Βαρώσια: Κυρώσεις από ΗΠΑ σε Τουρκία ζητεί ο Μενέντεζ – Ακιντζί κατά Ερντογάν: Το γόητρο ενός κράτους δεν μετριέται με κτίρια, αλλά με τη δημοκρατία

Ρόμπερτ Μενέντεζ

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας τονίζει πως είναι καθήκον των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι τα μάτια του κόσμου θα παραμείνουν στραμμένα στην Κύπρο και ότι η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη για τις πράξεις της.

Ητουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο αλλά και οι σχεδιασμοί για την αξιοποίηση της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων συνιστούν απειλή όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, όπως εκτιμά ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας τονίζει πως είναι καθήκον των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι τα μάτια του κόσμου θα παραμείνουν στραμμένα στην Κύπρο και ότι η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη για τις πράξεις της.

«Με απλά λόγια, ο Ερντογάν δεν είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον υπουργό Μπλίνκεν για να διερευνήσουμε νέα μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να διασφαλίσει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα αντιμετωπίσει πρόσθετες συνέπειες για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για την απροκάλυπτη αποφασιστικότητά του να κλέψει τους από τους Κύπριους τον έλεγχο της μοίρας τους. Ως ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε στον τερματισμό της τραγικής διαίρεσης αυτού του νησιωτικού έθνους», επεσήμανε ο κ. Μενέντεζ.

Κάνοντας λόγο για μία ζοφερή επέτειο, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είπε πως η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα γεγονότα της παράνομης εισβολής χρησίμευσαν μόνο για να διαφυλάξουν την ολοένα πιο επιθετική και επικίνδυνη στάση της Τουρκίας, η οποία αντιτίθεται στα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και των στενότερων συμμάχων και συνεργατών τους.

 

Ηχηρό μήνυμα Ακιντζί κατά Ερντογάν: Το γόητρο ενός κράτους δεν μετριέται με κτίρια, αλλά με τη δημοκρατίαO Μουσταφά Ακιντζί

Το σχόλιο του Ακιντζί στον απόηχο των προκλήσεων Ερντογάν και Τατάρ

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μετά τις εξαγγελίες για το Βαρώσι αλλά και για κατασκευή «Προεδρικού Μεγάρου» και «Κοινοβουλίου» στα κατεχόμενα.

Ενδεικτική των αντιδράσεων και η ανάρτηση του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το γόητρο των κρατών δεν μετριέται με το μεγαλείο των κτιρίων τους. Μετριέται με τη δημοκρατία, το σεβασμό των ελευθεριών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δίκαιο και τη δικαιοσύνη και την ευημερία των πολιτών τους».

Μαρία Ζαχαράκη