Αφγανιστάν: Τίτλοι τέλους για τις ΗΠΑ – Η ιστορική τελευταία φωτογραφία Αμερικανου στρατιώτη πριν την αποχώρηση – Ομιλία προς τους Αμερικανούς θα απευθύνει ο Τζο Μπάιντεν

Αφγανιστάν: Τίτλοι τέλους για τις ΗΠΑ - Αποχώρησαν οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες

Οι τίτλοι τέλους της 20ετούς στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έπεσαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 30ής Αυγούστου, ώρα Ελλάδας. Ο μακροβιότερος πόλεμος των ΗΠΑ τερματίζεται με τους Ταλιμπάν ξανά στην εξουσία, τον κίνδυνο της τρομοκρατίας να «αναδύεται» εκ νέου στη χώρα της κεντρικής Ασίας, και χιλιάδες ευάλωτους Αφγανούς να έχουν μείνει πίσω.

Η επίσημη ανακοίνωση για την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν έγινε διά στόματος του στρατηγού Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Το τελευταίο στρατιωτικό αεροσκάφος C-17 απογειώθηκε στις 3.19 μ.μ. ώρα ΗΠΑ [22.29 μ.μ. ώρα Ελλάδος]» ανακοίνωσε ο στρατηγός Μακένζι. Την ίδια ώρα, περίπου στη 01.00 τα ξημερώματα της 31ης Αυγούστου, ώρα Αφγανιστάν, πυροβολισμοί ηχούσαν στην Καμπούλ από Ταλιμπάν που

Στην τελευταία πτήση βρισκόταν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ, Ρος Ουίλσον. Στη δημοσιότητα επίκειται να δοθεί φωτογραφία του τελευταίου στρατιωτικού αεροσκάφους που αναχώρησε από την Καμπούλ.

Τις προηγούμενες ημέρες, με αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 123.000 άνθρωποι από τη χώρα, εκ των οποίων 6.000 Αμερικανοί πολίτες.

Εντούτοις, όλοι αναγνωρίζουν πως χιλιάδες είναι οι ευάλωτοι Αφγανοί που έμειναν πίσω εν μέσω μίας χαοτικής επιχείρησης εκκένωσης, και γίνεται διπλωματικός αγώνας για να διασφαλιστεί -εάν διασφαλιστεί- πως έστω κάποιοι από αυτούς θα μπορούν να αναχωρήσουν από το Αφγανιστάν με πολιτικές πτήσεις μετά την 31η Αυγούστου.

«Μολονότι οι στρατιωτικές εκκενώσεις τελείωσαν, συνεχίζεται η διπλωματική αποστολή για να διασφαλίσουμε ότι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες και οι επιλέξιμοι Αφγανοί θα μπορέσουν να φύγουν» επισήμανε ο Κένεθ Μακένζι, διευκρινίζοντας πως οι Αμερικανοί που παραμένουν στο Αφγανιστάν είναι λίγες εκατοντάδες.

Χωρίς έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της επιχείρησης απόσυρσης, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι το διεθνές αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζά» της Καμπούλ δεν διαθέτει πλέον υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο αμερικανικός στρατός είχε αναλάβει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου για να διευκολυνθεί η εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

Η FAA σημείωσε ότι οποιοδήποτε αεροπλάνο θέλει να προσγειωθεί στην Καμπούλ ή περνά από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν θα πρέπει να επιδεικνύει «μεγάλη προσοχή».

Αμαχοι νεκροί στην επιδρομή κατά του ISIS-K

Οι τελευταίες ώρες πριν τον τερματισμό της μακροβιότερης στρατιωτικής σύρραξης, στην οποία ενεπλάκησαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, βρήκαν τις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι σε αναφορές για το θάνατο έως και δέκα αμάχων, ανάμεσά τους έξι παιδιά– στο αμερικανικό αεροπορικό χτύπημα της Κυριακής κατά του ISIS-K στην Καμπούλ.

Πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ τους και ένα νήπιο μόλις δύο ετών, όπως δήλωσαν συγγενείς σε δημοσιογράφο που συνεργάζεται με το CNNi, καθώς και αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται πολλά διεθνή ειδησεογραφικά μέσα.

Tο χτύπημα με drone σε γειτονιά της Καμπούλ είχε κατά την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στόχο όχημα με ύποπτο βομβιστή του ISIS-K που συνιστούσε «άμεση απειλή» για το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Το Πεντάγωνο έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα. «Το ερευνούμε. Αν έχουμε επαληθεύσιμες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αφαιρέσαμε τη ζωή αθώων, θα είμαστε διαφανείς» είχε δηλώσει σε προηγούμενη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

«Κανείς δεν θέλει τέτοιου είδους καταστάσεις […] Όμως υπήρχε μία πολύ πραγματική απειλή, πολύ συγκεκριμένη και επικείμενη εναντίον του αεροδρομίου, εναντίον των δυνάμεών μας σε αυτό το αεροδρόμιο και εναντίον των πολιτών γύρω από αυτό» επέμεινε ο Τζον Κίρμπι αναφερόμενος στο χτύπημα της Κυριακής.

Μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Πέμπτης έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέτρεψε την Κυριακή έτερη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, ενώ σήμερα αναχαίτισε πέντε ρουκέτες που ερρίφθησαν κατά του αεροδρομίου -και πάλι με τη «σφραγίδα» του ISIS-K.

 

Η ιστορική τελευταία φωτογραφία Αμερικανου στρατιώτη πριν την αποχώρησηO Ταγματάρχης Κρις Ντόναχιου θα μείνει στην ιστορία ως ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης που αποχώρησε από το Αφγανιστάν

O Ταγματάρχης Κρις Ντόναχιου θα μείνει στην ιστορία ως ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης που αποχώρησε από το Αφγανιστάν  TWITTER / @DEPTOF DEFENSE

Πανηγυρίζουν οι Ταλιμπάν την οριστική αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν. Το μήνυμα του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και η φωτογραφία του τελευταίου στρατιώτη, που θα μείνει στην ιστορία.

Σφοδρά πυρά όπλων ακούστηκαν στην Καμπούλ αργά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, αφού επιβεβαιώθηκε η αποχώρηση των τελευταίων αμερικανών στρατιωτικών από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη άκουσαν πυρά από διαφορετικές θέσεις υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν και μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος να ανταλλάσσουν συγχαρητήρια σε σημεία ελέγχου στη λεγόμενη πράσινη ζώνη.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, ανάρτησε φωτογραφία του τελευταίου στρατιώτη που έφυγε από το Αφγανιστάν, ρίχνοντας τους τίτλους τέλους σε μία πολυετή, ιδιαίτερα σκληρή περίοδο, που άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Πρόκειται για τον Ταγματάρχη Κρις Ντόναχιου, διοικητή της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, που θα μείνει στην Ιστορία ως ο τελευταίος στρατιώτης των ΗΠΑ που αποχώρησε από το Αφγανιστάν.

O ανώτατος στρατηγός της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Κένεθ Μακένζι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Ντόναχιου και ο Αμερικανός διπλωμάτης στην Καμπούλ, Ρος Γουίλσον, ήταν οι δύο τελευταίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που αποχώρησαν από το αφγανικό έδαφος.

Η οριστική αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν αποπερατώθηκε χθες. Δευτέρα 30 Αυγούστου. Η τελευταία πτήση αναχώρησε από την Καμπούλ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα).

Αμερικανικό αεροσκάφος Σινούκ CH-47 ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο της ΚαμπούλΑμερικανικό αεροσκάφος Σινούκ CH-47 ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους άφησαν το Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν – των ισλαμιστών που ανέτρεψαν στα τέλη του 2001, όταν εισέβαλαν στη χώρα. Οι ΗΠΑ υπέστησαν τις περισσότερες απώλειες από όλες τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού που συμμετείχαν στη σύρραξη: πάνω από 2.460 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πιο μακρόχρονου πολέμου στην αμερικανική ιστορία.

Ταλιμπάν: “Γράψαμε ιστορία”

«Γράψαμε ιστορία», πανηγύρισε αξιωματούχος των Ταλιμπάν μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι οι τελευταίοι αμερικανοί στρατιώτες αποχώρησαν από τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

«Γράψαμε για άλλη μια φορά ιστορία. Τα είκοσι χρόνια κατοχής του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ και το NATO τέλειωσαν απόψε», ανέφερε μέσω Twitter ο Ανάς Χακάνι, στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος. «Είμαι πολύ ευτυχής έπειτα από είκοσι χρόνια τζιχάντ (σ.σ. ‘ιερού πολέμου’), θυσιών και δυσκολιών, που έχω την ικανοποίηση να βλέπω αυτές τις ιστορικές στιγμές».

««Συγχαρητήρια στο Αφγανιστάν (…) Αυτή η νίκη ανήκει σε όλους μας. Αυτό είναι μεγάλο μάθημα για άλλους εισβολείς για τις μελλοντικές γενιές μας», έκρινε ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, ο κυριότερος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, που εκφράστηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Αποτελεί επίσης μάθημα για τον κόσμο», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «θέλουμε να έχουμε καλές διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο».

Μαχητές των Ταλιμπάν πανηγυρίζουν στους δρόμους της ΚαμπούλΜαχητές των Ταλιμπάν πανηγυρίζουν στους δρόμους της Καμπούλ

Οι ΗΠΑ θα “συνεργαστούν” με τους Ταλιμπάν αν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να «συνεργαστούν» με τους Ταλιμπάν, αλλά με την αναγκαία προϋπόθεση πως θα «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, μερικές ώρες μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανών στρατιωτικών από το Αφγανιστάν, ανακοινώνοντας παράλληλα το κλείσιμο της διπλωματικής αποστολής στην Καμπούλ και τη μεταφορά της λειτουργίας της στη Ντόχα.

«Κάθε βήμα που θα κάνουμε δεν θα βασίζεται στο τι λέει η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά στο τι κάνει για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», επέμεινε ο κ. Μπλίνκεν, προειδοποιώντας το νέο καθεστώς πως πρέπει να «κερδίσει», να δείξει πως «αξίζει» νομιμοποίηση και υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.

«Οι Ταλιμπάν θέλουν νομιμοποίηση και διεθνή υποστήριξη. Το μήνυμά μας είναι πως τη νομιμοποίηση και την υποστήριξη πρέπει να την αξίζεις», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη διπλωματική τους παρουσία στο Αφγανιστάν και μετέφεραν την επιχειρησιακή λειτουργία της στην πρεσβεία τους στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, επιβεβαίωσε, επικαλούμενος το «αβέβαιο περιβάλλον ασφαλείας και την πολιτική κατάσταση» στη χώρα.

Η «νέα διπλωματική αποστολή» θα διαθέτει «νέα ομάδα», με επικεφαλής τον Ίαν Μακάρι, ως χθες δεύτερο τη τάξει στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ.

«Θα χρησιμοποιήσουμε το πόστο στη Ντόχα για να διεξαγάγουμε τη διπλωματία μας ως προς το Αφγανιστάν», ιδίως για τη συνδρομή στους Αμερικανούς που έχουν μείνει στη χώρα, την ανθρωπιστική βοήθεια και τον διάλογο με τους Ταλιμπάν, εξήγησε.

Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να «βοηθά» Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ, σημείωσε. Πρόκειται για 100 ως 200 ανθρώπους, κατ’ αυτόν. Άλλοι 6.000 απομακρύνθηκαν από την αφγανική επικράτεια αφότου στήθηκε αερογέφυρα, τη 14η Αυγούστου, μέχρι χθες.

Αγνοώντας τις ερωτήσεις που φώναζαν δημοσιογράφοι, ο κ. Μπλίνκεν είπε πως άνοιξε «νέο κεφάλαιο στη δέσμευση της Αμερικής στο Αφγανιστάν», στο οποίο θα πρωταγωνιστεί «η διπλωματία μας». «Θα συνεχίσουμε τις ασταμάτητες προσπάθειές μας να βοηθήσουμε Αμερικανούς, αλλοδαπούς και Αφγανούς να φύγουν, εάν το επιλέξουν», πιθανόν οδικώς, ανέφερε.

Η διαδικασία πάντως «δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση πως θα είναι εύκολη η γρήγορη», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αποχωρεί μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αποχωρεί μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Εκατοντάδες πολίτες των ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη στη χώρα

«Εκατοντάδες» πολίτες των ΗΠΑ παραμένουν στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανών στρατιωτικών, αναγνώρισε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM), μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Μακένζι, κανένας πολίτης των ΗΠΑ δεν κατάφερε να φθάσει στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστεί στις τελευταίες στρατιωτικές πτήσεις που αναχωρούσαν χθες από την Καμπούλ.

Ο ανώτατος αξιωματικός είπε πως πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να απομακρύνει τους πολίτες των ΗΠΑ που έμειναν πίσω. Πρόκειται για «λίγες εκατοντάδες» ανθρώπους, ανέφερε.

Στιγμιότυπο από το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατά τη μαζική αποχώρηση πολιτών από το ΑφγανιστάνΣτιγμιότυπο από το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατά τη μαζική αποχώρηση πολιτών από το Αφγανιστάν

«Θα διαπραγματευτούμε επίσης πολύ σκληρά, πολύ επιθετικά, για να φύγουν αφγανοί εταίροι μας», πρόσθεσε ο στρατηγός Μακένζι.

«Η στρατιωτική φάση αυτής της επιχείρησης ολοκληρώθηκε. Τώρα αρχίζει η διπλωματική συνέχεια της», διευκρίνισε.

Επιβεβαίωσε ότι «όλοι οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ έχουν πλέον αποχωρήσει από το Αφγανιστάν. Μπορώ να το πω αυτό με 100% βεβαιότητα».

Ομιλία προς τους Αμερικανούς θα απευθύνει ο Τζο ΜπάιντενΑφγανιστάν: Ομιλία προς τους Αμερικανούς θα απευθύνει ο Τζο Μπάιντεν

Νέα ομιλία προς τους αμερικανούς πολίτες θα απευθύνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ο Τζο Μπάιντεν θα εξηγήσει συγκεκριμένα στους πολίτες των ΗΠΑ την απόφασή του «να μην παρατείνει (την) αμερικανική παρουσία» στο Αφγανιστάν «πέραν της 31ης Αυγούστου», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του Λευκού Οίκου.

Όπως διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία, ο κ. Μπάιντεν θα εκφωνήσει την ομιλία του λίγο μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα· 20:30 ώρα Ελλάδας).

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες και επίσημα το τέλος του πιο μακρόχρονου πολέμου στην ιστορία των ΗΠΑ, η επέμβαση των οποίων στο Αφγανιστάν είχε αρχίσει πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια.

«Η εικοσάχρονη στρατιωτική παρουσία μας στο Αφγανιστάν έλαβε τέλος», επιβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Ευχαρίστησε τους αμερικανούς στρατιωτικούς που έφεραν σε πέρας μέσα σε 17 ημέρες «τη μεγαλύτερη αεροπορική επιχείρηση εκκένωσης στην αμερικανική ιστορία», χάρη στην οποία πάνω από 123.000 άνθρωποι (Αμερικανοί, αφγανοί διερμηνείς και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, υπήκοοι άλλων χωρών) εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν.

Η απόφαση να ολοκληρωθεί η αποχώρηση εντός της καθορισμένης προθεσμίας ήταν κάτι που συνέστησε «ομόφωνα» η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία, υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν, μολονότι είχαν υψωθεί φωνές στις ΗΠΑ που καλούσαν να παραταθεί η επιχείρηση εκκένωσης.

Για τον αμερικανό πρόεδρο, είναι πλέον η ώρα της διπλωματίας και του «συντονισμού» με τους συμμάχους της Ουάσινγκτον ώστε να «εγγυηθούμε την αποχώρηση με κάθε ασφάλεια» κάθε Αμερικανού, αφγανού συμμάχου ή ξένου υπηκόου που δεν έχει φύγει ακόμη από το Αφγανιστάν και το επιθυμεί.

«Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν» ότι θα επιτρέπουν την ασφαλή έξοδο από την αφγανική επικράτεια και «ο κόσμος θα εγγυηθεί πως θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», πρόσθεσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*