Βαξεβάνης: Ο Σαραμάγκου αποδεικνύει την ηλιθιότητά σας

Η φράση του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου που χρησιμοποίησε ως τίτλο άρθρου του ο Κώστας Βαξεβάνης ξεσήκωσε θύελλα… άγνοιας

Ο τίτλος του editorial του Κώστα Βαξεβάνη στο χθεσινό φύλλο του Documento προκάλεσε κύμα… άγνοιας, αφού δεν ήταν λίγοι οι φανατικοί κυβερνητικοί φίλοι που δεν αναγνώρισαν την πασίγνωστη φράση του Ζοζέ Σαραμάγκου, αλλά νόμιζαν ότι… ο Βαξεβάνης τους βρίζει τη μάνα.

Μπορεί να ακούγεται γελοίο, όμως στον θαυμαστό κόσμο του ελληνικού internet, όλα είναι πιθανά. Ακόμη και κάποιοι να μπερδέψουν τον Βαξεβάνη με τον κάτοχο νόμπελ λογοτεχνίας, Ζοζέ Σαραμάγκου.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Βαξεβάνης, λαμβάνοντας έμπνευση από το ποίημα του Σαραμάγκου κατά των ιδιωτικοποιήσεων, έβαλε ως τίτλο στο χθεσινό του σχόλιο τη φράση «Ιδιωτικοποιήστε και τη μάνα σας», παραφράζοντας προς το ευγενέστερο, τη φράση του συγγραφέα που είχε γράψει συγκεκριμένα «ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα τη μάνα που σας γέννησε».

Το ποίημα του Ζοζέ Σαραμάγκου έχει ως εξής:

«Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα,

ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός,

ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας,

ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος,

ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο,

ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο,

ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά.

Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων,

ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη,

παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων

σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό.

Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου…

Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα τη μάνα που σας γέννησε»

Μαζί με τον «στρατό» όσων… θίχτηκαν από τον τίτλο του Βαξεβάνη, ξεχώρισε βέβαια η δημοσιογράφος Αθηναΐς Νέγκα, η οποία έσπευσε να δείξει την ενόχλησή της, αρνούμενη στη συνέχεια να παραδεχτεί την άγνοια που επέδειξε.

«Είσαι ο Βαξεβάνης, δεν συμφωνείς με την κυβέρνηση. Ο.Κ. γιατί να βρίζεις μάνες!» έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να πάρει δεκάδες απαντήσεις πληροφορώντας την ότι δεν είναι αυτό το νόημα και αγνοεί παντελώς ακόμα και τον νομπελίστα.

Στη συνέχεια αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, να σβήσει το αρχικό tweet και να δικαιολογηθεί:

«Δεν χρειάστηκα ποτε εισαγωγικά κτλ για να βρίσω μάνες αδερφές κτλ κανενος. δεν θα μου άρεσε κανείς να βρει απόσπασμα του Σαιξπηρ για βρίσει τη μαμα του  @KostasVaxevanis ή οποιουδήποτε.επαναλαμβάνω πως τα «περί ακεραιότητας» κάποιοι δεν τα καταλαβαίνουν. Peace»

Προφανώς δεν βρήκε πρόχειρο το νομπελίστα και τα έβαλε με τον Βαξεβάνη…

Ο Κώστας Βαξεβάνης, απάντησε συνολικά και πολύ καυστικά, γράφοντας ότι ο Σαραμάγκου, ακόμη και νεκρός «αποδεικνύει την ηλιθιότητά τους».