Αφγανιστάν: Οι προκλήσεις για τους Ταλιμπάν. Διαιρέσεις και αντιπαλότητες – Ιαπωνία: Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση μετά την έκρηξη ηφαιστείου

Αφγανιστάν: Οι προκλήσεις για τους Ταλιμπάν - Διαιρέσεις και αντιπαλότητες

Αντιμέτωποι με μια διπλή πρόκληση είναι οι Ταλιμπάνστο Αφγανιστάν: να αποκαταστήσουν την ειρήνη μετά από τέσσερις δεκαετίες πολέμουκαι να αποφύγουν τις αδελφοκτόνες συγκρούσεις στις τάξεις τους.

Εξωτερικά, το ισλαμιστικό κίνημα μπορεί να δίνει την ψευδαίσθηση μιας ομογενούς ομάδας που έχει συνασπισθεί γύρω από ιδεολογικές αξίες και κοινούς στρατηγικούς στόχους, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Αυτή η βιτρίνα ενότητας κρύβει πάντως πολλές αντιπαλότητες, διαιρέσεις και διαφορετικές και παλαιές φατρίες.

Οι διαιρέσεις αυτές είχαν σε μεγάλο βαθμό παραμεριστεί στη διάρκεια των είκοσι τελευταίων ετών προς όφελος του αγώνα εναντίον της κυβέρνησης και των ξένων δυνάμεων. Με την εξαφάνιση του κοινού εχθρού, αυτά τα ρήγματα επανεμφανίσθηκαν ακόμη πιο έντονα.

Ετερόκλιτη κυβέρνηση

Η φήμη κυκλοφόρησε τη Δευτέρα: μια ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε αντίπαλες παρατάξεις στο προεδρικο μέγαρο στην Καμπούλ είχε στοιχίσει τη ζωή στον νέο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ. Αυτός ο τελευταίος υποχρεώθηκε να δημοσιοποιήσει ηχητικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαβεβαιώσει πως εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζωή και να διαψεύσει τα περί εντάσεων στους κόλπους της νέας κυβέρνησης.

Κάθε άλλο παρά νέες, οι φήμες για τις διαιρέσεις είχαν προβληθεί ιδιαίτερα από ορισμένους παρατηρητές για να εξηγήσουν, μεταξύ άλλων, την καθυστέρηση του ισλαμιστικού κινήματος να παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση.

Για τον Νιαματουλάχ Ιμπραχίμι, ειδικό για το Αφγανιστάν στο αυστραλιανό Trobe University, η επιλογή των υπουργών περιέχει τους σπόρους μιας επερχόμενης διχόνοιας στους κόλπους της πολύ ετερόκλιτης οργάνωσης των Ταλιμπάν.

Οι θέσεις κλειδιά κατανεμήθηκαν ανάμεσα στα στελέχη του πρώην καθεστώτος των Ταλιμπάν στα τέλη των ετών του 1990 και στα μέλη του δικτύου Χακάνι, που ιστορικά συνδέεται με την Αλ-Κάιντα και με τις πακιστανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Αυτό το τελευταίο, το οποίο κατήγαγε πολυάριθμες νίκες επί του πεδίου αυτά τα τελευταία χρόνια, έλαβε κυρίως το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα διοικηθεί από τον Σιραζουντίν Χακάνι.

Πρόκειται για μια «φυσική επιλογή», σύμφωνα με το Γκρέιμ Σμιθ, σύμβουλο στο International Crisis Group, ο οποίος υπενθυμίζει πως ο Χακάνι, ο οποίος βρίσκεται στη μαύρη λίστα του FBI, «οργάνωσε μερικές από τις πιο επίλεκτες μονάδες μάχης των Ταλιμπάν».

«Συνταγή για σύγκρουση»

Ωστόσο ακόμη κι αν χαιρετίζεται από ορισμένους, ο διορισμός του Σιραζουντίν Χακάνι μοιάζει κατ΄ άλλους με αγκάθι στο πόδι της νέας κυβέρνησης, η οποία αναζητεί την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας και την επανάληψη της διεθνούς βοήθειας.
Μια αποτυχία σ’ αυτό θα προκαλούσε ισχυρό πλήγμα στην εικόνα του Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, σημαντικού μέλους των Ταλιμπάν στις διαπραγματεύσεις με τη Δύση που κατέληξαν στην ιστορική συμφωνία που συνήφθη με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020 στην Ντόχα.

Χωρίς την αναγνώριση από το εξωτερικό, οι Ταλιμπάν ενδέχεται να δυσκολευτούν στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και της «ανθρωπιστικής καταστροφής» που προαναγγέλλεται από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία δεν παύουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι αντιπαλότες μεταξύ των παρατάξεων μπορεί να δημιουργήσουν και άλλα προβλήματα, ιδιαίτερα διπλωματικά, με ορισμένους γείτονες του Αφανιστάν, υπογραμμίζουν εξάλλου οι ειδικοί.

Οι οργανώσεις των Ταλιμπάν στο δυτικό Αφγανιστάν, ιδιαίτερα αυτές που έχουν στενή σχέση με τους ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, δεν έχουν πάρει κανένα χατοφυλάκιο στους κόλπους της νέας κυβέρνησης.

«Οι Ταλιμπάν τάχθηκαν εναντίον μιας κυβέρνησης που να περιλαμβάνει όλους, αγνοώντας τα αιτήματα εξεχόντων αφγανών πολιτικών και κρατών της περιοχής που ζητούσαν να διοριστουν μη Ταλιμπάν σε σημαντικές θέσεις», λέει ο Γκρέιμ Σμιθ. «Είναι καλό για τη συνοχή των Ταλιμπάν και θα αρέσει στους οπαδούς τους, όμως κινδυνεύουν να αποξενώσουν τους άλλους Αφγανούς και τη διεθνή κοινότητα».

Το Ιράν ή η Ρωσία θα μπορούσαν θαυμάσια να αποφασίσουν, από την πλευρά τους, να χρηματοδοτήσουν ορισμένες οργανώσεις στο Αφγανιστάν ώστε να εξασφαλίσουν ότι τα συμφέροντά τους θα διαφυλαχθούν στην περιοχή, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Νιαματουλάχ Ιμπραχίμι, ο οποίος βλέπει εδώ «τη συνταγή για μια βίαιη σύγκρουση ή μια αντίσταση».

 

Ιαπωνία: Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση μετά την έκρηξη ηφαιστείουΙαπωνία: Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση μετά την έκρηξη ηφαιστείου

Οι αρχές της Ιαπωνίας εξέδωσαν προειδοποίηση έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου στα νοτιοδυτικά της χώρας, με μεγάλους ογκόλιθους να πετάγονται σχεδόν ένα χιλιόμετρο μακριά από τον κρατήρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων .

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί αμέσως μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Όρος Οντάκε, στην περιφέρεια της Καγκοσίμα.

Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία έθεσε το επίπεδο συναγερμού σε 3 -στην πενταβάθμια κλίμακα, με το επίπεδο 5 να προβλέπει εντολή εκκένωσης- για να περιορίσει την πρόσβαση στην περιοχή γύρω από το ηφαίστειο μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 2:00 τα ξημερώματα, τοπική ώρα.

Πολλές αρχικές «εκρήξεις» σημειώθηκαν στον κρατήρα χθες, ανέφερε η υπηρεσία, την οποία επικαλέστηκε το Kyodo, το οποίο προειδοποίησε ότι μεγάλοι ογκόλιθοι που εκτοξεύτηκαν από το ηφαίστειο ενδέχεται να προσγειωθούν σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων.

Μια παρόμοια έκρηξη σημειώθηκε στο Όρος Οντάκε τον Μάρτιο, για την οποία η μετεωρολογική υπηρεσία είχε επίσης εκδώσει συναγερμό επιπέδου 3.

Η Ιαπωνία, στην οποία υπάρχουν πολλά ενεργά ηφαίστεια, βρίσκεται στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» στον Ειρηνικό, όπου καταγράφονται πολλοί σεισμοί και ηφαιστειακές εκρήξεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*