Αϊτή: Μακρύς ο κατάλογος των θυμάτων από το φονικό σεισμό * Μεσανατολικό: Η Αίγυπτος κλείνει τη διέλευση στη Ράφα προς και…

Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού που έπληξε την Αϊτή τη 14η Αυγούστου.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση των αρχών τουλάχιστον 2.207 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας της Καραϊβικής.

«Βρέθηκαν κι άλλα πτώματα στον νότο. Ο απολογισμός των θυμάτων στους τρεις νομούς ανέρχεται πλέον σε 2.207 νεκρούς, 344 αγνοούμενους και 12.268 τραυματίες», ανέφερε χθες η αϊτινή Πολιτική Προστασία.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 2.189 νεκρούς.

Οκτώ ημέρες μετά την καταστροφή, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονταν στα συντρίμμια, όμως οι πιθανότητες να βρεθούν και να ανασυρθούν εγκλωβισμένοι ζωντανοί σβήνουν.

Οι άμεσα πληγέντες από τον σεισμό 7,2 βαθμών που χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια είναι σχεδόν 600.000, σύμφωνα με τις αϊτινές αρχές με τη βοήθεια να φθάνει με αργούς ρυθμούς και πολλές δυσκολίες.

 

Μεσανατολικό: Η Αίγυπτος κλείνει τη διέλευση στη Ράφα προς και από τη Λωρίδα της Γάζας

Παλαιστίνια στη Ράφα, περιμένει να περάσει στην ΑίγυπτοΠαλαιστίνια στη Ράφα, περιμένει να περάσει στην Αίγυπτο

Η Αίγυπτος ενημέρωσε τις αρχές ότι κλείνει από σήμερα τη διέλευση στη Ράφα προς και από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Χαμάς.

Η Αίγυπτος ενημέρωσε τις αρχές στη Λωρίδα της Γάζας ότι κλείνει από την Δευτέρα (23/08) το σημείο διέλευσης της Ράφας, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος της κυβέρνησης του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Κάιρο δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση για το ζήτημα· όμως πηγές προσκείμενες στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι το σημείο διέλευσης θα κλείσει μέχρι νεοτέρας, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Το σημείο διέλευσης στη Ράφα αποτελεί το μοναδικό άνοιγμα στον κόσμο για τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο θύλακας τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό επί σχεδόν 15 χρόνια.

«Ενημερωθήκαμε από τις αιγυπτιακές αρχές ότι το σημείο διέλευσης της Ράφας θα κλείσει αύριο, Δευτέρα, και προς τις δύο κατευθύνσεις», ανέφερε ο Ιγιάντ αλ Μπόζομ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Την 20ή Μαΐου ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αποφάσισε να ανοίξει το σημείο διέλευσης για να διέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια και να επιτρέπεται τραυματισμένοι κάτοικοι του θύλακα –κατά τη διάρκεια του πολέμου 11 ημερών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας– να διακομίζονται σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Ο πόλεμος-αστραπή τερματίστηκε με συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκε το Κάιρο.

Η απόφαση να κλείσει το σημείο διέλευσης ακολουθεί το Σαββατοκύριακο βίας, κυρίως ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και παλαιστίνιους διαδηλωτές στα σύνορα του θύλακα με το εβραϊκό κράτος.