Αφγανιστάν: Οι αρχές άφησαν ελεύθερους σχεδόν 200 κρατούμενους Ταλιμπάν – Τραμπ κατά της εισαγγελέως, επειδή ερευνά τις πράξεις αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν απελευθέρωσε σχεδόν 200 κρατούμενους Ταλιμπάν, δήλωσαν σήμερα Αφγανοί αξιωματούχοι.

Οι κρατούμενοι αποτελούν τμήμα μιας ομάδας 400 φυλακισμένων “σκληροπυρηνικών” ισλαμιστών η καθυστερημένη απελευθέρωση των οποίων φαινόταν να εμποδίζει τις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ισλαμιστική οργάνωση για τον τερματισμό ενός πολέμου που διαρκεί δύο δεκαετίες.

«Η αφγανική κυβέρνηση έχει αφήσει ελεύθερους άλλη μια παρτίδα εναπομεινάντων κρατουμένων Ταλιμπάν και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η εργασία για την προώθηση της διαδικασίας ανταλλαγής κρατουμένων», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του προέδρου Ασράφ Γάνι.

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε, ωστόσο, τον ακριβή αριθμό τους. Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν πως η απελευθέρωση κρατουμένων έγινε από την κύρια φυλακή στην πρωτεύουσα Καμπούλ τη Δευτέρα και χθες Τρίτη, την ώρα που οι Ταλιμπάν άφηναν ελεύθερους έξι Αφγανούς που υπηρετούν στις δυνάμεις ασφαλείας.

Περίπου 120 κρατούμενοι μένει να αφεθούν ελεύθεροι σε συμφωνία με το αίτημα των Ταλιμπάν, περιλαμβανομένων έξι για την απελευθέρωση των οποίων δυτικές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της Αυστραλίας, έχουν προβάλει αντιρρήσεις.

«Θέλουμε να τελειώνουμε με την ανταλλαγή κρατουμένων ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Πηγή καλά ενημερωμένη δήλωσε ότι η απελευθέρωση κρατουμένων μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα.

 

Αντίποινα Τραμπ κατά της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, επειδή ερευνά τις πράξεις αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

Το Δικαστήριο, που εδρεύει στη Χάγη, αποφάσισε σε δεύτερο βαθμό τον Μάρτιο να εγκρίνει την έναρξη διενέργειας έρευνας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Αφγανιστάν παρά την αντίθεση της κυβέρνησης Τραμπ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα κυρώσεις κατά της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ/CPI) Φατού Μπενσούντα (στη φωτ. επάνω). “Κάθε πρόσωπο ή οντότητα που θα συνεχίσει να υποστηρίζει υλικά” την εισαγγελέα “εκτίθεται επίσης σε κυρώσεις”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Έχοντας ήδη εξαπολύσει επίθεση άνευ προηγουμένου εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τον Ιούνιο οικονομικές κυρώσεις σε βάρος στελεχών του Δικαστηρίου προκειμένου να το αποθαρρύνει να ασκήσει διώξεις σε Αμερικανούς στρατιώτες για την εμπλοκή τους στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν.

ΤΟ ΔΠΔ είχε αποδοκιμάσει τότε μια “σειρά επιθέσεων άνευ προηγουμένου” σε βάρος του, υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία του.

“Σήμερα περνάμε από τα λόγια στις πράξεις”, είπε ο Πομπέο κατηγορώντας το ΔΠΔ για “παράνομες προσπάθειες να υπαχθούν οι Αμερικανοί στη δικαιοδοσία του, τονίζοντας ότι “το ΔΠΔ συνεχίζει δυστυχώς να στοχοθετεί Αμερικανούς”.

Εκτός από την εισαγγελέα Φατού Μπενσούντα, στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον περιλαμβάνεται και ο Πακίσο Μοτσοτσόκο, επικεφαλής στο Τμήμα Δικαιοδοσίας, Συμπληρωματικότητας και Συνεργασίας.

Το Δικαστήριο, που εδρεύει στη Χάγη, αποφάσισε σε δεύτερο βαθμό τον Μάρτιο να εγκρίνει την έναρξη διενέργειας έρευνας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Αφγανιστάν παρά την αντίθεση της κυβέρνησης Τραμπ.