Αύξηση πάνω από 30% στις κρατικές παρακολουθήσεις επί κυβέρνησης Μητσοτάκη — Θρίλερ με τα ελληνικά τάνκερ: Η κυβέρνηση δεν δίνει πίσω το κατασχεθέν πετρέλαιο στο Ιράν

ΕΥΠ: Παρακολούθηση και «φακέλωμα» πολιτών - Το ρεπορτάζ της Εφ. Συν και οι  αντιδράσεις | Sofokleousin.gr

Αύξηση των κρατικών παρακολουθήσεων των πολιτών κατά 13% σε σχέση με το 2020 και κατά 33% σε σχέση με το 2019 καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία κατά το 2021, τα οποία επικαλείται σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ξέφυγαν οι… άγνωστες κρατικές παρακολουθήσεις».

Όπως αναφέρεται κατά το 2021 έγιναν ακόμα και 91 χωρικές άρσεις απορρήτου δηλαδή σαρώσεις μεγάλων περιοχών εντός και εκτός Αττικής με καταγραφές τηλεφωνικών κλήσεων και στιγμάτων προκειμένου να βρεθούν επίμαχες επικοινωνίες. Εν ολίγοις, πλέον, παρακολουθούν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Μόνο κατά το 2021, εκδόθηκαν 15.475 εισαγγελικές διατάξεις για άρση απορρήτου με την αόριστη και γενική επίκληση περί «εθνικής ασφάλειας»  αλλά χωρίς καμιά αιτιολογία.

Ο αριθμός 15.475 αφορά εισαγγελικές διατάξεις  και όχι πρόσωπα και αυτό γιατί μέσω μια εισαγγελικής διάταξης μπορεί να παρακολουθείται άγνωστος αριθμός πολιτών, οπότε είναι άγνωστο πόσες δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών), στην έκθεσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι η  παράλειψη αιτιολογίας για τις παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ αποκλείει τον δικαστικό έλεγχο και επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή.

Να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» που υπογράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, αφήνονται αιχμές και για το λογισμικό παρακολούθησης Predator μέσω του οποίου κατασκόπευαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στους υπευθύνους της εταιρείας που διαχειρίζεται το Predator και έχουν σχέση με εταιρεία η οποία πούλησε το νέο σύστημα παρακολούθησης της ΕΥΠ αλλά και το σύστημα επικοινωνιών της ΕΛΑΣ.

 

Θρίλερ με τα ελληνικά τάνκερ: Η κυβέρνηση δεν δίνει πίσω το κατασχεθέν πετρέλαιο στο Ιράν

To τάνκερ Prudent Warrior

To τάνκερ Prudent Warrior

Αγωνία για την τύχη των ναυτικών στα τάνκερ που κατέλαβε το Ιράν. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το ιρανικό πετρέλαιο, που αποτέλεσε την αφορμή, κατασχέθηκε νόμιμα στην Κάρυστο.

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται το θρίλερ με τα ελληνικά τάνκερ, που έχει καταλάβει το Ιράν, και παρατείνεται η αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς.

Η κυβέρνηση καταγγέλλει την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ ως παράνομη και απρόκλητη ενέργεια. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη του Ιράν και σε συντονισμό με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει ενημερωθεί ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας, καθώς και οι σύμμαχοι και εταίροι της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς πάντως από το News24/7, εάν η χώρα μας θα επιστρέψει το ιρανικό πετρέλαιο που είχε κατασχεθεί στην Κάρυστο από ρωσικών συμφερόντων πλοίο, γεγονός που φέρεται να αποτελεί την αιτία πίσω από την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδειξε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, αφού ουσιαστικά υποστήριξε ότι η κατάσχεση ήταν νόμιμη.

“Όποιες ενέργειες αφορούν σε πετρέλαιο ιρανικών συμφερόντων έγιναν με βάση διεθνείς συμβάσεις και αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αποφάσεις εναντίον των οποίων δεν στράφηκαν οι ενδιαφερόμενοι. Υπήρξαν περιθώρια για να διεκδικήσουν δικαστική αναστολή και δεν το έπραξαν. Με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, που έχει υπογράψει η χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες και την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης έγινε η κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου”, είπε ειδικότερα ο κ. Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κατηγορείται από το Ιράν πως κατάσχεσε το φορτίο του ρωσικού πλοίου στην Κάρυστο με παρέμβαση των ΗΠΑ και ενώ η ΕΕ δεν έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις, που εφαρμόζουν οι Αμερικανοί. Σύμφωνα με τους ΝΥΤ μάλιστα στόχος του Ιράν είναι να σταλεί ένα μήνυμα στη Δύση και στον Τζο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση όμως επιμένει πως το ιρανικό πετρέλαιο κατασχέθηκε νόμιμα και προφανώς δεν σχεδιάζει να μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την επιστροφή του με την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν.

Στο ερώτημα δε, εάν κινδυνεύουν και άλλα ελληνικά πλοία και εάν αυτή η οδός μεταφοράς πετρελαίου μέσω του Περσικού Κόλπου θα μείνει ανοιχτή για τη χώρα, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως “η κυβέρνηση έχει ενημερώσει όλα τα διεθνή fora, τους εταίρους και συμμάχους και έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία στην περιοχή, ώστε να προσαρμοστούν σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και πραγματικότητα”.

Στον Περσικό Κόλπο βρίσκονται αυτή τη στιγμή ακόμη 17 πλοία με ελληνική σημαία, τα οποία φέρονται να δέχονται απειλές.

Η Κομισιόν εν τω μεταξύ χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν, όπως και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πώς έγινε το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία

Συγκεκριμένα, το πλοίο Delta Poseidon, σύμφωνα με το ρεπορταζ του STAR, ξεκίνησε από το λιμάνι Μπασρά του Ιράκ με προορισμό την Ελλάδα. Στη συνέχεια, ένα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσγειώθηκε στο τάνκερ, ενώ το πλοίο βρισκόταν 22 μίλια από της ακτές του Ιράν. Επτά ένοπλοι εισέβαλαν στο πλοίο,αιχμαλωτίζοντας το πλήρωμα.

Το δεύτερο πλοίο, “Prudent Warrior”, το οποίο είχε ξεκινήσει και αυτό από το λιμάνι Μπασρά του Ιράκ, προσέγγισαν 2 ταχύπλοα και άλλοι 7 Ιρανοί με όπλα κατάφεραν να εισέλθουν και να το ακινητοποίησουν. Ακολούθησαν έντονοι διάλογοι μεταξύ των στρατιωτών και των Ελλήνων ναυτικών.

Στην αρχή οι Έλληνες ναύτες νόμιζαν πως πρόκειται για πειρατεία, ωστόσο στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως πρόκειται για τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης).