Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 17 νεκροί σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο – Ένοπλες Συρράξεις: Η Αίγυπτος στέλνει στρατό στο Ιντλίμπ. «Παγίδα» Σίσι-Άσαντ στους Τούρκους

Σύμφωνα με τo Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι νεκροί ανέρχονται σε 18, οι τραυματίες σε δεκάδες και ανάμεσα στα θύματα πιστεύεται ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά.

Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων και τον τραυματισμό 21 απόψε νοτίως της Καμπούλ, της αφγανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με αξιωματούχους και έναν γιατρό, μερικές ώρες πριν από την έναρξη της εκεχειρίας.

Σύμφωνα με τo Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι νεκροί ανέρχονται σε 18, οι τραυματίες σε δεκάδες και ανάμεσα στα θύματα πιστεύεται ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά.

“17 νεκροί και 21 τραυματίες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο μας. Υπήρχαν πολίτες και στρατιώτες μεταξύ των θυμάτων”, δήλωσε ο γιατρός Σεντκουλάχ, επικεφαλής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου της Πουλ-ι-Αλάμ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Λογκάρ όπου σημειώθηκε η επίθεση.

“Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν πολίτες που βρίσκονταν σε έναν χώρο ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο που πήγε να κάνει τα ψώνια του πριν από την γιορτή της ‘Αιντ αλ Άντχα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Λογκάρ, ο Ντάνταρ Λαουάνγκ.

“Είδα 15 πτώματα και 20 τραυματίες να μεταφέρονται στο νοσοκομείο από την αστυνομία. Σημειώθηκε κοντά στο γραφείο του κυβερνήτη και έκανε πολύ θόρυβο”, δήλωσε ο Τζάμσεντ ‘Αχμαντ, ένας 22χρονος φοιτητής που ήταν παρών τη στιγμή της επίθεσης.

Η επίθεση, για την οποία δεν έχει αναληφθεί ευθύνη επί του παρόντος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ “ουδεμία σχέση έχει” με τους αντάρτες.

Οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν τριήμερη εκεχειρία με την αφγανική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να αρχίσει αύριο το πρωί, την πρώτη ημέρα των εορτασμών της ‘Αιντ Αλ-‘Αντχα, της γιορτής της “Θυσίας”.

Η εκεχειρία συνιστά καθοριστικό στάδιο ενόψει μιας πιθανής έναρξης πρωτόγνωρων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της Καμπούλ που μπορεί να θέσουν τέλος σε δεκαετίες σύγκρουσης.

 

Ένοπλες Συρράξεις: Η Αίγυπτος στέλνει στρατό στο Ιντλίμπ – «Παγίδα» Σίσι-Άσαντ στους Τούρκους

Η Αίγυπτος έστειλε στρατιώτες στη βορειοδυτική επαρχία Χαλέπι της Συρίας, κοντά στο Ιντλίμπ, σε συντονισμό με το Ιράν, όπως δημοσίευσε το Anadolu την Πέμπτη, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, περίπου 150 Αιγύπτιοι στρατιώτες με ελαφρύ οπλισμό έχουν φτάσει στις αγροτικές περιοχές του Χαλεπίου, και μερικοί έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Σαρακίκτ στα νότια του Ιντλίμπ.

Όπως σχολίασε μέσω twitter, ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας, Metin Gürcan, «αν αυτό αληθεύει, τότε η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει στρατιωτική αποθήκευση στο Idlib. Καθώς οι εντάσεις με την Αίγυπτο στη Λιβύη κλιμακώνονται, η σύγκρουση πλησιάζει στα σύνορά μας.»

Η Τουρκία αύξησε τον αριθμό των σημείων παρατήρησης στην επαρχία που βρίσκεται υπό την κατοχή ανταρτών σε 38, μετά το θάνατο περισσότερων από 30 στρατιωτών σε μια επίθεση της Συριακής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Από τότε, έχει αναπτύξει συστήματα αεροπορικής άμυνας στο Idlib καθώς συνέχισε να αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.

Η Αίγυπτος και η Τουρκία υποστηρίζουν αντιτιθέμενες πλευρές στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λιβύη, με την Αίγυπτο να βρίσκεται στο πλευρό Χαλίφα Χάφταρ, μαζί με τη Γαλλία, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Τουρκία υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ Σάρατζ, με την αποστολή, στρατιωτών και μισθοφόρων τζιχαντιστώ, αλλά και όπλων παρά την απαγόρευση που υπάρχει στην περιοχή.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου και της Τουρκίας έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους στη Λιβύη, καθώς το Κάιρο αναφέρει ότι γνωρίζει ακόμη και τις μικρότερες λεπτομέρειες για ό,τι συμβαίνει στη Λιβύη, ενώ η Άγκυρα παρομοιάζει τις προσπάθειές της στη χώρα με μέτρα κατά της εξέγερσης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.