Αχτσιόγλου: Μόλις 101 ευρώ τον μήνα η «στήριξη» σε εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες – Α. Ξανθός: Δεν επενδύουμε στην αποτυχία της κυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ, Αχτσιόγλου, κορονοϊός, εργαζόμενοι

«Αυτή ήταν η “μέριμνα” της ΝΔ μέσα σε έξι μήνες πανδημίας»- «Μόλις 101 ευρώ τον μήνα η “στήριξη” σε εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες»

«Βολές» στην κυβέρνηση εξαπέλυσε μέσω δήλωσής της η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή το επίδομα που δίνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Με τίτλο «Μόλις 101 ευρώ τον μήνα η “στήριξη” σε εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες», η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει πως «ο κ. Βρούτσης πανηγυρίζει γιατί “στήριξε” 1,9 εκατ. εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με 1,57 δισ. ευρώ, για χρηματική ενίσχυση και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, μέσα σε έξι μήνες πανδημίας».

Και προσθέτει: «Πανηγυρίζει, δηλαδή, γιατί διέθεσε κατά μέσο όρο 101 ευρώ τον μήνα ανά άτομο ως επίδομα και αλλά 37 ευρώ ως εισφορές».

«Αυτή ήταν η “μέριμνα” της ΝΔ για το εισόδημα 1,9 εκατ. εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών μέσα σε έξι μήνες πανδημίας και κατάρρευσης της αγοράς, εκατοντάδων χιλιάδων αναστολών εργασίας και εκτίναξης της ανεργίας, ακραίας ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και μείωσης μισθών.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ίδια η κυβέρνηση αποκαλύπτουν το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής της σε βάρος του κόσμου της εργασίας», επισημαίνει επίσης η κ. Αχτσιόγλου.

 

Α. Ξανθός: Δεν επενδύουμε στην αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

«Εμείς δεν επενδύουμε στην αποτυχία, ούτε θα κερδοσκοπήσουμε σε βάρος της δημόσιας υγείας. Ελπίζω εσείς να μην προετοιμάζετε την αποτυχία!» τόνισε σε παρέμβαση του ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής

Ολόκληρη η παρέμβαση του Α. Ξανθού έχει ως εξής:

Η σημερινή πρωτοβουλία για ενημέρωση της Βουλής αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις είχε ως στόχο να οδηγήσει σε συναινέσεις. Και έρχεται ο Υπουργός και δυναμιτίζει το κλίμα συναίνεσης, ενώ η Αντιπολίτευση επέδειξε πρωτοφανή στάση υπευθυνότητας και συναίνεσης κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και αντίστοιχη στάση είναι αποφασισμένη να τηρήσει και στην παρούσα φάση – σε αντίθεση με τη δική σας στάση ως αντιπολίτευση σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Εμείς δεν επενδύουμε στην αποτυχία, ούτε θα κερδοσκοπήσουμε σε βάρος της δημόσιας υγείας. Ελπίζω εσείς να μην προετοιμάζετε την αποτυχία!

Προφανώς είναι παγκόσμια η κρίση, αλλά στην δική μας περίπτωση και στο όνομα «ανοίγματος» του τουρισμού, δεν υπήρξε σχέδιο, υπήρξαν παλινωδίες, λάθη, αντιφάσεις. Γι’ αυτό αυξήθηκε και η δυσπιστία μέρους της κοινής γνώμης και κλονίστηκε ο βαθμός της κοινωνικής συναίνεσης.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να διαχειριστούμε αυτή την κρίση και να αντιστραφεί το κλίμα χρειάζεται σχέδιο και αξιοπιστία προκειμένου να υπάρξουν συναινέσεις, αναγκαίες για τη δημόσια υγεία.

Είναι περιττές και ανεύθυνες οι αναφορές από επίσημα κυβερνητικά χείλη που ταυτίζουν την Αξιωματική Αντιπολίτευση με τρολ του διαδικτύου στο θέμα χρήσης της μάσκας. Και είστε υποχρεωμένοι να ανακαλέσετε αυτούς τους χαρακτηρισμούς για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και να σταθούμε αμφότεροι στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης μας απέναντι στην κοινωνία

Εμείς στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τη χρήση μάσκας, επιμείναμε για τη διατίμησή της και φυσικά για τη δωρεάν διάθεσή τους σε χώρους και πληθυσμιακές ομάδες ιδιαίτερης ευαισθησίας (όπως ο σχολικός πληθυσμός), πρόταση που καλώς σπεύσατε να υιοθετήσατε

Και να σταματήσουν οι παραπλανητικές και ανακριβείς αναφορές στην κατάσταση του ΕΣΥ που παραλάβατε, όταν την πρώτη πενταετία του μνημονίου δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη  μόνιμου προσωπικού, όταν καταφέραμε επί της δικής μας θητείας να έχουν προσληφθεί 7.000 μόνιμες εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και να έχουν δρομολογηθεί άλλες 3.000, όταν πολλαπλάσιο επικουρικό προσωπικό κάλυψε ανάγκες του ΕΣΥ, όταν εδώ και 14 μήνες δεν έχετε προκηρύξει ούτε μία μόνιμη θέση για το ΕΣΥ.

Καθυστερήσατε και δεν έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο. Είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή κλίματος και είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε σε αυτό, εφόσον βεβαίως συμφωνήσετε ότι η υγειονομικά ασφαλής λειτουργία των σχολείων δεν περιορίζεται στη χρήση μάσκας.

Στην επόμενη φάση της πανδημίας λοιπόν χρειάζονται 3 πράγματα:

1)    Ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση και δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων μέσω διασφάλισης συναινέσεων. Ευρύτεροι διαγνωστικοί έλεγχοι με αύξηση του capacityτων δημόσιων εργαστηρίων και αποζημίωση του τεστ από τον ΕΟΠΥΥ την ώρα που ακόμη αποζημιώνεται από τους πολίτες. Απαιτείται παράλληλα η δημοκρατική νομιμοποίηση των πολιτικών αποφάσεων. Καθώς αντί να αξιοποιούνται οι επιστήμονες προκειμένου να εξηγήσουν και να διαβουλευθούν με τις τοπικές κοινωνίες και παραγωγικούς φορείς, «αποφασίζετε και διατάζετε»

2)    Προετοιμασία του ΕΣΥ, καθώς ακόμη και σήμερα τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν κανονικά. Αν πάμε στο επόμενο κύμα πανδημίας και συνεχίσει να είναι απόλυτα νοσοκομειοκεντρική η προσέγγιση, χωρίς εμπλοκή της ΠΦΥ και ενεργοποίηση ενός δικτύου υπηρεσιών κατ’ οίκον υπηρεσίων φροντίδας, το ΕΣΥ θα δοκιμάσει τα όρια του, ρισκάροντας να μείνουν ακάλυπτες ακόμη και ιδιαίτερα ανελαστικές υγειονομικές ανάγκες.

3)    Αντισταθμιστικά μέτρα για τις τοπικές οικονομίες όταν πλήττονται από μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, όταν π.χ. επιβάλλονται τοπικά lock-downή πλήττονται συγκεκριμένοι κλάδοι (π.χ. εστίαση) από μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού.

Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη επένδυσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο Δημόσιο Σύστημα Εκπαίδευσης. Προφανώς αυτήν την επιλογή δεν θέλετε να την κάνετε και γι’ αυτό πορεύεστε με αυτόν τον τρόπο.