Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση σταματά το μποϊκοτάζ στον Μαδούρο, συμμετέχει στις εκλογές – Πυρηνικός σταθμός Άκουγιου: Ατμογεννήτριες στέλνει η Ρωσία στην Τουρκία για τον δεύτερο αντιδραστήρα

Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση σταματά το μποϊκοτάζ στον Μαδούρο και συμμετέχει στις εκλογές

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλαςανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και κυβερνητών που αναμένεται να διεξαχθούν την 21η Νοεμβρίου, έπειτα από τρία χρόνια μποϊκοτάζ.

«Αναγγέλλουμε στους πολίτες της χώρας και στη διεθνή κοινότητα τη συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία (…) της 21ης Νοεμβρίου 2021 με το Στρογγυλό Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας (MUD)», τη συμμαχία στην οποία ανήκουν τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Καράκας.

Η αντιπολίτευση απείχε από τις προεδρικές εκλογές του 2018, στις οποίες επανεξελέγη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, και από τις βουλευτικές εκλογές του 2020, χάνοντας το κοινοβούλιο, τη μόνη εξουσία που έλεγχε από το 2015.

Επέλεξε να μη συμμετάσχει διότι έριζε ότι στις δύο ψηφοφορίες, τα αποτελέσματα των οποίων χαρακτήρισε προϊόντα «νοθείας», δεν υπήρχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Οι εκλογές του Νοεμβρίου «γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι ούτε δίκαιες, ούτε συμβατικές. Η δικτατορία έχει επιβάλει σοβαρά εμπόδια που θέτουν σε κίνδυνο την έκφραση της αλλαγής που θέλει ο λαός της Βενεζουέλας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει «δικτατορία» την κυβέρνηση του κ. Μαδούρο, που από την πλευρά του κατηγορεί μερίδα της πως συνωμοτεί με την Ουάσινγκτον προκειμένου να τον ανατρέψει.

Ωστόσο «κατανοούμε ότι θα είναι πεδίο αγώνα, χρήσιμο για να φθάσουμε σε αληθινή λύση της σοβαρής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας», μέσω «ελεύθερων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών», προστίθεται στο κείμενο.

Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε ενώ η κυβέρνηση του κ. Μαδούρο και η αντιπολίτευση ετοιμάζονται να επαναλάβουν (3η-5η Σεπτεμβρίου) τις διαπραγματεύσεις που άρχισαν τον περασμένο μήνα στο Μεξικό με διαμεσολάβηση της Νορβηγίας για να συμφωνήσουν για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα και τις θεσμικές και διαδικαστικές εγγυήσεις, με αντάλλαγμα την άρση –μέρους τουλάχιστον– των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας.

Οι προσεχείς εκλογές αποκάλυψαν ρήγματα στην αντιπολίτευση: στελέχη της, αψηφώντας τη γραμμή, άρχισαν να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία.

Η αντιπολίτευση τα προηγούμενα δύο και πλέον χρόνια προσπάθησε να αναγκάσει τον σοσιαλιστή πρόεδρο να παραιτηθεί μέσω διεθνούς πίεσης ή καλώντας τον στρατό να τον ανατρέψει, χωρίς επιτυχία.

Ο Νικολάς Μαδούρο καλωσόρισε την απόφαση της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως δεν έχει καμία σχέση με τις πρόσφατες εκκλήσεις της να επιβληθούν κυρώσεις και να υπάρξει ξένη στρατιωτική επέμβαση.

«Η απόφαση να συμμετάσχει στις εκλογές και πάλι αξίζει επιδοκιμασία», είπε ο πρόεδρος. «Θα κάτσω στην πολυθρόνα μου με ποπ-κορν στο χέρι για να παρακολουθήσω τον Χουάν Γκουαϊδό να ψηφίζει», πρόσθεσε ειρωνικά.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, αυτοανακηρύχθηκε το 2019 μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας και αναγνωρίστηκε ως ο νόμιμος αρχηγός του κράτους από κάπου πενήντα χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, ωστόσο δεν έχει καμία εξουσία. Παρά τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις και τη διπλωματική πίεση, παρά τη βαθιά οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα εξαιτίας της οποίας αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες, η κυβέρνηση του κ. Μαδούρο παρέμεινε στην εξουσία.

 

Πυρηνικός σταθμός Άκουγιου: Ατμογεννήτριες στέλνει η Ρωσία στην Τουρκία για τον δεύτερο αντιδραστήραΠυρηνικός σταθμός Άκουγιου: Ατμογεννήτριες στέλνει η Ρωσία στην Τουρκία για τον δεύτερο αντιδραστήραΑπό την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη Πούτιν – Ερντογάν για την έναρξη των εργασιών κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων του τρίτου αντιδραστήραTurkish Presidency via

Το εργοστάσιο Atommash, που ανήκει στον Oργανισμό Aτομικής Eνέργειας της ΡωσίαςRosatom, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την φόρτωση των ατμογεννητριών που θα τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις του δεύτερου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας.

Συνολικά στην Τουρκία στέλνονται τέσσερις ατμογεννήτριες βάρους 335 τόνων η κάθε μία, οι οποίες θα μεταφερθούν δια θαλάσσης διανύοντας μια απόσταση 3.000 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον Ίγκορ Κότοφ, γενικό διευθυντή της εταιρείας AEM-Technoligii, (ανήκει στον όμιλο Atomenergomash) παράρτημα της οποίας είναι η Atomash, η πρώτη εκ των τεσσάρων ατμογεννητριών κατασκευάσθηκε οκτώ μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την κατασκευή και την εκμετάλλευση του πυρηνικού σταθμού στο Άγκουγιου της Τουρκίας υπεγράφη στις 2 Μαΐου του 2010.

Η Rosatom, με βάση την εν λόγω συμφωνία, θα κατασκευάσει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου BBEP-1200 γενιάς 3+ και συνολικής ισχύος 4.800 μεγαβάτ.

Τον περασμένο Μάρτιο, οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξαν μέσω τηλεδιάσκεψης την έναρξη των εργασιών κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων του τρίτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού.

Ο πρώτος αντιδραστήρας προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Rosatom χρησιμοποιεί τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ενώ τηρούνται οι πιο υψηλές προδιαγραφές όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιτυχής υλοποίηση του εν λόγω έργου θα επιτρέψει την αναβάθμιση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας, και θα δοθεί ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*