Βαθαίνει η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ. Τα δύο μυστικά όπλα του Κυρ. Μητσοτάκη – Προ των πυλών ο ανασχηματισμός

 Βαθαίνει η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ – Τα δύο μυστικά όπλα του Κυρ. Μητσοτάκη

Ολοκληρώνεται σήμερα (Τετάρτη 17/6) το πρωί η διήμερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ -με συνάντηση, διαδοχικά, με τον υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της χώρας, και επίσκεψη στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος- οι «βαλίτσες» ωστόσο είναι ήδη γεμάτες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσει»: με τις τέσσερις αυτές λέξεις ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του κράτους του να προχωρήσει ο East Med (ο «μεγαλύτερος σε μήκος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο») με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον… ταραξία της περιοχής.

Αλλά και η αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν, δεν θα πρέπει να αφήνει αμφιβολίες για τη στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών: «Λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις, που κατέλαβαν πολλές από τις συζητήσεις μας, και κατανοώντας τη σημασία των συνεργασιών, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις στενές επαφές και τις εντατικές συναντήσεις μας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και να εντείνουμε τη σχέση εργασίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών για συντονισμό των προσπαθειών στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή», αναφέρεται στο ανακοινωθέν, με το σημαντικότερο να ακολουθεί:

«Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στη θαλάσσια ζώνη του και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων», σημειώνεται εμφατικά στο κοινό ανακοινωθέν.

Η διασπορά, εξάλλου, των πυρηνικών, η υποστήριξη της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων οπλικών συστημάτων, η επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων εθνών και η υπονόμευση της σταθερότητας αυτών των χωρών, είναι απαράδεκτες, επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο, με τα δύο κράτη να δηλώνουν σταθερά στην αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν τις χώρες, που επεμβαίνουν στα εσωτερικά άλλων.

Ενώ την ίδια στιγμή, το Τελ Αβίβ εξεδήλωνε το ενδιαφέρον του για την ΕΛΒΟ, για την αναβάθμιση του κέντρου εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών στην Καλαμάτα και την εγκατάσταση εξελιγμένου ραντάρ στην ανατολική Κρήτη, γράφουν σήμερα «Τα Νέα», σε ανταπόκριση της Ελένης Ευαγγελοδήμου.

Πηγαίνοντας, όμως, στο Ισραήλ ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε και δύο …μυστικά όπλα μαζί του: το πρώτο ήταν η καλή παράδοση που είχε με το κράτος αυτό ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πολιτικός που άνοιξε τις σχέσεις με το Τελ Αβίβ. Μάλιστα, ο σημερινός πρωθυπουργός ανέσυρε από το προσωπικό αρχείο του και μια δήλωση του πατέρα του, από το μακρινό 1990, όταν και εκείνος ήταν πρωθυπουργός. «Η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι και θα πρέπει να παραμείνει βασικός πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» έλεγε στη δήλωση εκείνη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που είχε μακρά εμπειρία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και προφανώς έβλεπε μπροστά…

Το δεύτερο όπλο του πρωθυπουργού ακούει στο όνομα, Ελένη Σουρανή. Η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει διατελέσει γενική πρόξενος στα Ιεροσόλυμα από το 2002 ως το 2005, σε μία καθοριστική για τον ελληνισμό συγκυρία, ενώ είχαν κορυφωθεί οι αναταραχές στο εκεί Πατριαρχείο μας. Γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στο Ισραήλ, ενώ έχει διατελέσει επικεφαλής στη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής στο υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με άλλες, κρίσιμες και ευαίσθητες για τα εθνικά συμφέροντα, θέσεις που υπηρέτησε.

Μια επίσκεψη που έρχεται σε συνέχεια της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας, Δένδια και Ντι Μάιο, με το δεύτερο να επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία: συνεπώς από εκεί αναμένονται τα επόμενα νέα…

Νίκος Παπαδημητρίου

 

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός – Ποιοι «ράβουν» υπουργικό κοστούμι

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός - Ποιοι «ράβουν» υπουργικό κοστούμι
Βασική παράμετρος του επικείμενου ανασχηματισμού είναι σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του πακτωλού χρημάτων, που αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Ενισχύεται τις τελευταίες ώρες η αίσθηση στους παροικούντες γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου πως ο ανασχηματισμός είναι πιθανόν να είναι υπόθεση ακόμη και ολίγων 24ωρων. Από την Ιερουσαλήμ την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε κατ’ ουσίαν πως οι κυοφορούμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι κατ’ ουσίαν προ των πυλών:  Όταν οι Έλληνες δημοσιογράφοι επεχείρησαν να του εκμαιεύσουν κάποια πληροφορία γύρω από τις προθέσεις του επί του συγκεκριμένου ζητήματος εκείνος τους διόρθωσε με νόημα λέγοντας πως η σωστή λέξη δεν είναι ανασχηματισμός, αλλά διορθωτικές κινήσεις.

Συνεχίζοντας, πάντως, τις αινιγματικές του τοποθετήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως συνηθίζει να λαμβάνει τέτοιου είδους αποφάσεις για μείζονες πολιτικές κινήσεις σε αποδράσεις του στο βουνό, ωστόσο, τώρα είναι καλοκαίρι. Είχε προηγηθεί η προχθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος κατ ουσίαν προανήγγειλε τον ανασχηματισμό λέγοντας ότι οι διορθωτικές κινήσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μετά το ολικό άνοιγμα της χώρας στον διεθνή τουρισμό την 1η Ιουλίου.

Βασική παράμετρος του επικείμενου ανασχηματισμού είναι σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του πακτωλού χρημάτων, που αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, για αυτό και αναμένεται να ενισχυθούν σε πρόσωπα, αλλά και σε αρμοδιότητες Υπουργεία, που σχετίζονται άμεσα με το masterplan, που θα εκπονηθεί για αυτόν το σκοπό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η έντονη φημολογία των τελευταίων 24ωρων και η ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα του εν απορρήτων συνεργάτη του πρωθυπουργού και επικεφαλής οικονομικού του συμβούλου, Άλεξ Πατέλη και μάλιστα σε κρίσιμο πόστο σε οικονομικό υπουργείο.

Ούτως ή άλλως πληροφορίες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος έφερναν τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο να πραγματοποιούνται έως τα μέσα Ιουλίου, καθώς το σενάριο του τέλους Αυγούστου/αρχής Σεπτεμβρίου έδειχνε να ατονεί. Χωρίς να μπορεί τούτη την ώρα να αποκλειστεί κάποια έκπληξη ή κάποια ανατροπή, καθώς ανέκαθεν οι ανασχηματισμοί αποκτούν ως ένα βαθμό την δική του δυναμική, το κυρίαρχο αυτήν την ώρα, τουλάχιστον, σενάριο κάνει λόγο για συγκεκριμένες αλλαγές σε Υπουργικό επίπεδο και περισσότερες σε επίπεδο Υφυπουργών, καθώς η εικόνα της κυβέρνησης είναι κατά γενική ομολογία θετική.

Βάσει αυτών υπό αποχώρηση φαντάζουν από το κυβερνητικό σχήμα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Στην οδό Σταδίου, στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως κατευθύνεται πάντα βάσει των έως τώρα πληροφοριών ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναζητείται γαλάζιος βουλευτής, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί την θέση να καταλάβει τελικώς η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Προς υπουργοποίηση φέρονται και τα προβεβλημένα γαλάζια στελέχη, Θόδωρος Ρουσσόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ εντός του κυβερνητικού σχήματος είναι πιθανόν να βρεθούν ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Σπήλιος Λιβανός, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου και η Άννα Καραμανλή.