Βουλή: Ψηφίστηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Βουλή
Με 175 «ναι», 33 «όχι» και 80 «παρών» πέρασε από τη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ.

Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Οι βουλευτές Μπουρχάν Μπαράν, Ιλχάν Αχμέτ, Γιώργος Βαγιωνάς, Μαριέττα Γιαννάκου, Σταύρος Αραχωβίτης, Κωνσταντίνος Ζουράρις, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Τρύφων Αλεξιάδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Σπύρος Λάππας, απέστειλαν στο προεδρείο επιστολή πρόθεσης ψήφου η οποία όμως δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα.

Κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική

Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών κατά τις δευτερολογίες τους, για την επέκταση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Τη δέσμευση των ΗΠΑ ότι δεν θα αρκεστούν σε ρητορικές παρεμβάσεις, στην περίπτωση που κλιμακωθούν οι τουρκικές προκλήσεις ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να δεσμευτούν ότι αν κλιμακωθούν οι προκλήσεις από τους γείτονές μας δεν θα αρκεστούν σε ρητορικές παρεμβάσεις».

Απαντώντας στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε τι ακριβώς ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμώντας ότι τυχόν φιλοδοξία για αμερικανική συνδρομή σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση «ανήκει έξω από τη σφαίρα του εφικτού».

«Θέλω να καταλάβω τι ακριβώς ζητάτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητάτε μία ομπρέλα ασφάλειας και προστασίας των εθνικών μας συμφερόντων; Μία διμερή αμυντική συμμαχία η οποία θα σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα δεχθεί επίθεση, θα πρέπει οι ΗΠΑ να συνδράμουν και να υποστηρίξουν την Ελλάδα; Εάν ζητάτε αυτό, γιατί δεν το ζητήσατε από τον Αμερικανό πρόεδρο όταν τον επισκεφτήκατε;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η πραγματικότητα είναι ότι εάν ζητάτε αυτό, ανήκει έξω από τη σφαίρα του εφικτού».

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη περί προβλεψιμότητας στην εξωτερική πολιτική, «κωλοτούμπας», καθώς και των «πυρών» κατά του Αλέξη Τσίπρα αλλα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε:

«Εγώ ο απρόβλεπτος είμαι ο πρωθυπουργός που κατάφερε να βγει η χώρα από τα μνημόνια μετά από μια οκταετή κρίση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που κατάφερε να αναβαθμίσει την αξιοπιστία της χώρας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έχετε το θράσος να μιλάτε εσείς για κωλοτούμπα μέσα σε αυτή την αίθουσα».

«Εγώ ο απρόβλεπτος όταν πήγα στις ΗΠΑ δεν κάθισα βουβός απέναντι στον Τραμπ. 72 δευτερόλεπτα μιλήσατε. Η απρόβλεπτη κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει συνέντευξη τύπου ώστε να ακουστούν οι θέσεις μας», συνέχισε.