Τοποθέτηση της βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου, στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής
Την αύξηση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων επί ΝΔ και τα ελλείμματα που εμφανίζουν ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ ανέδειξε, μεταξύ άλλων, η Έφη Αχτσιόγλου στη Διαρκή Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, της Βουλής.
Τα στοιχεία των υπηρεσιών και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επιβεβαιώνουν ότι «οι εκκρεμότητες που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν 108.00 ενώ ο υπουργός μιλούσε για 1 εκατομμύριο, αυτή η μεγάλη ανακρίβεια πρέπει να αποκατασταθεί», τόνισε. Το δεύτερο και πιο σοβαρό ζήτημα, πρόσθεσε, είναι ότι «υπάρχει ραγδαία αύξηση των απλήρωτων συντάξεων στους 9 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής καταδεικνύει ότι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% από τον Ιούλιο 2019μέχρι τον Μάρτιο 2020.Δηλαδή, όχι απλώς δεν διατηρήθηκε ο ρυθμός που υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει επιβραδυνθεί πάρα πολύ και έχουμε 50% αύξηση των απλήρωτων συντάξεων». Επίσης, «και το Eurogroup έθεσε στην κυβέρνηση ζήτημα μείωσης των ληξιπρόθεσμων τα οποία έχουν αυξηθεί πάρα πολύ».
Για τη δημιουργία μεγάλων ελλειμμάτων στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΠ, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει πλεονασματικά, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «μέσα στους πέντε μήνες του 2020 ο ΕΦΚΑ εμφανίζει έλλειμμα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ και ακόμη δεν έχουμε δει τη συνέχεια, με την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και την ελαστικοποίηση της εργασίας». Επίσης,το ΕΤΕΑΕΠ «αυτή τη στιγμή καταγράφει έλλειμα της τάξης των 75 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και αν αυτό συνεχιστεί στο τέλος της χρονιάς θα έχει έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «οφείλονται εξηγήσεις γιατί φτάσαμε και πάλι στα ελλείμματα. Τι θα γίνει; Θα ξαναγυρίσουμε στις εποχές που κάθε μήνα θα συζητάμε πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις;».
Αναφερόμενη στην ψηφιακή απονομή συντάξεων επισήμανε ότι είναι ένααναγκαίο και επιθυμητό βήμα το οποίο «είναι εφικτό γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν τα θεμέλια. Ο ένας πυλώνας ήταν το ενιαίο ηλεκτρονικό αρχείο επανυπολογισμένων συντάξεων και ο δεύτερος το ίδιο το έργο το οποίο λεγόταν “άμεση απονομή σύνταξης” και συμβασιοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο, τόνισε, «υπάρχει καθυστέρηση σε σχέση με τη δέσμευση του υπουργού Εργασίας, και τον στόχο που προέβλεπε το ίδιο το έργο, ότι την πρώτη Ιουνίου του 2020 το 35% των συντάξεων θα έβγαινε ψηφιακά. Σήμερα πιλοτικά έχουν εκδοθεί μόλις 500 συντάξεις από μεταβίβαση λόγω θανάτου».
Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαφημίζει αλλά δεν έχει δημιουργήσει σημαντικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τον πολίτη, όπως για παράδειγμα για τη δήλωση μίας άδειας ασθενείας.
Ο Μπ. Παπαδημητρίου δείχνει τον δρόμο στους εργαζόμενους (βίντεο)
Το μοντέλο “μισή δουλειά – μισός μισθός” έπρεπε να είχε εφαρμοστεί εδώ και χρόνια, είπε στον Σκάι ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, στην αντιπαράθεση που είχε με την Έφη Αχτσιόγλου. Ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος δεν έχει κρύψει ποτέ ότι είναι θιασώτης των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών, υπεραμύνθηκε των μέτρων της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι πρέπει να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα.
Συνεχίζοντας, ο Μπ. Παπαδημητρίου ισχυρίστηκε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι το κράτος θα πληρώνει τους εργαζόμενους “για να κάθονται”… Πώς θα δουλεύει ο άλλος αν τον πληρώνει το κράτος, αναρωτήθηκε ο -εργασιομανής- Μπάμπης…
«Η πραγματική ζωή των εργαζόμενων αυτή τη στιγμή είναι η απόλυτη επισφάλεια, οι απολύσεις και η μείωση μισθών», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Έφη Αχτσιόγλου απαντώντας στον Μπ. Παπαδημητρίου. «Οι μισοί εργαζόμενοι στην εστίαση δεν επέστρεψαν στη δουλειά τους. Σχεδόν το σύνολο του ιδιωτικού τομέα ανακοινώνει μειώσεις μισθών 50% τουλάχιστον», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα».
Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «η κυβέρνηση στην επιχειρηματικότητα παρεμβαίνει ανεπαρκώς και στην εργασία παρεμβαίνει διαλυτικά και απορρυθμιστικά», γιατί «δεν προστατεύει τις θέσεις εργασίας», αλλά «επιδοτεί την ανεργία, βγάζει σε αναστολή ένα τεράστιο μέρος του εργαζόμενου πληθυσμού και τους δίνει ένα επίδομα 534 ευρώ», ενώ «με το πρόγραμμα “Συν-εργασία” επιδοτεί τη μείωση των μισθών και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας».
Αντιθέτως, σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «το κράτος να καλύψει ασφαλιστικό κόστος και ένα μέρος του μισθού και ο εργοδότης να πληρώσει το υπόλοιπο. Με αυτό το σχήμα ο εργαζόμενος δεν χάνει τίποτα, προστατεύεται το εισόδημα του, ενισχύει την αγορά και καταναλώνει -αυτή είναι η δυναμική που χρειάζεται για να διατηρηθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις- και ο εργοδότης βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τα μέτρα που εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ».
Για τα σενάρια ανασχηματισμού η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «οι αλλαγές προσώπων δεν σημαίνουν αλλαγή κατεύθυνσης στη λογική της κυβέρνησης και στις βασικές πολιτικές επιλογές που έχει κάνει για την αγορά εργασίας και για την οικονομία».
Τέλος για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και τόνισε ότι «η τουρκική προκλητικότητα, που υπήρχε δεκαετίες, αυτή την περίοδο έχει αναβαθμιστεί. Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση έχει μία στρατηγική. Εμείς δεν θέλουμε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής να κάνουμε αντιπαράθεση αντιπολιτευτικού τύπου για να παίρνει κανείς τα μικρά του οφέλη, παρ’ ότι η ΝΔ το έκανε την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει μία στρατηγική».