Βουλή: Αντιδράσεις για το μνημόνιο με Αζερμπαϊτζάν ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις – Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας

Την απόσυρση του μνημονίου κατανόησης με το Αζερμπαϊτζάν ζητά η Ελληνική Λύση, ενώ υπέρ της Αρμενίας τάχθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης με φόντο τις εχθροπραξίες στην αυτονομημένη περιφέρεια Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων.

Το θέμα έθεσε στην Ολομέλεια ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ζητώντας την απόσυρση του «μνημονίου κατανόησης στον τομέα του Αθλητισμού μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν».

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης για τη συζήτηση και ψήφιση των μέτρων ανακούφισης για τους πλημμυροπαθείς από τον «Ιανό» και τη νέα λίστα Πέτσα, Νικήτας Κακλαμάνης, τάχθηκε υπέρ των Αρμενίων, ξεκαθαρίζοντας ότι απαντά με τη βουλευτική του ιδιότητα χωρίς να εκφράζει τη θέση του προεδρείου.

«Επί της ουσίας, δεν μπορώ ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος προεδρεύων να σας δώσει μια απάντηση τώρα. Στείλατε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Άρα, αύριο που το μνημόνιο εισάγεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για συζήτηση, ο Πρόεδρος της Βουλής θα κάνει την συνεννόηση του με την κυβέρνηση και ενδεχομένως να συμβεί και αυτό που λέτε ή όχι» είπε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Εγώ, δεν μπορώ να σας πω, ούτε να πάρω θέση ως προεδρεύων. Ως Κακλαμάνης, όμως, μπορώ να πάρω θέση και σαφέστατα η θέση μου είναι υπέρ των Αρμενίων».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr, η αξιωματική αντιπολίτευση προκρίνει τη λύση της αναβολής της κύρωσης του συγκεκριμένου μνημονίου έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι στην αυτονομημένη περιφέρεια Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνουν τις ισχυρές φιλικές σχέσεις της χώρας μας με την Αρμενία, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει στη συγκεκριμένη φάση να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις με τους Αζέρους.

Άγγελος Προβολισιάνος

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

Ο κ. Δένδιας καταδίκασε την απώλεια ζωών και επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της Ελλάδος να βοηθήσει στις προσπάθειες για άμεση αποκλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοραμπ Μνατσακανιάν (Zohrab Mnatsakanya) πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί φιλίας Ελλάδας και Αρμενίας.

Ο κ. Δένδιας καταδίκασε την απώλεια ζωών και επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της Ελλάδος να βοηθήσει στις προσπάθειες για άμεση αποκλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Το ΝΑΤΟ ζητά “να σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις”

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ κάλεσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να βάλουν αμέσως τέλος στις συγκρούσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι δύο πλευρές «πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις συγκρούσεις», είπε ο Τζέιμς Απατουράι, ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για την περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Ζήτησε επίσης να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος. «Το ΝΑΤΟ στηρίζει τις προσπάθειες της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η Ομάδα του Μινσκ, όπου συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, συγκροτήθηκε το 1992 με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.