Αφγανιστάν: Πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα οι πόλεις στα χέρια των Tαλιμπάν – Nα εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα καλεί τους Αμερικανούς η πρεσβεία των ΗΠΑ – Μοζαμβίκη: Οι τζιχαντιστές έχασαν λιμάνι στρατηγικής σημασίας.

Και στο τέλος νικούν οι Ταλιμπάν…

Καπνοί από κατεστραμμένα μαγαζιά στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν μετά τις συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: με δραματικά αποδυναμωμένη την αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ, οι κυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται ότι αδυνατούν να ανακόψουν την προέλαση των φονταμενταλιστών ισλαμιστών προς την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τέσσερις επαρχιακές πρωτεύουσες του Αφγανιστάν έχουν πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν μόλις μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες: «καθρέφτης» της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στην πολύπαθη χώρα, εν μέσω του στρατηγικού κενού που αφήνουν οι ΗΠΑ πίσω τους, με την οριστική στρατιωτική τους αποχώρηση, η οποία ολοκληρώνεται στα τέλη αυτού του μήνα.

Την Παρασκευή, ήταν η Ζαράνζ της επαρχίας Νιμρόζ στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Ιράν. Μετά ήταν η Σεμπεργκάν της βορειοδυτικής επαρχίας Τζαουζάν. Επειτα η Σαρ-ε-Πουλ της ομώνυμης επαρχίας στο βόρειο Αφγανιστάν. Πιο κρίσιμη και νευραλγική είναι, όμως, η τελευταία κατάκτησή τους. Η πόλη Κουντούζ, στα βόρεια, έκτη μεγαλύτερη αφγανική πόλη, με πληθυσμό 340.000 κατοίκους, η οποία αποτελεί πλέον άλλο ένα «εφαλτήριο» για τους φονταμενταλιστές ισλαμιστές στον δρόμο προς την πρωτεύουσα Καμπούλ, σε απόσταση 335 χιλιομέτρων.

Η παρουσία τους εκεί είναι ήδη αισθητή, με πλείστες όσες επιθέσεις. Τελευταίες ήταν οι δολοφονίες του επικεφαλής της υπηρεσίας Ενημέρωσης της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, ανήμερα της μουσουλμανικής προσευχής, την Παρασκευή, και, ένα 24ωρο αργότερα, ενός χειριστή ελικοπτέρου της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η πρώτη εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας των Ταλιμπάν για την εξόντωση των κυβερνητικών αξιωματούχων. Η δεύτερη είναι μέρος της επιχείρησης εξάλειψης των Αφγανών πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί από τους Αμερικανούς και αυτή τη στιγμή αποτελούν τη βασική «δύναμη πυρός» των αφγανικών δυνάμεων για την ανάσχεση της προέλασης των Ταλιμπάν στη χώρα. Εκ των πραγμάτων, ωστόσο, η επιχειρησιακή δυνατότητα της εγχώριας Πολεμικής Αεροπορίας τίθεται πια εν αμφιβόλω. Και γιατί αποδεικνύεται ανίσχυρη να ανακόψει την πορεία των Ταλιμπάν. Και επειδή τώρα πια σπέρνει τον όλεθρο και στον εγκλωβισμένο στις μάχες πληθυσμό, μέσα στην αγωνιώδη πια προσπάθεια της αφγανικής κυβέρνησης να αποτρέψει την -προδιαγεγραμμένη κατά πολλούς- κατάρρευσή της.

Χθες, στα κύματα των αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύθηκαν στην -υπό πολιορκία από τους Ταλιμπάν- επαρχία Λασκάρ Γκα της νότιας επαρχίας Χελμάντ, αναφέρθηκαν πλήγματα κατά μιας κλινικής και ενός σχολείου. Αξιωματούχοι των τοπικών υγειονομικών αρχών στην Χελμάντ ανέφεραν ότι σκοτώθηκε μία νοσοκόμα. Το υπουργείο Αμυνας του Αφγανιστάν έκανε λόγο μόνο για απώλειες στις τάξεις των Ταλιμπάν, με 54 νεκρούς μαχητές και 23 τραυματίες.

Πρόσφατη έκθεση του γραφείου του ειδικού επιθεωρητή για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν στις ΗΠΑ (SIGAR), εν τω μεταξύ, έκρουε εδώ και καιρό «καμπανάκι» σε ώτα πολιτικά «κωφών» στην Ουάσινγκτον, ότι η αφγανική αεροπορία βρίσκεται πλέον στα όριά της. Το επίπεδο ετοιμότητας του στόλου των ελικοπτέρων Black Hawk Χοκ τον Ιούνιο, ανέφερε, ήταν στο 39%: σχεδόν μισό συγκριτικά με τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Καθώς ο αφγανικός στρατός δεν διαθέτει πλέον «την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ», υπογραμμιζόταν στην έκθεση, όλα τα εναέρια μέσα της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι «σε οριακό σημείο», λόγω των «αυξανόμενων αιτημάτων» για «υποστήριξη, συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση, αναγνώριση και ανεφοδιασμό από αέρος».

Κατά τα λοιπά, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν το ταχύτερο δυνατόν -την ώρα που σημαντικό μέρος του διπλωματικού προσωπικού έχει ήδη αποχωρήσει, καθιστώντας δύσκολη την ταχεία εξυπηρέτηση σε περίπτωση ανάγκης. Ανάλογη οδηγία εξέδωσε και το Ηνωμένο Βασίλειο προς όλους υπηκόους του στο Αφγανιστάν, εξαιτίας της «επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας».

Αφγανιστάν: Nα εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα καλεί τους Αμερικανούς η πρεσβεία των ΗΠΑΑφγανιστάν: Nα εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα καλεί τους Αμερικανούς η πρεσβεία των ΗΠΑ

Το προσωπικό της πρεσβείας στην Καμπούλ που μπορεί να εργαστεί εξ αποστάσεως έχει ήδη εγκαταλείψει το Αφγανιστάν

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν το ταχύτερο δυνατό, εξαιτίας των ζητημάτων ασφάλειας που έχουν προκύψει στη χώρα, μέσω σχετικής ανακοίνωσης έκτακτης ανάγκης.

Το προσωπικό της πρεσβείας στην Καμπούλ που μπορεί να εργαστεί εξ αποστάσεως έχει ήδη εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, σύμφωνα με σχετική εντολή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που εκδόθηκε στις 27 Απριλίου, καθιστώντας δύσκολη την ταχεία εξυπηρέτηση των Αμερικανών πολιτών σε περιπτώσεις ανάγκης.

«Η πρεσβεία των ΗΠΑ παροτρύνει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν άμεσα, με τη χρήση διαθέσιμων πτήσεων της πολιτικής αεροπορίας. Με δεδομένη την κατάσταση ασφάλειας και τη μείωση του προσωπικού, η ικανότητα της πρεσβείας να βοηθά Αμερικανούς πολίτες στο Αφγανιστάν είναι περιορισμένη, ακόμη και εντός της Καμπούλ» ανέφερε η ανακοίνωση.

Η πρεσβεία ανέφερε ότι οι Αμερικανοί πολίτες στο Αφγανιστάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν δάνεια επαναπατρισμού, στην περίπτωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αγορά των εισιτηρίων τους για επιβατικές πτήσεις.

«Σφαγή δεκάδων αμάχων»

Τη Δευτέρα, οι πρεσβείες των ΗΠΑκαι της Βρετανίαςστην Καμπούλ κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν για τη «σφαγή δεκάδων αμάχων» στο πλαίσιο αντιποίνων στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ, στο νότιο Αφγανιστάν, την οποία είχαν καταλάβει στις 14 Ιουλίου.

«Αυτοί οι φόνοι ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ερευνών και οι μαχητές ή οι επικεφαλής των Ταλιμπάνπου ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφεραν οι δύο πρεσβείες, χρησιμοποιώντας παρόμοιους όρους, στους αντίστοιχους λογαριασμούς τους στο Twitter, παραπέμποντας σε μια έκθεση της ανεξάρτητης αφγανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενός κρατικού οργανισμού.

Οι δύο πρεσβείες τονίζουν πως «η διοίκηση των Ταλιμπάν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για εγκλήματα των μαχητών της. Εάν δεν είστε ικανοί να ελέγξετε τους μαχητές σας τώρα, δεν έχετε καμία δουλειά με την κυβέρνηση αργότερα».

 

Μοζαμβίκη: Οι τζιχαντιστές έχασαν λιμάνι στρατηγικής σημασίας – Το είχαν μετατρέψει σε αρχηγείοΜοζαμβίκη: Οι τζιχαντιστές έχασαν λιμάνι στρατηγικής σημασίας - Το είχαν μετατρέψει σε αρχηγείο

Οι ένοπλες δυνάμεις της Μοζαμβίκης ανακατέλαβαν χθες το λιμάνι στρατηγικής σημασίας Μοσίμποα ντα Πράια, που τον τελευταίο έναν χρόνο βρισκόταν στα χέρια ενόπλων που είναι γενικά στην περιοχή γνωστοί με την ονομασία «Σεμπάμπ» («η νεολαία», στα αραβικά) και ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η ανακατάληψη έγινε κυρίως χάρη στην υποστήριξη της στρατιωτικής αποστολής της Ρουάντας, που αναπτύχθηκε τον Ιούλιο στη χώρα για να βοηθήσει να αλλάξει η ισορροπία δύναμης σε βάρος των τζιχαντιστών οι οποίοι λυμαίνονται το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας,

Η Μοσίμποα ντα Πράια, πόλη και λιμάνι που είχε μετατραπεί σε «μείζονα εστία της εξέγερσης», ανακαταλήφθηκε «από δυνάμεις της Ρουάντας και της Μοζαμβίκης», ανακοίνωσαν αρχικά οι ένοπλες δυνάμεις της πρώτης χώρας μέσω Twitter χθες.

Ο συνταγματάρχης Ρόναλντ Ρουιβάνγκα, εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων της Ρουάντας, επιβεβαίωσε ότι η Μοσίμποα ντα Πράια «έπεσε».

Το μοζαμβικανό υπουργείο Άμυνας κατόπιν ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι οι δυνάμεις της χώρας και της Ρουάντας ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης χθες Κυριακή το πρωί.

Ελέγχουν πλέον τα κτήρια της αυτοδιοίκησης, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το νοσοκομείο και άλλες υποδομές-κλειδιά, απαρίθμησε ο συνταγματάρχης Ομάρ Σαράνγκα, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαπούτου.

Η Μοσίμποα ντα Πράια, στη βόρεια επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου, ήταν ο στόχος της πρώτης επίθεσης τζιχαντιστών στη Μοζαμβίκη, τον Οκτώβριο του 2017. Βρισκόταν στα χέρια τους από τη 12η Αυγούστου 2020.

Είχε μετατραπεί σε de facto αρχηγείο των τζιχαντιστών.

Το τελευταίο οχυρό

Η Μοσίμποα ντα Πράια «ήταν το τελευταίο οχυρό των ανταρτών» και η ανακατάληψή της «σηματοδοτεί το τέλος της πρώτης φάσης των επιχειρήσεων καταστολής της εξέγερσης», ανέφερε ο συνταγματάρχης Ρουιβάνγκα. Έκανε λόγο για μεγάλες απώλειες στις τάξεις των τζιχαντιστών, χωρίς να δώσει πάντως συγκεκριμένο απολογισμό των θυμάτων.

Στην κρίση στη Μοζαμβίκη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 3.100 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και έχουν εκτοπιστεί πάνω από 800.000 πολίτες.

Την 24η Μαρτίου, επίθεση ευρείας κλίμακας στην πόλη Πάλμα, όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας σημασίας, θορύβησε τη διεθνή κοινότητα. Η επίθεση αυτή, από τις σοβαρότερες αφότου ξεκίνησε η δράση τζιχαντιστών στην επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου, διέκοψε μεγάλο έργο για την αξιοποίηση κοιτασμάτων αερίου αξίας 16,8 δισεκ. ευρώ, που έχει αναλάβει η γαλλική εταιρεία Total, μερικά χιλιόμετρα από την Πάλμα.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα με σκοπό την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αφρική.

Κατόπιν αιτήματος της Μαπούτου, η Ρουάντα ανακοίνωσε την ανάπτυξη, την 9η Ιουλίου, περίπου χιλίων στρατιωτικών της για να υποστηρίξουν τις μοζαμβικανές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες πάσχιζαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Κάμπου Ντελγκάντου.

Η στρατιωτική αποστολή της Ρουάντας ανακοίνωσε πως σημείωσε στις αρχές του μήνα τις πρώτες της επιτυχίες μετά την ανάπτυξή της: βοήθησε τον μοζαμβικανό στρατό να ανακαταλάβει το Αβάς, χωριό στρατηγικής σημασίας, όχι μακριά από τη Μοσίμποα ντα Πράια.

«Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις για να ειρηνεύσει εντελώς η περιοχή» ώστε οι εκτοπισμένοι να μπορέσουν «να επιστρέψουν στα σπίτια τους» αφού οι δυνάμεις της Μοζαμβίκης και της Ρουάντας ολοκληρώσουν τις «επιχειρήσεις σταθεροποίησης» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του μοζαμβικανού υπουργείου Άμυνας.

Ο μοζαμβικανός πρόεδρος Φιλίπε Νιούζι, πρώην υπουργός Άμυνας, εμφανιζόταν μέχρι πρότινος διστακτικός να δεχθεί οποιαδήποτε ξένη βοήθεια, επιμένοντας στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Μοζαμβίκης, που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1975. Αλλά εντέλει ζήτησε στις αρχές Ιουλίου στρατιωτική βοήθεια από την Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ).

Η Μποτσουάνα – ο πρόεδρος της οποίας Μοχουέτσι Μασίσι προεδρεύει στο όργανο της ΚΑΜΑ που είναι αρμόδιο για την άμυνα και την ασφάλεια – ανέπτυξε 296 στρατιώτες την 26η Ιουλίου.

Η Νότια Αφρική, η μεγαλύτερη δύναμη της περιφέρειας, που γειτονεύει με τη Μοζαμβίκη, ανακοίνωσε την 28η Ιουλίου ότι στέλνει 1.495 στρατιωτικούς. Την επομένη, η Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε πως σκοπεύει να στείλει 304, για να εκπαιδεύσουν μέλη του μοζαμβικανού πεζικού.

Η Ανγκόλα ανακοίνωσε από την πλευρά της πως επρόκειτο να αναπτύξει την Παρασκευή 6η Αυγούστου 20 αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Ναμίμπια ανακοίνωσε ότι συνεισφέρει χρηματικό ποσό 400.000 δολαρίων για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο κ. Νιούζι –που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ΚΑΜΑ– και ο κ. Μασίσι αναμένεται σήμερα Δευτέρα να κηρύξουν μαζί την έναρξη της στρατιωτικής αποστολής του αφρικανικού οργανισμού, της SAMIM, σε τελετή στην Πέμπα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κάμπου Ντελγκάντου.

Τη 12η Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αναπτύξει εκπαιδευτική στρατιωτική αποστολή στη Μοζαμβίκη.

Η Πορτογαλία συμβάλλει ήδη στην εκπαίδευση μοζαμβικανών στρατιωτικών. Πορτογάλοι στρατιωτικοί αναμένεται να αποτελούν σχεδόν τη μισή ευρωπαϊκή αποστολή. Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν επίσης να υποστηρίξουν σε διμερές επίπεδο την κυβέρνηση στη Μαπούτου.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι εγκαταλείπουν τις περιοχές των μαχών

Ολοένα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά εγκαταλείπουν την επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου στη βόρεια Μοζαμβίκη, όπου εκτυλίσσονται μάχες, αναφέρει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children.

Τον προηγούμενο μήνα ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 40%, σύμφωνα με την έκθεση. Κάπου 550 ασυνόδευτοι ανήλικοι έφυγαν από την επαρχία μέσα στον Ιούλιο, από 395 τον Ιούνιο. Συνολικά, 336.000 ανήλικα κορίτσια και αγόρια έχουν εκτοπιστεί από την επαρχία μέχρι σήμερα, κατά τη ΜΚΟ. Πολλά έμειναν ορφανά.

Τζιχαντιστές διαπράττουν βάρβαρες επιθέσεις από το 2017 στη βόρεια Μοζαμβίκη. Τον Μάρτιο, εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας έφοδο στην πόλη Πάλμα. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Μερικά χιλιόμετρα από την Πάλμα βρίσκονται κοιτάσματα φυσικού αερίου την αξιοποίηση των οποίων έχει αναλάβει η γαλλική εταιρεία Total. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο για την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αφρική.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*