“Βέτο” της αντιπολίτευσης στην ανεξέλεγκτη ψήφο των ομογενών – Απόφαση ΚΑΣ: Φωτογραφήσεις του Dior σε Ακρόπολη, Ηρώδειο, Σούνιο και Νεμέα – ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν σήμερα δωρεάν rapid test

Live-Βουλή: Η συνεδρίαση της Ολομέλειας και η ψηφοφορία για τη Novartis |  Alfavita

Kυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούστηκαν μετωπικά στη Βουλή με επίκεντρο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των ομογενών, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώνεται την Τετάρτη στην Ολομέλεια.

Ο Μάκης Βορίδης απέρρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ίδρυση τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ενώ παράλληλα επέρριψε ευθύνες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αρνείται τη συναίνεση και τη σύγκλιση.

Ο υπουργός Εσωτερικών στην τοποθέτησή του υποστήριξε πως επειδή “δεν έχει το ηθικό ανάστημα να υπερασπιστεί την αληθινή του θέση που είναι να επιβληθούν περιορισμοί στη ψήφο των ομογενών, δημιουργεί πολιτικό ζήτημα κατασκευάζοντας ένα δήθεν τρομακτικό θεσμικό πλαίσιο, που δεν έχει όμως καμία βάση”.

  • Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση που κατηγόρησε τη κυβέρνηση για “φθηνό κοινοβουλευτικό συνδικαλισμό νομίζοντας ότι έτσι θα ξεφύγει από τις ιστορικές της ευθύνες για την συνταγματική καθιέρωση των εκλογικών περιορισμών των αποδήμων”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την «αιφνιδιαστική πρωτοβουλία» να αλλάξει το νομοσχέδιο χωρίς προηγουμένως να βολιδοσκοπήσει «αν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της ψήφου που είχαν δώσει τα κόμματα τον Δεκέμβριο του 2019».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Θανάσης Πλεύρης, υποστήριξε ότι «η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν χωρίς εμπόδια οι ομογενείς και τα προσκόμματα που θέτει ως προϋποθέσεις, ξεκινούν από το βαθύ ιδεολογικό πρόβλημα που έχει».

Ακόμα, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ότι «βάζουν ταξικό πρόσημο» ενώ υποστήριξε ότι «το δικαίωμα του αίματος ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου» και πρόσθεσε ότι «με το επιχείρημα να μην προσμετράται η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα, η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό που λέει στην ουσία στους ομογενείς, είναι ότι κακώς είναι Έλληνες».

Τόσο ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος, Κώστας Ζαχαριάδης, έκαναν λόγο για «πυροτεχνήματα και υποκρισία της κυβέρνησης» και υποστήριξαν ότι «η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ψήφο και την εκπροσώπηση των αποδήμων, αλλά μόνο για τα στενά κομματικά της συμφέροντα».

  • «Όσο παραπάνω φωνάζετε τόσο μεγαλύτερο ψέμα λέτε και τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα να τα αλλάξετε σύντομα υπάρχει. Είναι φανερό ότι μετανιώσατε για το νόμο που ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο του 2019 και αντί να δουλέψουμε να εφαρμοστεί, εσείς τον υπονομεύετε, γιατί βλέπετε, μαζί με το ΚΙΝΑΛ, τους απόδημους με όρους ψηφοθηρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης.

Ο Γιώργος Καμίνης, ειδικός αγορητής από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., επέμεινε στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, τονίζοντας ότι «στο ζήτημα αυτό το πολιτικό σύστημα αδράνησε».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, έκανε λόγο για «δικολαβικά επιχειρήματα της κυβέρνησης που δεν στέκουν ούτε σε μαθηματικό ακροατήριο» και απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβερνητικής παράταξης ότι «παντού σε όλες τις χώρες ισχύει το δίκαιο του αιτήματος και άρα ψηφίζουν οι πάντες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, έκανε λόγο για μείζον πρόβλημα τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «στην πραγματικότητα τα δύο κόμματα λειτουργούν ψηφοθηρικά και δεν επιθυμούν ούτε θέλουν στην πραγματικότητα να λύσουν τα ζητήματα των ομογενών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, τόνισε την ανάγκη «να επικρατήσει η ωριμότητα και να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος», ενώ κατηγόρησε όσους αντιδρούν στο νομοσχέδιο ότι «δεν θα ψηφίσουν το αυτονόητο επειδή πιστεύουν ότι θα μειωθεί η πολιτική τους ισχύς».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις θέσεις των κομμάτων όπως εκφράστηκαν, υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ενώ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως δύσκολα δεν θα φτάσει τον αριθμό των 200 ψήφων στη Βουλή για να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική μάχη.

 

Απόφαση ΚΑΣ: Φωτογραφήσεις του Dior σε Ακρόπολη, Ηρώδειο, Σούνιο και ΝεμέαAkropolis - Ακρόπολις | Mapio.net

Μετά από αρκετές αντιπαραθέσεις κατά το παρελθόν που κατέληξαν σε αρνήσεις και συγκρούσεις, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα να χρησιμοποιηθούν εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι για την φωτογράφηση μεγάλου οίκου μόδας.

Όπως έγινε γνωστό, ο οίκος Dior μπορεί να κάνει φωτογραφήσεις για τη συλλογή του Cruise 2022 στην Ακρόπολη των Αθηνών, στο Ηρώδειο, στην Αρχαία Αγορά, στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στον ναό του Διός στη Νεμέα.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ύστερα από πολύωρη συζήτηση που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, γνωμοδότησε ομόφωνα για την παραχώρηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων μέσα στον Ιούνιο.

La collection Dior croisière 2020, dévoilée le 29 avril à Marrakech.
Nadine Ijewere pour Dior

Σήμερα Πέμπτη, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων συζητά την παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου Παναθηναϊκού Σταδίου για την επίδειξη της συλλογής.

Κινηματογραφήσεις, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, δεν δόθηκαν από την Ακρόπολη, όπως αναφέρει το liberal.gr.

Εκεί, δόθηκε άδεια να κινηματογραφηθούν τα μοντέλα όχι στην κορυφή του λόφου, αλλά από την πύλη Μπελέ στην κάθοδο προς το Ηρώδειο. Θα γίνουν όμως σε όλα τα άλλα μνημεία που ζητήθηκαν. Επίσης, δεν θα γίνει φωτογράφηση μέσα στον ναό του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά, αλλά έξω από αυτόν.

Ειδικά για την Ακρόπολη, κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε ότι οι φωτογραφίες θα λειτουργήσουν και ως διαφήμιση των εξαιρετικών έργων που γίνονται με φροντίδα της ελληνικής πολιτείας εδώ και 70 χρόνια,

Η σχετική αίτηση είχε γίνει στο υπουργείο Πολιτισμού από το υπουργείο Τουρισμού. Η επετειακή συλλογή του οίκου, είναι εμπνευσμένη από τον ελληνικό πολιτισμό, τις προγονικές τέχνες, την τεχνογνωσία, την ελληνική μυθολογία αλλά και το διαρκές αποτύπωμα της ελληνικής παράδοσης και δημιουργίας στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης.

1951: Οταν ο Christian Dior έκανε φωτογράφιση με τα μοντέλα του στην Ακρόπολη [εικόνες] | iefimerida.gr 1
H φωτογράφηση του Οίκου Dior στην Ακρόπολη το 1951

Επίκεντρο των δράσεων στην Αθήνα θα είναι η επίδειξη μόδας στο Καλλιμάρμαρο στις 17 Ιουνίου. Στα υπόλοιπα μνημεία θα γίνουν φωτογραφήσεις, κινηματογραφήσεις και αεροφωτογραφήσεις, μερικές από τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν στη διεθνή καμπάνια του οίκου μόδας. Σε κάθε χώρο θα εργαστούν από 120 έως 150 άτομα. Οι ημερομηνίες που έχουν ζητηθεί είναι από 14 έως 22 Ιουνίου.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που παραχωρούνται μνημεία για επίδειξη μόδα. Η πρώτη ήταν το 2019, οπότε παρουσιάστηκε συλλογή ενδυμάτων της Μαίρης Κατράντζου στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Είναι, δε, η πρώτη φορά που παραχωρούνται για τέτοιο σκοπό όλοι οι άλλοι χώροι. Ας σημειώσουμε πως ο οίκος Gucci είχε εισπράξει αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για παρουσίαση κολεξιόν του στην Ακρόπολη.

1951: Όταν ο Christian Dior έκανε φωτογράφιση με τα μοντέλα του στην Ακρόπολη

Το 1951 ο φωτογράφος του γαλλικού περιοδικού Paris Match, Jean Pierre Pedrazzini, ταξίδεψε στην Αθήνα συντροφιά με μερικά από τα ωραιότερα μοντέλα του διάσημου οίκου Υψηλής Ραπτικής Christian Dior.

1951: Οταν ο Christian Dior έκανε φωτογράφιση με τα μοντέλα του στην Ακρόπολη [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο σχεδιαστής ήθελε να φωτογραφίσει τη νέα συλλογή του στην Ακρόπολη και τα μοντέλα πόζαραν στο Ερέχθειο στα πόδια των Καρυάτιδων.

Εξαιρετική ομορφιά, σπουδαία αισθητική διακρίνουν αυτή τη φωτογράφιση μόδας του 1951 στον βράχο της Ακρόπολης.

H φωτογραφία εκπλήσσει με την σχεδόν εικαστική της αξία και βέβαια γεννά και πάλι ερωτήματα και αντιπαραθέσεις σχετικά με τη χρήση της Ακρόπολης και σημαντικών αρχαιολογικών τόπων και μουσείων για θέματα εμπορικής χρήσης που όμως ταυτόχρονα προβάλλουν μοναδικά στοιχεία της ελληνικότητας

Ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι για την αποψινή Πανσέληνο | LiFO

ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν σήμερα δωρεάν rapid testΔωρεάν rapid test κορονοιός εοδυ

133 σημεία μαζικών δειγματοληψιών για covid-19.

Δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες θα πραγματοποιούνται σήμερα Τετάρτη 26 Μαΐου, σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα βρίσκονται Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου είναι τα ακόλουθα:

1. Σταθμός Μετρό «Σύνταγμα», 09:00 -15:00

2. Δ. Αμαρουσίου, Πλατεία Ευτέρπης (ΗΣΑΠ), 09:30 -15:00

3. Δ. Πειραιά, Πλατεία Κανάρη, Πασαλιμάνι, 09:30 -15:00

4. Δ. Αλίμου, Καλαμακίου και Ποσειδώνος (δημοτικό parking στο ύψος της πεζογέφυρας), 09:30 -15:00

5. Δ. Διονύσου, Ηρωών Πολυτεχνείου και Κοιμήσεως Θεοτόκου, ‘Αγιος Στέφανος, 09:30 -15:00

6. Δήμος Ιλίου, Αίαντος και Χρυσηίδος, Ίλιον, 09:00 -15:00

7. Δήμος Χαϊδαρίου, Δημαρχείο, Στρ. Καραϊσκάκη 138 & Ευπαύλεως, Χαϊδάρι , 09:00 – 15:00

8. Δ. Κρωπίας, Κεντρική Πλατεία Κορωπίου, 09:30 -15:00

9. Δ. Καισαριανής, Πλατεία Καισαριανής, 09:30 -15:00

10. Νότια Πύλη ΔΕΘ , 09:00 -19:00

11. Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη,πλατεία Φιλύρου έναντι κοινοτικού καταστήματος, 10:00 -15:00

12. Δ. Καλαμαριάς, πλατεία Δημαρχείου, στον Πεζόδρομο, 10:00 – 15:00

13. Δ. Θέρμης , ΚΑΠΗ στο Πλαγιάρι , 10:00-15:00

14. Drive through στο δήμο Θερμαϊκού,10:00 – 15:00

15. Δ. Παύλου Μελά, πλατεία Ελευθερίας, ‘Ανω Ηλιούπολη, 10:00 – 15:00

16. Δ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης, δημαρχείο Αμπελοκήπων, 10:00 – 15:00

17. Δ. Δέλτα, ΚΑΠΗ Διαβατών, 09:00 – 14:00

18. ΚΑΠΗ Αγρινίου

19. Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου, Αιτωλοακαρνανία

20. Πλατεία Μπότσαρη, Μεσολόγγι

21. Κοινότητα Αντιρρίου, Αιτωλοακαρνανία

22. Ίδρυμα Τσώνη, Ναύπακτος

23. Γαύριο, ‘Ανδρος

24. Πλατεία Αγίου Πέτρου, ‘Αργος, 09:30-14:30

25. Πλατεία Τριών Ναυάρχων, Ναύπλιο

26. Πλατεία Πετρινού, Τρίπολη

27. Παναρκαδικό Νοσοκομείο

28. Πλατεία Καρτσιώτη ‘Αστρους, Αρκαδία

29. Δημαρχείο ‘Αρτας, 08:00-14:00

30. Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ‘Αρτα, 12:00-14:00

31. Γ.Ν. ‘Αρτας, 08:00-11:00

32. Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αχαΐας

33. Πλατεία Γεωργίου Α’, Πάτρα

34. Αίθουσα Χορωδίας, Δ. Θήβας, Βοιωτία

35. Λουτουφι, Βοιωτία

36. Ιατρείο ΕΟΔΥ, Θ. Ζιακα 23, Γρεβενά, 09:00-15:00

37. Δημαρχείο Γρεβενών, 10:00-14:00

38. Κέντρο Ενημέρωσης Δήμου Δράμας, 09:00

39. Κοινότητα Αγίου Αθανασίου, Δράμα, 09:30

40. Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Νικηφόρος, Δράμα, 08:00

41. Κ.Υ. Ορεστιάδας, 08:30

42. Πλατεία Δασίου, Ορεστιάδα, 09:30

43. Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, 09:00-15:00

44. Νομαρχεία Αλεξανδρούπολης, 09:00-15:00

45. Λουτρά Αιδηψού, Πάρκο Παλαιού Δημαρχείου, Εύβοια, 08:00

46. Πλατεία Δημαρχείου, Νέα Αρτάκη, Εύβοια, 10:00-14:00

47. Κοινότητα Πολιτικών, Εύβοια, 11:00-13:00

48. Πλατεία Κατσαντώνη, Καρπενήσι

49. Λιμάνι Ζακύνθου

50. Πλατεία Σολωμού, Ζάκυνθος

51. Κεντρική Πλατεία Πύργου, Ηλεία, 09:00-14:00

52. Κεντρική Πλατεία, Κρέστενα Ηλείας, 10:30-14:30

53. Πλατεία Αγίας Σοφίας, Ανδραβίδα, Ηλεία, 09:00-14:00

54. Πάρκο Νάουσας, 09:30-14:00

55. Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας, 09:30-14:00

56. Κοινότητα Σταυρού Αλεξάνδρειας, Ημαθία, 09:30-14:00

57. Πλατεία Ελευθερίας, Ηράκλειο

58. Πλατεία Αγίας Αικατερίνης, Ηράκλειο

59. Πλατεία Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα

60. Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα

61. Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα

62. Αρχοντικό Πυρσινέλα, Ιωάννινα

63. Κοινοτικό Κατάστημα Καλλιθέας, Ιωάννινα

64. Δημαρχείο Κόνιτσας, Ιωάννινα

65. Δ.Ο.Ν.Α., Λακκί Λέρου, 09:00-14:00

66. Κεντρικός Λιμένας Καλύμνου

67. Πλατεία Ν. Πλαστήρα, Δ. Καρδίτσας, 10:00-15:00

68. Drive through Περιφερειακός Καρδιτσομαγούλας, Δ. Καρδίτσας, 10:00-15:00

69. Κοινότητα Καταφυλλίου, Δ. Αργιθέας, Καρδίτσα

70. Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας

71. Πλατεία Σπιανάδα, Κέρκυρα

72. Κοινότητα Αγίου Ματθαίου, Κέρκυρα

73. Πλατεία Βαλλιάνου, Αργοστόλι

74. Ίσωμα, Κιλκίς

75. Κορωνούδα, Κιλκίς

76. Κ.Υ. Κοζάνης

77. Πλατεία Νίκης, Κοζάνη

78. Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας

79. Πλατεία ΟΣΕ, Λουτράκι, Κορινθία, 09:30-13:30

80. Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, 09:30-14:00

81. ΚΑΠΗ Σπάρτης

82. Κεντρική Πλατεία Λάρισας, 09:00-15:00

83. Πλατεία Ταχυδρομείου, Λάρισα, 09:00-15:00

84. Πλατεία ΟΣΕ, Λάρισα, 09:00-15:00

85. Πλατεία Φιλιππούπολης, Λάρισα, 09:00-14:00

86. Γιαννούλη, Λάρισα, 09:00-14:00

87. Ελασσόνα, Λάρισα, 09:00-15:00

88. Πλατεία Ελ. Βενιζέλου, Νεάπολη Λασιθίου

89. Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου, Μυτιλήνη

90. Κ.Υ. Μυτιλήνης

91. ΚΑΠΗ Λευκάδας

92. Περιφερειακό Ιατρείο Πορτιάνου, Λήμνος

93. Drive through Μούρεσι Πηλίου, 12:30-14:00

94. Drive through Ζαγορά Πηλίου, 09:00-11:30

95. Κτίριο Περιφερειακή Ενότητας Μαγνησίας, Βόλος, 09:00-14:00

96. ‘Αγιος Δημήτριος, Μαγνησία, 09:00-13:00

97. ‘Ανω Βόλος, 7 η ΤΟΜΥ Ιωλκού, 09:00-14:00

98. Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, 08:00-14:00

99. Κτίριο Περιφερειακή Ενότητας Μεσσηνίας, Αίθουσα Κουμουνδούρος, Καλαμάτα,

08:00-15:00

100. Πλατεία Νάουσας, Πάρος

101. Δημαρχείο Γιαννιτσών

102. Δημαρχείο Κρύας Βρύσης, Πέλλα

103. Νέος Μυλότοπος, Πέλλα

104. Παλαιός Μυλότοπος, Πέλλα

105. Αχλαδοχώρι, Πέλλα

106. Drive through Ανδρομάχη, Κατερίνη

107. Drive through Αιγίνιο, Πιερία

108. Πλατεία Ελευθερίας, Κατερίνη

109. Παραλία Πάργας, Πρέβεζα

110. Παραλία Πρέβεζας

111. Πλατεία Μικρασιατών -Σπίτι του Πολιτισμού, Ρέθυμνο

112. Καλλιθέα, πλησίον Λαϊκής Αγοράς, Ρόδος, 09:30-14:30

113. Παλαιό Νοσοκομείο Ρόδου, 09:00-14:30

114. Κ.Υ. Καρλοβάσου, Σάμος

115. Γ.Ν. Σάμου

116. Αθλητικό Κέντρο Δ. Βικέλας, Σύρος

117. Κοινότητα Φοίνικα, Σύρος

118. Πλατεία Δεσποτικού, Τρίκαλα, 10:00

119. Πάρκο Κουρσούμ Τζαμί, Τρίκαλα, 10:00

120. Κεντρική Πλατεία Τρικάλων, 09:00

121. Πλατεία Κλωτσοτήρα, Τρίκαλα, 09:00

122. Πλατεία Παχτουρίου, Τρίκαλα, 09:00

123. Δημαρχείο Τρικάλων, 12:30

124. Drive through Γοργοπόταμος, Φθιώτιδα, 11:30-14:00

125. Πλατεία Ελευθερίας, Λαμία, 09:00-13:00

126. Drive through Μώλος, Φθιώτιδα, 12:00-14:00

127. Drive through Περιβόλι Δομοκού, Φθιώτιδα, 10:00-12:30

128. Ιατρείο ΕΟΔΥ, Ηπείρου 26, Φλώρινα

129. Λαϊκή Αγορά Φλώρινας

130. Πνευματικό Κέντρο ‘Αμφισσας

131. Νέα Μουδανιά, κλειστό γυμναστήριο, Χαλκιδική, 10:00-14:00

132. Πολύγυρος, στη Νομαρχία, Χαλκιδική, 10:00-14:00

133. Πλατεία Βουνακίου, Χίος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*