλουν την παραγωγή τους λόγω της έλλειψης ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, ενώ κατασκευαστικές εταιρείες βρέθηκαν χωρίς υλικά.

Τις τελευταίες εβδομάδες εξάλλου οι ελλείψεις έφτασαν στα εστιατόρια McDonald’s, τις παμπ Wetherspoon, ακόμη και στα εργοστάσια της Coca Cola, αλλά και τα καταστήματα Ikea. Και η βρετανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να βρει λύσεις προκειμένου οι καταναλωτές να μην βρουν άδεια ράφια τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

Γερμανικές εκλογές: Αριστερά και Σοσιαλδημοκράτες επικρίνουν την Μέρκελ στο κοινοβούλιο

«Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές είναι τόσο απελπισμένοι ώστε ακόμη και η Μέρκελ ξέφυγε από το ρόλο της», τόνισε η Αριστερά (Die Linke)

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) και η Αριστερά επέκριναν την σημερινή ομιλία της καγκελαρίου Μέρκελ (CDU) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) ως μη αρμόζουσα στην τελευταία της εμφάνιση.

«Λυπάμαι πολύ που η καγκελάριος υποβάθμισε σήμερα το αξίωμά της στην προεκλογική εκστρατεία. Δεν είχε ανάγκη να το κάνει. Υπήρχε μεγάλος πανικός σήμερα στις τάξεις Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Ρόλφ Μίτσενιχ, στα δίκτυα RTL και ntv.

Η Αριστερά (Die Linke) επέκρινε επίσης την καγκελάριο: «Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές είναι τόσο απελπισμένοι ώστε ακόμη και η Μέρκελ ξέφυγε από το ρόλο της. Η απερχόμενη καγκελάριος μετέτρεψε την τελευταία της ομιλία σε εμφάνιση προεκλογικής εκστρατείας και τον εαυτό της μέρος της τελευταίας κινητοποίησης του Λάσετ», δήλωσε η ηγέτης της Αριστεράς Σουζάνε Χέννιγκ-Βέλσοφ σε συνέντευξή της η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στα αυριανά φύλλα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού ομίλου Funke.

«Όχι η Μέρκελ, αλλά οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν για το μέλλον. Μετά από 16 χρόνια Μέρκελ υπάρχει στη χώρα μια βαθιά ανάγκη για κοινωνικές και οικολογικές αλλαγές. Οι πολίτες θέλουν αλλαγή, Η καγκελάριος χρησιμοποίησε την τελευταία της ομιλία της θητείας της στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο για να χλευάσει τον υποψήφιο καγκελάριο του SPD Όλαφ Σολτς και να προωθήσει τον υποψήφιο καγκελάριο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών Άρμιν Λάσετ», τόνισε.

 

Οι παράπλευρες απώλειες της πανδημίας: Σε κίνδυνο άνθρωποι που πάσχουν από AIDS, φυματίωση και ελονοσίαΈλεγχος για HIV στην ΟυγκάνταΈλεγχος για HIV στην Ουγκάντα 

Σαρωτικό αντίκτυπο είχε η πανδημία για την αντιμετώπιση των τριών ασθενειών σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου. Οι θάνατοι στις φτωχότερες χώρες ενδέχεται να ξεπεράσουν αυτούς του κορονοϊού.

Η πανδημία του κορονοϊού θα έχει συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να πεθάνουν από φυματίωση, AIDS και ελονοσία, λόγω του κλονισμού των συστημάτων υγείας, ιδίως των πιο φτωχών κρατών, τονίζει σε έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση των ασθενειών αυτών.

Σε κάποιες από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, οι θάνατοι εξαιτίας του AIDS και της φυματίωσης ενδέχεται ακόμη και να ξεπεράσουν αυτούς της COVID-19, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Ταμείο, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύθηκαν για την αντιμετώπιση της φυματίωσης που είναι ανθεκτική στα φάρμακα στα κράτη όπου επενδύει μειώθηκε κατά 19%. Τα προγράμματα και οι υπηρεσίες για την πρόληψη του HIV και του AIDS συρρικνώθηκαν κατά 11%, πρόσθεσε.

Η πανδημία είχε “σαρωτικό αντίκτυπο” στον αγώνα για την αντιμετώπιση των τριών ασθενειών, τονίζει ο θεσμός. Για πρώτη φορά, διαπιστώθηκε υποχώρηση των προσπαθειών που αφορούν πληθυσμούς-κλειδιά και ευάλωτες ομάδες.

Οι αριθμοί για το 2020 «επιβεβαιώνουν αυτό που φοβόμασταν από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού», συνόψισε ο Πίτερ Σαντς, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας. «Ο αντίκτυπός της ήταν σαρωτικός. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, οι βασικοί δείκτες μας βρίσκονται σε υποχώρηση».

Η πανδημία κλόνισε τα συστήματα υγείας, μείωσε τις διαγνωστικές εξετάσεις και την προσφορά θεραπείας. Είχε «καταστροφικές» συνέπειες στον αγώνα κατά της φυματίωσης: προσφέρθηκε θεραπεία σε περίπου 4,7 εκατ. ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν σε ένα εκατομμύριο λιγότερους ασθενείς απ’ ό,τι το 2019.

Στο μέτωπο του αγώνα εναντίον του ιού ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν επίσης μεγάλος. Μολονότι ο αριθμός των θετικών που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία συνέχισε να αυξάνεται (+9% το 2020), η έκθεση κάνει λόγο για «πολύ ανησυχητική» μείωση των υπηρεσιών πρόληψης και των εξετάσεων σε πληθυσμούς-κλειδιά.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αφορούν τα προγράμματα πρόληψης του συνδρόμου επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας μειώθηκε κατά 11% το 2020, κατά 12% στον νεότερο πληθυσμό. Ο αριθμός των θεραπειών που χορηγούνται σε μητέρες για να αποτραπεί ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός στα μωρά τους μειώθηκε κατά 4,5%.

Καινοτομίες

Οι διαγνωστικές εξετάσεις για το AIDS μειώθηκαν κατά 22%, κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν καθυστέρησε η έναρξη της θεραπείας ασθενών στις πιο πολλές χώρες.

Στα κράτη όπου δραστηριοποιείται το Παγκόσμιο Ταμείο, 21,9 εκατ. άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία για τον HIV το 2020 (+8,8% σε σχέση με το 2019).

Μέχρι στιγμής, τα προγράμματα καταπολέμησης της ελονοσίας μοιάζουν να έχουν χτυπηθεί λιγότερο από την πανδημία, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι κουνουπιέρες που διανεμήθηκαν αυξήθηκαν κατά 17% το 2020. Σε αρκετές χώρες, οι εθελοντές στον αγώνα κατά της ασθένειας προτίμησαν να σταματήσουν τη διανομή από μεγάλα κέντρα, που δεν προτεινόταν, λόγω πανδημίας, κι αντ’ αυτού να κάνουν διανομή πόρτα-πόρτα.

Ο αριθμός των εξετάσεων ύποπτων κρουσμάτων ελονοσίας μειώθηκε κατά 4,3% το 2020 και η πρόοδος στην προσπάθεια για την εξάλειψη της ασθένειας τελματώθηκε, στηλιτεύει το Ταμείο.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού αποκάλυψε πόσο «κρίσιμη σημασία» έχει η ομαλή λειτουργία των συστημάτων υγείας, επιμένει το Ταμείο. Κάνει πάντως λόγο για μερικές αχτίδες ελπίδας, όπως ορισμένες καινοτομίες στον αγώνα εναντίον του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

Στη Νιγηρία, για παράδειγμα, η εθνική υπηρεσία για τον έλεγχο του AIDS κάνει διαγνωστικές εξετάσεις για τον HIV σε ανθρώπους που πάνε σε κέντρα για να υποβληθούν σε τεστ για τον SARS-CoV-2. Αποτέλεσμα: οι διαγνώσεις αυξήθηκαν.

Η ταχεία αντίδραση του Ταμείου επέτρεψε να αποφευχθούν τα χειρότερα, εκτιμά το ίδιο στην έκθεσή του. Το 2020, δαπάνησε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας αποτελεί σύμπραξη μεταξύ κυβερνήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, του ιδιωτικού τομέα και ασθενών. Τα κεφάλαιά του διατίθενται εξ ημισείας για την καταπολέμηση αφενός του AIDS και αφετέρου της ελονοσίας και της φυματίωσης. Αφότου ιδρύθηκε, το 2002, το Ταμείο λογαριάζει πως έχει σώσει 44 εκατομμύρια ζωές. Η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο Ταμείο είναι οι ΗΠΑ.