Βίλια: Πύρινος εφιάλτης για τέταρτη ημέρα. Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί – Βίλια: Οι Πολωνοί έμειναν και έπεσαν στις φλόγες. Αποθέωση από τους κατοίκους – Στον δρόμο της «αποτροπής» συνεχίζει ο Μηταράκης

Φωτιά στα Βίλια

Για τέταρτη μέρα μαίνεται η φωτιά στα Βίλια με τους πυροσβέστες και τους κατοίκους να δίνουν μάχη με ενεγρές εστίες. Αναζωπυρώσεις σε Παλαιοκούνδουρα, Καραούλι και και Άγιο Γεώργιο. Πόρτα-πόρτα η εντολή για εκκένωση.

Άλλη μια νύχτα αγωνίας και μάχης με τις φλόγες πέρασαν πυροσβέστες και κάτοικοι στα Βίλια που συνεχίζουν να παλεύουν με τις φλόγες. Η φωτιά μαίνεται για 4η ημέρα και μετά την ανησυχητική τροπή που πήρε εξαιτίας μεγάλης αναζωπύρωσης παρουσιαζει λίγο καλύτερη εικόνα. Ωστόσο συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις κυρίως στα Παλαιοκούνδουρα, στο Καραούλι και τον Άγιο Γεώργιο.

Στις 4 τα ξημερώματα οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα, Πανόραμα και Τιτάν.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις στους οικισμούς: Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα, Αγία Σωτήρα. Μάλιστα εκκενώθηκε και ένα γηροκομείο που είναι κοντά στην Αγία Σωτήρα και σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκε να γίνει και ειδική επιχείρηση εκεί γιατί κάποιοι τρόφιμοι είχαν κολλήσει Covid-19 και σε Άγιο Γεώργιο, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι και Βενίζα.

Πολλοί οι κάτοικοι που έχουν αρνηθεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια και τα χωριά τους και παραμένουν στα σημεία για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, αν και δεν έχουν μεγάλη ένταση, αλλά αναμένεται να ενταθούν μετά τις 10:00. Αυτήν την ώρα έχει βοριά που μάλλον ευνοεί την κατάσταση, καθώς στρέφει την φωτιά προς τα νότια, όπου είναι πολλά καμένα.

Σημειώνεται ότι τις πυροσβεστικές δυνάμεις απασχολούν πολλές διάσπαρτες εστίες που καίνε στην ευρύτερη περιοχή και στο δάσος του όρους Πατέρας.

Με το πρώτο φως της μέρας πέταξαν και τα εναέρια μέσα και επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα (9) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα.

Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι επικαιροποιημένες διακοπές στην κυκλοφορία λόγω της φωτιάς στα Βίλια: Έχει διακοπεί η κυκλοφορία, σε ανώνυμη οδό (συνέχεια οδού Αγίου Γεωργίου) από την Επαρχιακή Οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων (ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι») προς τον οικισμό Άγιο Γεώργιο, στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από το Πόρτο Γερμενό προς Βίλια, στην οδό Αγίου Γεωργίου από το Παλαιοχώρι προς τον Άγιο Γεώργιο, σε ανώνυμη οδό από τον οικισμό Άγιο Νεκτάριο προς Πόρτο Γερμενό, στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από την Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών προς τα Βίλια, στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών από το ύψος της οδού Αντιστάσεως (πρατήριο υγρών καυσίμων “Avin-Cyclon”) στην Μάνδρα και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα και στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών από το 33ο χλμ. (θέση Άγιος Χριστόφορος Ερυθρών) έως το 30ο χλμ. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω της Νέας Εθνικής Οδού.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Διπλάσιες οι ώρες πτήσεις των εναερίων μέσων φέτος στη καρδιά της αντιπυρικής περιόδου

Χαρακτηριστική του πλήθους των πυρκαγιών και του εύρους τους, που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει φέτος η Πυροσβεστική, είναι η αναφορά του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά την επίσημη ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών, αναφέροντας: «Όσο αφορά την χρήση των εναερίων μέσων στις πυρκαγιές, θέλω να τονίσω ότι ολόκληρη την περσινή αντιπυρική περίοδο και ειδικότερα έως τις 31 Οκτωβρίου 2020, τα εναέρια μέσα επιχείρησαν συνολικά 3.161 ώρες, ενώ τη φετινή αντιπυρική περίοδο και έως σήμερα, έχουν ήδη επιχειρήσει 6.190 ώρες. Ήδη, δηλαδή, τις διπλάσιες ώρες και αυτό δείχνει τόσο τη σφοδρότητα, όσο και τον μεγάλο αριθμό των πυρκαγιών που έχουμε φέτος».

Περίπου 50.000 στρέμματα, οι πρώτες εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων σε Κερατέα και Βίλια

Σε περίπου 50.000 στρέμματα υπολογίζονται από τo Πληροφοριακό Σύστημα για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System – EFFIS) οι καμένες εκτάσεις σε Βίλια και Κερατέα έως το μεσημέρι της Τρίτης 17 Αυγούστου, σύμφωνα με το Meteo.gr. Καθώς η πυρκαγιά στα Βίλια δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, το νούμερο αυτό αναμένεται να αλλάξει. Από αυτά, τα 7.700 στρέμματα περίπου είναι στην Κερατέα και τα υπόλοιπα 43.300 στρέμματα στα Βίλια.

Ανήλικος συνελήφθη για εμπρησμό στο Θεολόγο

Συνελήφθη χθες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους του Α.Τ. Αργοστολίου και του Τ.Α. Αργοστολίου, σε συνεργασία με ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αργοστολίου, ένας Έλληνας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού σε χαμηλή βλάστηση, στην Δεμουτσαντάτα Αργοστολίου.

Για τα περιστατικά ενημερώθηκαν σχετικώς οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Επίσης, διοικητικό πρόστιμο επιβλήθηκε σε άνδρα για πραγματοποίηση θερμών εργασιών στην ύπαιθρο στην Νικήτη του δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη, από ανακριτικούς υπάλληλους της Π.Υ. Πολυγύρου.

Διοικητικό πρόστιμο επιβλήθηκε σε άνδρα για πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και απορρίμματα στην Βαμβακούσα Σερρών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη, από ανακριτικούς υπάλληλους της Π.Υ. Σερρών.

Διοικητικό πρόστιμο επιβλήθηκε σε άνδρα για πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη, από ανακριτικούς υπάλληλους του Π.Κ. Σιδηροκάστρου.

 

Βίλια: Οι Πολωνοί έμειναν και έπεσαν στις φλόγες – Αποθέωση από τους κατοίκουςΟι Πολωνοί πυροσβέστες

Η πυροσβεστική ομάδα των Πολωνών διαθέτει έξι οχήματα, ενώ οι κάτοικοι χειροκροτούν τις προσπάθειές τους. Συγκλονιστικές εικόνες για να μην μπει η φωτιά στη κωμόπολη.

Οι Πολωνοί πυροσβέστες συνεχίζουν τη δράση τους στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος της χώρας μας, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Η πολωνική αποστολή παρατάθηκε χωρίς να έχει γίνει συγκεκριμένη η ημερομηνία επιστροφής, όπως μεταδίδουν τα πολωνικά ΜΜΕ.

Η δύναμη των Πολωνών στα Βίλια ενισχύθηκε σήμερα με έξι οχήματα ενώ οι κάτοικοι της περιοχής τους χειροκρότησαν κατά την έλευσή τους, ενώ συνολικά έχουν έρθει και επιχειρούν 143 πυροσβέστες. Φτιάχνοντας αντιπυρικές ζώνες και ρίχνοντας νερό με ό,τι μπορούσαν, οι εθελοντές κατάφεραν να προστατέψουν τον οικισμό μαζί με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, απέναντι στις φλόγες που καίνε επί τρεις ημέρες.

Συγκινητικές στιγμές στα Βίλια: Οι Πολωνοί έμειναν και έπεσαν στις φλόγες - Αποθέωση από τους κατοίκους

Όπως ενημέρωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας, οι πυροσβέστες της χώρας ολοκλήρωσαν τη δράση τους στην Εύβοια και “μετακόμισαν” άμεσα στην Αττική για να συνδράμουν σε νέες επιχειρήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης. Η Πολωνία ανταποκρίθηκε στον “συναγερμό” του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC), μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών για παροχή διεθνούς βοήθειας εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από τις δεκάδες πυρκαγιές στη χώρα μας.

“Είχαν τρομερή οργάνωση, κάναμε ό,τι μας ζητούσαν και τους ευχαριστούμε πολύ. Χωρίς αυτούς δεν ξέρουμε τι θα είχε γίνει”, είπαν άλλωστε κάτοικοι, στη κάμερα του MEGA. “Ήρθαν έξι οχήματα από την Πολωνία και έπεσαν στο μέτωπο μαζί μας, με τα πεζοπόρα”, είπε πολίτης. “Όλοι οι δικοί μας μείναμε εδώ και παλέψαμε μαζί με τους ξένους που αγαπήσαν τον τόπο”, πρόσθεσε. “Τη δουλειά και τον συντονισμό τον έκαναν οι Πολωνοί, αυτοί έδωσαν τις οδηγίες και τους ευχαριστούμε”, ανέφερε εθελοντής. “Ευτυχώς άλλαξε λίγο ο αέρας και μπόρεσαν να την ελέγξουμε”.

Δείτε τα συγκινητικά πλάνα στα τελευταία λεπτά του παρακάτω βίντεο:

Σημειώνεται πως την Τετάρτη το μεσημέρι μετά τις μεγάλες αναζωπυρώσεις δεν εκδόθηκε εντολή εκκένωσης με μήνυμα από το 112, καθώς κρίθηκε πως δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος για τα σπίτια της περιοχής και πως η φωτιά θα μπορούσε να οριοθετηθεί.

Νωρίτερα, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν δημιουργήσει “τείχος” για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Εξάλλου, συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών για αποφυγή της επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι.

Παράλληλα υπάρχουν συνεχείς αλλαγές στην πορεία των ανέμων, με λεωφορεία να παραμένουν στα Βίλια για ενδεχόμενο πιθανής εκκένωσης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

Στον δρόμο της «αποτροπής» συνεχίζει ο Μηταράκης

Σταθερός στη σκληρή γραμμή της αποτροπής των προσφύγων, αντί για αυτήν της προστασίας τους –όπως επιτάσσει το διεθνές δίκαιο–, παραμένει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. (που συγκάλεσε η Σλοβενική Προεδρία με αντικείμενο τη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας), ο κ. Μηταράκης εστίασε στην αναμενόμενη προσφυγική ροή λόγω της ανόδου των Ταλιμπάν στην ηγεσία του Αφγανιστάν, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως πρέπει να σταλούν τα «σωστά μηνύματα», προκειμένου –όπως είπε– να αποφευχθεί μία νέα μεταναστευτική κρίση «την οποία η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επωμισθεί».

Ο υπουργός έκανε λόγο και για την ανάγκη συλλογικής δράσης της Ε.Ε. «έναντι των συστηματικών προσπαθειών εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για πολιτικούς λόγους από τρίτες χώρες, που παρατηρούνται τελευταία», ενώ τόνισε πως «θα πρέπει να δράσουμε προληπτικά αποφεύγοντας παράτυπες μεταναστευτικές ροές».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μηταράκης έχει ξεκαθαρίσει με πρόσφατες δηλώσεις του πως «εμείς δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να είμαστε η πύλη εισόδου για την Ευρώπη για τους μετανάστες και πρόσφυγες που μπορεί να προσπαθήσουν να έρθουν στην Ε.Ε.», έχει υποστηρίξει ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής χώρα» και έχει καλέσει την Ευρώπη «να στηρίξει την Τουρκία», προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προσφυγικές πιέσεις.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινείται ολόκληρη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως φάνηκε και από τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται ενίσχυση φύλαξης των συνόρων στον Έβρο και τα νησιά.

Σημειώνεται εξάλλου ότι από την πλευρά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, εξέφρασε την ανησυχία της Ε.Ε. για την εκτυλισσόμενη κρίση στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια.