Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον πάνω από τις μισές περιφέρειες της χώρας – Τουρκία: Σύλληψη 133 παράτυπων μεταναστών κοντά στα σύνορα με το Ιράν

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον πάνω από τις μισές περιφέρειες της χώρας

Οι Ταλιμπάν κατέγραψαν το τελευταίο διάστημα μεγάλα εδαφικά κέρδη στην ευρείας κλίμακας επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και πλέον ελέγχουν 210 και πλέον από τις περιφέρειες του Αφγανιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν οι ανταποκριτές του Γερμανικού Πρακτορείου.

Αυτό σημαίνει πως οι ισλαμιστές αντάρτες κατέχουν κάτι παραπάνω από το 50% της χώρας, καθώς η ασιατική χώρα μετράει περίπου 400 περιφέρειες στις 34 επαρχίες της.

Κατά την έρευνα του πρακτορείου, η κυβέρνηση διατηρεί τον πλήρη έλεγχο σε μόλις 110 περιφέρειες.

Σε περίπου 80 περιφέρειες, οι δύο πλευρές δίνουν μάχες.

Μεγάλο μέρος των εδαφικών κερδών των Ταλιμπάν αποσπάστηκε μετά την έναρξη της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων τον Μάιο.

Μια από τις επαρχίες στις οποίες σημειώθηκε τελευταία προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών είναι η Παντσίρ (βορειοανατολικά), γενέτειρα του γνωστού πολέμαρχου Άχμαντ Σα Μασούντ.

Στην κεντρική επαρχία Μπαμιάν, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν για λίγο τον έλεγχο δύο περιφερειών, αλλά τις ανέκτησαν. Η επαρχία απολάμβανε τα τελευταία χρόνια ηρεμία, σε βαθμό που είχε μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό.

Οι ισλαμιστές αντάρτες το τρέχον διάστημα επικεντρώνονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου είχαν συναντήσει τη σφοδρότερη αντίσταση όταν είχαν καταλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν, από το 1996 ως το 2001.

Οι Ταλιμπάν προελαύνουν ωστόσο ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα στο λίκνο του κινήματός τους, τη νότια επαρχία Κανταχάρ.

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, οι φονταμενταλιστές μαχητές κατέλαβαν την περιφέρεια Σπιν Μπολντάκ, όπου βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες συνοριακές και εμπορικές διελεύσεις της χώρας, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό Γκιουλ Άχμαντ Καμίν και τον αυτοδιοικητικό αξιωματούχο Νεματουλά Ουάφα.

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον πάνω από τις μισές περιφέρειες της χώραςΤουρκία: Σύλληψη 133 παράτυπων μεταναστών κοντά στα σύνορα με το Ιράν

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 133 παράτυπους  μετανάστες, οι οποίοι δεν διέθεταν έγγραφα, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι Αφγανοί κοντά στα νότια σύνορα της με το Ιράν κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσαν την Κυριακή αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου των Εσωτερικών, μετά την κλιμάκωση της βίας στο Αφγανιστάν.

Οι αρχές συνέλαβαν 73 Αφγανούς χθες, στην επαρχία Βαν στα ανατολικά της Τουρκίας, ενώ άλλοι 60 μετανάστες, οι 59 από τους οποίους ήταν Αφγανοί συνελήφθησαν σήμερα στην περιοχή Ερτσίς της ίδιας επαρχίας, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας ροής μεταναστών από το Αφγανιστάν στην Τουρκία έχουν κλιμακωθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η βία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν εντείνεται, μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ 270.000 Αφγανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο εσωτερικό της χώρας από τον Ιανουάριο, με το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις περιοχές που ζούσαν να ξεπερνάει τα 3,5 εκατομμύρια.

Τον προηγούμενο μήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Αφγανιστάν και του Ιράν συναντήθηκαν στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας (ADF) στα νότια της Τουρκίας, συζητώντας για τη συνεργασία τους στην ασφάλεια, στην ενέργεια και στη μετανάστευση.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές έχουν δηλώσει ότι δεν είναι υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος μηχανισμός μεταξύ της Άγκυρας και της Τεχεράνης για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης από το Αφγανιστάν, παρά το ότι η Τουρκία αποτελεί έναν αρχικό προορισμό, ενώ τα συνοριακά μέτρα ασφάλειας έχουν ενισχυθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*