Αφγανιστάν: Το Κατάρ σε ρόλο-κλειδί για το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Οι Ταλιμπάν στην Κανταχάρ μέσα σε αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα

Αφγανιστάν: Το Κατάρ σε ρόλο-κλειδί για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Στη συζήτηση για την επανάληψη των επιχειρήσεων του αεροδρομίου της Καμπούλ θα συμμετάσχει το Κατάρ, με τεχνική ομάδα της χώρας να φτάνει σήμερα με πτήση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, λιγότερο από 48 ώρες μετά την αποχώρηση από εκεί των Αμερικανών.

«Μολονότι δεν έχει επιτευχθεί καμιά οριστική συμφωνία για την παροχή τεχνικής αρωγής, μια ομάδα του Κατάρ άρχισε μια συζήτηση στη βάση αιτήματος που διατύπωσε η άλλη πλευρά», διευκρίνισε πηγή με γνώση του θέματος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, μιας χώρας που είναι προνομιακός συνομιλητής των Ταλιμπάν, κάλεσε σήμερα το ισλαμιστικό αυτό κίνημα να ανοίξει ένα «ασφαλές πέρασμα» για τους ανθρώπους που επιθυμούν να φύγουν από εκεί.

«Επιμείναμε, μιλώντας με τους Ταλιμπάν, στο ζήτημα της ελευθερίας της μετακίνησης, να υπάρξει ένα ασφαλές πέρασμα για τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν ή να μπουν, αν το επιθυμούν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ-Θάνι.

«Ελπίζουμε ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα γίνουν σεβαστές στο εγγύς μέλλον, όταν το αεροδρόμιο θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις του, ότι αυτό θα γίνει ήπια και ότι δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο για τον οποιονδήποτε», πρόσθεσε.

Το Κατάρ είχε διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν πριν οι τελευταίοι καταλάβουν, στις 15 Αυγούστου, την εξουσία στο Αφγανιστάν. Η Ντόχα διατήρησε έκτοτε μια προνομιακή σχέση με το νέο ισλαμιστικό καθεστώς στην Καμπούλ.

Το πλούσιο, χάρη στο φυσικό αέριο, εμιράτο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της προσοχής της διεθνούς κοινότητας για την ικανότητά του να επικοινωνεί με τους νέους κυρίαρχους της Καμπούλ.

«Ως δίκαιοι και ουδέτεροι μεσολαβητές αυτά τα τελευταία χρόνια μεταξύ των Ταλιμπάν και των Ηνωμένων Πολιτειών ή ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις άλλες πλευρές στο Αφγανιστάν, οικοδομήσαμε εμπιστοσύνη» με όλους τους πρωταγωνιστές, δήλωσε ο υπουργός του Κατάρ. «Αυτή η επένδυση παρήγαγε αυτή την εμπιστοσύνη. Έχουμε όλοι ανάγκη να τη χρησιμοποιήσουμε (…) για το μέλλον του Αφγανιστάν».

 

 

Οι Ταλιμπάν στην Κανταχάρ μέσα σε αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα

Παρέλαση με τα στρατιωτικά οχήματα και το υλικό που είχαν προσφέρει οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν και το οποίο έπεσε στα χέρια τους μετά την υποχώρηση του αφγανικού στρατού πραγματοποίησαν σήμερα στην Κανταχάρ οι Ταλιμπάν.

Μια μεγάλη σειρά από αμερικανικά, στρατιωτικά οχήματα Humvees προχωρούσαν αργά σε έναν δρόμο έξω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν. Σε πολλά από αυτά είχε τοποθετηθεί η λευκή και μαύρη σημαία των Ταλιμπάν.

Εξάλλου μαχητές του κινήματος οδηγούσαν φορτηγά του αμερικανικού στρατού, του ΝΑΤΟ και των αφγανικών δυνάμεων. Τουλάχιστον ένα ελικόπτερο Blackhawk πετούσε πάνω από την Κανταχάρ, με πιλότο πιθανόν ένα πρώην μέλος του αφγανικού στρατού.

Η Κανταχάρ θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν. Το 1996 ξεκίνησαν από την ομώνυμη πρωτεύουσα της νότιας αυτής επαρχίας για να καταλάβουν όλο το Αφγανιστάν, το οποίο βρισκόταν υπό την κατοχή τους ως το 2001, όταν επενέβη ένας διεθνής στρατιωτικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν, ο επικεφαλής τους Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα ζει στην Κανταχάρ.

Στο στάδιο κρίκετ της Κανταχάρ αξιωματούχοι των Ταλιμπάν με μακριές, λευκές γενειάδες έπιναν καφέ στους χώρους όπου συνήθως συγκεντρώνονται οι παίκτες και οι προπονητές τους. Άλλοι ντυμένοι στα λευκά κάθονταν στο γήπεδο, ενώ κάποιοι περίμεναν στους κήπους. Είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι ο Αχουντζάντα θα κάνει μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, όμως αυτό δεν συνέβη. Μόνο ο νέος κυβερνήτης της περιοχής απευθύνθηκε στο πλήθος.

Χθες Τρίτη χιλιάδες υποστηρικτές των Ταλιμπάν συνέρρευσαν στους δρόμους της Κανταχάρ υπό τους ήχους από τις κόρνες των αυτοκινήτων φωνάζοντας “Αλάχου Άκμπαρ” (ο Θεός είναι ο μέγιστος) για να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Πλήθος κόσμου από γειτονικά χωριά είχαν ήδη σπεύσει στην πρωτεύουσα της επαρχίας τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη μετά την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών. “Νικήσαμε την υπερδύναμη. Το Αφγανιστάν είναι το νεκροταφείο των υπερδυνάμεων”, φώναζαν άνδρες ντυμένοι με παραδοσιακές στολές που κρατούσαν όπλα.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*