Βιασύνη για ψήφο… νοσταλγών — Market Pass 2: Τι αλλάζει, ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση — Θερινές εκπτώσεις: Ξεκινούν σήμερα. Πόσο θα διαρκέσουν

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τις δύο προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας πολίτης εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας του στο εξωτερικό, δηλαδή να έχει μείνει συνολικά δύο χρόνια στην Ελλάδα σε χρονικό βάθος 35 ετών και να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση στην ΑΑΔΕ το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Στη συμπόρευση Δεξιάς και Ακροδεξιάς μέσα στο κοινοβούλιο ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να νομοθετήσει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος στη χώρα μας με «έναν νόμο και ένα άρθρο» -όπως ο ίδιος ανακοίνωσε- που θα αφορά την άρση όλων των περιορισμών στην ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων από τον τόπο διαμονής τους.

Σήμερα αναμένεται η κυβέρνηση να αναρτήσει το νομοσχέδιο αυτό στη δημόσια διαβούλευση, ενώ ο πρωθυπουργός φρόντισε να το ανακοινώσει όχι στην πρωτομιλία του, αλλά κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, δηλαδή πάνω στο σφύριγμα της λήξης της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, έτσι ώστε να στερήσει και από την αντιπολίτευση τη δυνατότητα να τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα.

Τι είπε συγκεκριμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης; Οτι «αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση έναν νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας απ’ όπου κι αν κατοικούν».

Με άλλα λόγια να αρθούν οι περιορισμοί, που θεσπίστηκαν επί της πρώτης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη με ευρύτατη διακομματική συναίνεση, και οι οποίοι απέτρεπαν τη δημιουργία μιας «φάμπρικας» μαζικής απόκτησης ιθαγένειας και απευθείας εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους ενός απροσδιόριστου αριθμού δυνητικών εκλογέων (που δεν έχουν σχέση με εκείνους που έφυγαν από τη χώρα μας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης), με μακρινή καταγωγή από Ελληνες γονείς, που ενδεχομένως νιώθουν μια νοσταλγία για την Ελλάδα, την οποία όμως δεν γνωρίζουν στ’ αλήθεια και δεν έχουν κανέναν βιοτικό δεσμό μαζί της, ούτε βέβαια και ουσιαστική γνώση του εγχώριου πολιτικού σκηνικού.

Το παραπάνω ακροατήριο όμως μπορεί να αξιοποιήσει τις προβλέψεις του απαρχαιωμένου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, αφού ο Κώδικας αναγνωρίζει ελληνική ιθαγένεια σε όποιον μπορεί να αποδείξει σε απεριόριστο γενεαλογικό βάθος την καταγωγή του από Ελληνα ή Ελληνίδα πολίτη μέσω του «δικαίου του αίματος» (jus sanguinis).

Επομένως οι κυβερνητικές αναφορές για παροχή δυνατότητας ψήφου από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό σε όσους «είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους» αποτελούν ένα «τρικ» αποσιώπησης του πραγματικού σχεδίου της, που είναι βέβαια η δημιουργία αυτής ακριβώς της «φάμπρικας» μαζικών εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους ομογενών ακόμα και πέμπτης γενιάς, χωρίς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα. Και αυτό γιατί η Ν.Δ., που παραδοσιακά φλερτάρει με τη λεγόμενη ομογένεια, θεωρεί ότι πρόκειται για ένα κατά βάση συντηρητικό και δεξιό (και άρα δικό της) ακροατήριο.

Τώρα λοιπόν η κυβέρνηση βλέπει ότι με τη νέα Βουλή, που έχει πλεόνασμα ακροδεξιών κομμάτων και μορφωμάτων, μπορεί να βρει τις 200 ψήφους που απαιτούνται προκειμένου να περάσει το σχέδιό της.

Και δεν διστάζει να στηριχτεί στη βιτρίνα του καταδικασμένου ναζιστή Κασιδιάρη «Σπαρτιάτες» και στην ακροδεξιά Νίκη. Πρόλαβε και το αποκάλυψε προ τριών ημερών ο νέος υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος ρωτήθηκε (Real FM, 7.7.2023) με αφορμή το γεγονός ότι «Σπαρτιάτες» και Νίκη έχουν την ίδια στάση με τη Ν.Δ. στο θέμα αυτό και έδειξε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να τους εντάξει σε ένα κοινό μέτωπο μιας «ευρύτατης πλειοψηφίας», στην οποία τοποθετεί και την άλλη Ακροδεξιά του παλιού συνοδοιπόρου του στον ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής του ισχύοντος εκλογικού νόμου, χαρακτηρίζοντάς τον «νόμο αποκλεισμού και κοροϊδίας» (4.5.2023), ενώ ήδη η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει την επικείμενη ρύθμιση της κυβέρνησης για την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Διαβούλευση

Ετσι λοιπόν το πρώτο νομοσχέδιο επί νέας κυβερνητικής θητείας θα αναρτηθεί σήμερα προς διαβούλευση με στόχο να τεθεί προς ψήφιση πριν από το κλείσιμο της Βουλής, όπως ενημερώνουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή πριν από τα τέλη Ιουλίου. Πληροφορίες θέλουν το προωθούμενο νομοσχέδιο να είναι στο πνεύμα της τροπολογίας που είχε καταθέσει ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, την άνοιξη του 2021.

Η -ουσιαστικά ενός άρθρου- τροπολογία επιχειρούσε να άρει όλους τους περιορισμούς που θεσπίστηκαν με τον ν.4648/20219, ακόμη και την Ειδική Διακομματική Επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση ενστάσεων επί τυχόν απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (η αρμοδιότητα για την αποδοχή ή απόρριψη κάθε αίτησης ανατίθετο στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών και μόνο). Δεν είχε συγκεντρώσει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των 200 ψήφων (έλαβε 190 ψήφους από Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση), με τον τότε νομοθετικό αιφνιδιασμό της Ν.Δ. να πέφτει στο κενό.

Προϋποθέσεις

Οι περιορισμοί, τους οποίους επιχειρεί εκ νέου η κυβέρνηση να καταργήσει, είναι οι δύο προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας πολίτης εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας του στο εξωτερικό:

α) να έχει μείνει συνολικά δύο χρόνια στην Ελλάδα σε χρονικό βάθος 35 ετών,

β) να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση στην ΑΑΔΕ το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (κάτι που προϋποθέτει την κατοχή ελληνικού ΑΦΜ).

Οι παραπάνω περιορισμοί είχαν συμφωνηθεί από τα πολιτικά κόμματα το φθινόπωρο του 2019 στη διάρκεια των πολυήμερων εργασιών της διακομματικής επιτροπής που είχε συγκροτηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών επί θητείας Τ. Θεοδωρικάκου. Αποτυπώθηκαν στον ν.4648/2019 και υπερψηφίστηκαν με ευρύτατη (και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα) πλειοψηφία 288 ψήφων.

Οι περιορισμοί αυτοί είχαν προταθεί από το ΚΚΕ, το οποίο στη διάρκεια των εργασιών της διακομματικής είχε ρόλο ρυθμιστή (ήταν αδύνατο να σχηματιστεί πλειοψηφία 200 εδρών χωρίς τη συμμετοχή του), και είχε επιμείνει στους περιορισμούς προκειμένου να αποτραπούν οι κίνδυνοι αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. χαρακτήριζε τον νόμο του 2019 «προϊόν συμβιβασμού» απολογούμενη στο ακροατήριό της και ειδικότερα σε κοινότητες της ομογένειας. Δεν είχε κρύψει τις προθέσεις της να καταργήσει τους περιορισμούς και επανέρχεται τώρα δριμύτερη, πάντα υπό το δόγμα Βορίδη για θεσμικές αλλαγές «για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία».

Στέργιος Ζιαμπάκας, Γιάννης Μπασκάκης

Market Pass 2: Τι αλλάζει, ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί το Market Pass 2 ανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Αιτήσεις δεν χρειάζεται να κάνουν όλοι οι δικαιούχοι, παρά μόνο όσοι είναι νέοι δικαιούχοι και δεν είχαν κάνει την προηγούμενη φορά, είτε γιατί έχασαν τις προθεσμίες, είτε γιατί δεν κάλυπταν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που ίσχυαν.

Όπως ανακοινώθηκε, το νέο επίδομα για αγορά τροφίμων θα δοθεί αυτόματα σε όλους όσους είχαν κάνει τον Φεβρουάριο την αίτησή τους στο vouchers.gov.gr. Οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν τον έλεγχο, για να διαπιστωθεί εάν θα πάρουν ή όχι και αυτή τη φορά τα χρήματα με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2022.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Χάρης Θεοχάρης εξήγησε ότι στο υπουργείο Οικονομικών θα λάβουν υπ’ όψιν τους «τις νέες αιτήσεις. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είχαν εισοδήματα και τώρα δεν έχουν, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν εισοδήματα και τώρα έχουν. Και είναι άδικο να πάρουν χρήματα».

Είπε ότι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση, ακόμη και αν απορρίφθηκαν, δεν θα χρειαστεί να την ξανακάνουν, καθώς το σύστημα αυτόματα θα θεωρήσει ότι οι αιτήσεις επανυποβλήθηκαν και θα γίνει ο έλεγχος με βάση τις νέες φορολογικές δηλώσεις. «Να θεωρήσουμε ότι έχουν γίνει αυτές τις αιτήσεις και απλώς το σύστημα να ανοίξει για κάποιες μέρες για όσους επιπλέον θέλουν να κάνουν αίτηση», είπε ο υφυπουργός.

Market Pass 2: Η ημερομηνία για αίτηση – Τι αλλάζει στην πληρωμή

Οι διαδικασίες θα ανοίξουν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Καθώς καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Ιουλίου, η πλατφόρμα στο gov.gr θα ανοίξει μέσα στον Αύγουστο, οπότε εκεί εκτιμάται ότι θα αρχίσουν και οι πληρωμές.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η τελευταία πληρωμή του Market Pass 2 να γίνει στο τέλος Οκτωβρίου, ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν τον Νοέμβριο. Και καθώς, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία της Ε.Ε., η παράταση του μέτρου δεν μπορεί να περάσει και στο 2024, εκτιμάται ότι θα αλλάξουν και οι ημερομηνίες πληρωμής και όσοι έχουν επιλέξει την άυλη κάρτα θα πάρουν τα τελευταία χρήματα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αναδρομικά.

Πώς γίνονται οι αιτήσεις για το Market Pass 2

Όσοι δικαιούχοι θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για Market Pass 2, θα πρέπει να εισέρχονται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet.

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο δικαιούχος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και τη διεύθυνση e-mail.

Έπειτα, επιλέγει τον τρόπο πίστωσης, δηλαδή είτε την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.

Εάν επιλέξει την καταβολή μετρητών στην τράπεζα, θα πρέπει να έχει διαθέσιμο τον αριθμό IBAN ενεργού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο να είναι τουλάχιστον συνδικαιούχος.

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας. Για το κινητό θα έρθει ένας κωδικός με SMS, ενώ για το e-mail έρθει ένα μήνυμα με ενεργό link.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η επιδότηση θα κυμαίνεται από 22 ευρώ έως 100 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν στον πρώτο γύρο ήταν τα εξής:

  • Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ
  • Έγγαμοι – Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 24.000 ευρώ
  • Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος: Συν 5.000 ευρώ

Σχετικά με την αντικειμενική αξία των ακινήτων, ίσχυαν τα εξής:

  • Άγαμοι: Έως 250.000 ευρώ
  • Έγγαμοι – Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 400.000 ευρώ

Θερινές εκπτώσεις: Ξεκινούν σήμερα – Πόσο θα διαρκέσουνΘερινές Εκπτώσεις

Αρχίζουν σήμερα οι θερινές εκπτώσεις. Τι πρέπει να τηρούν οι έμποροι και τι να προσέχουν οι καταναλωτές.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις σηκώνουν επίσημα την αυλαία για την έναρξη της περιόδου των θερινών εκπτώσεων που ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 10 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου, με ανοικτά καταστήματα σε όλη τη χώρα την Κυριακή 16 Ιουλίου.

Προετοιμάζοντας κατάλληλα το έδαφος, στη μάχη των καλοκαιρινών εκπτώσεων έχουν ήδη εισέλθει πολλές εμπορικές επιχειρήσεις με προκρατήσεις αλλά και προσφορές τόσο μέσα από το ψηφιακό κανάλι όσο μέσα από τα φυσικά καταστήματα με στόχο να ρευστοποιήσουν εποχικά προϊόντα και να «γεμίσουν τα ταμεία» τους.

Όπως τονίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, Αντώνης Μακρής «οι εμπορικές επιχειρήσεις προσβλέπουν σε πολύ καλούς τζίρους κατά τις θερινές εκπτώσεις ώστε να ανακτηθούν οι χαμένες πωλήσεις λόγω των βουλευτικών εκλογών και περιμένουν να εξυπηρετήσουν τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και τους τουρίστες με γεμάτα ράφια και δελεαστικές τιμές».

Ο ίδιος προσθέτει ότι τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του ΣΕΛΠΕ, με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγράφουν ένα καταναλωτικό κοινό πιεσμένο, σε ένα μεταβατικό στάδιο, με βασική ανησυχία τις πληθωριστικές πιέσεις σε προϊόντα και ένα αρνητικό, αλλά βελτιούμενο καταναλωτικό κλίμα στην αγορά της λιανικής στην Ελλάδα.

«Το καταναλωτικό κλίμα βελτιώνεται και αισιοδοξούμε ότι, παρά την πίεση του διαθέσιμου εισοδήματος, το κοινό θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και θα πραγματοποιήσει συμφέρουσες αγορές ικανοποιώντας βασικές ανάγκες του» επισημαίνει ο κ. Μακρής και συμπληρώνει ότι «καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω ώθηση των πωλήσεων των εμπορικών επιχειρήσεων θα διαδραματίσει ο τουρισμός που κινείται σε πολύ καλά επίπεδα».

«Οι εμπορικές επιχειρήσεις προσβλέπουν πολλά από την επικείμενη εκπτωτική περίοδο που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης με αφορμή την επικείμενη έναρξη των θερινών εκπτώσεων. Προσθέτει επίσης ότι «με γεμάτα ράφια, εντυπωσιακές τιμές, χαμόγελο και επαγγελματισμό, είναι έτοιμες όπως πάντα, να υποδεχθούν τους καταναλωτές. Οι ανάγκες είναι πολλές και οι προσδοκίες ακόμη περισσότερες».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΕΣΑ, οι εμπορικές επιχειρήσεις καλούνται να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς σύμφωνα με την παράγραφο 2α άρθρου 15 ν. 4177/2013, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5039/2023, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Επίσης, πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.