Αχτσιόγλου: Η κοινωνία πληρώνει ήδη το ψέμα των 24 δισ. ευρώ – Ηλιόπουλος: «Στη Θεσσαλονίκη θα καταθέσουμε πρόταση εξόδου από την κρίση»

Αχτσιόγλου: Η κοινωνία πληρώνει ήδη το ψέμα των 24 δισ. ευρώ

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

«Το δυστύχημα είναι ότι το ψέμα των 24 δισ. το πληρώνουν ήδη εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημειώνει σε δήλωσή της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Μάλιστα, η Έφη Αχτσιόγλου κάλεσε το επιτελείο Σταϊκούρα «να διαβάζει πιο προσεκτικά τα δελτία εκτέλεσης προϋπολογισμού που το ίδιο εκδίδει».

Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου:

Καλωσορίζουμε το υπουργείο Οικονομικών στην πραγματικότητα και το καλούμε να διαβάζει πιο προσεκτικά τα δελτία εκτέλεσης προϋπολογισμού που το ίδιο εκδίδει.

Το υπουργείο, απαντώντας προ ολίγου στην ανακοίνωσή μου για το τι έχει δαπανήσει το κράτος μέχρι στιγμής για άμεση στήριξη των πληττόμενων από τον κορονοϊό, είπε ότι αυτά δεν είναι 4,6 δισ. αλλά 6,4 δισ. Ας ξαναδιαβάσουν το πρωινό δελτίο τύπου εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ξεκάθαρα αποτυπώνει τα 4,6 δισ. και ας αποφασίσουν ποιο δελτίο τύπου τους λέει την αλήθεια. Το πρωινό ή το απογευματινό.

Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό ότι αποδέχονται πως τα όσα έχουν μέχρι στιγμής δαπανήσει για άμεση στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών ουδεμία σχέση έχουν με τα όσα πομπωδώς ανακοινώνουν μέχρι σήμερα περί δήθεν 24 δισ.

Το δυστύχημα είναι ότι το ψέμα των 24 δισ. το πληρώνουν ήδη εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Νάσος Ηλιόπουλος: «Στη Θεσσαλονίκη θα καταθέσουμε πρόταση εξόδου από την κρίση»

“Πρόταση εξόδου από την κρίση που διανύει η ελληνική οικονομία και κοινωνία” πρόκειται να παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλ. Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Υγεία, παιδεία, εργασία, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα οι προτεραιότητές μας» σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, παρεμβαίνοντας το βράδυ της Τετάρτης στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του «Κρήτη TV».

«Κανένας Έλληνας πολίτης δεν περιμένει από εμάς μια στείρα κριτική της κυβέρνησης ή μια απλή περιγραφή της δυσκολίας που βιώνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα παρουσιάσει άμεσα μέτρα ώστε να θωρακίσουμε την ελληνική κοινωνία και τον λαό”, δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μέτρα που αφορούν την υγεία, την παιδεία, τη στήριξη της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα, επέκρινε το γεγονός ότι “η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου η κυβέρνηση επιλέγει να μην δώσει μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, αλλά ουσιαστικά παρέχει μόνο μορφές δανεισμού προς τις ΜμΕ, όταν το 60% εξ’ αυτων δεν έχει πρόσβαση καν στις τράπεζες”, ενώ υπογράμμισε πως “με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη  αυτή την εβδομάδα έγινε νόμος του κράτους η απλήρωτη εργασία”.

“Εμείς ζητάμε να επιδοτηθεί η εργασία -όχι οι αναστολές συμβάσεων, η εκ περιτροπής εργασία και η ανεργία”, αντιπαρέβαλε.

Στο μεταξύ, άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ και για τη διαχείριση της πανδημίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η ελληνική κοινωνία, με την ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα των συμπολιτών μας”.

“Πρώτη δουλειά που είχε να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά το lockdown ήταν η ενίσχυση του ΕΣΥ, που δυστυχώς τώρα τρέχει με 5.000 λιγότερους εργαζομένους από πέρυσι, ενώ στην Αττική που έχουμε και το πιο έντονο πρόβλημα υπάρχουν μόνο 22 κενές κλίνες ΜΕΘ. Δεν είναι, επομένως, μόνο το πρόσφατο φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία που καταδεικνύει την αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά μια συνολική ανικανότητα και ανευθυνότητα που ‘κουμπώνει’ και με οικονομικές αδυναμίες”, επισήμανε ο Ν. Ηλιόπουλος. Για τα σχολεία συγκεκριμένα τόνισε πως “ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε το άνοιγμά τους παίζει τη δημόσια υγεία στα ζάρια”, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι “έχουμε 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρυσι, τάξεις με περισσότερους μαθητές και κανένα τεστ”.

«Τρεις οι προτεραιότητές μας στα ελληνοτουρκικά»

Τέλος, ο Ν. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στη διαχείριση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής από πλευράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επικρίνοντας το ότι “επιλέγει να μην ενημερώσει τον ελληνικό λαό, αλλά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων για τις συμφωνίες της με την Τουρκία -που μάθαμε από το tweet του ΓΓ του ΝΑΤΟ”, αλλά και τη διγλωσσία των στελεχών της ως προς τις τουρκικές παραβιάσεις.

“Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν τίθεται θέμα εξωτερικής πολιτικής με κραυγές και περικεφαλαίες. Τρεις είναι οι προτεραιότητες μας. Υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ανάλογη με τον τρόπο που πέτυχε την ακύρωση της προσπάθειας των τουρκικών ερευνών το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ενεργητική εξωτερική πολιτική, και όχι κυβέρνηση σε ρόλο ‘παρακολουθητή’, όπως έκανε η ΝΔ μέχρι το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Και διπλωματία, διάλογος, αποκλιμάκωση στη βάση του διεθνούς δικαίου, που είναι με το μέρος της Ελλάδας, με ορίζοντα τη Χάγη”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του κόμματος.

“Το ερώτημα είναι αν μπορούν τα εσωκομματικά της ΝΔ να αντέξουν αυτή την  πολιτική στρατηγική”, κατέληξε.