Αφγανιστάν: “Ναι” των Ταλιμπάν στις γυναίκες για σπουδές στα Πανεπιστήμια, σε διαφορετικές όμως αίθουσες από τους άνδρες – Γαλλία: Η Αν Ινταλγκό υποψήφια για την Προεδρία

Γυναίκες στο Αφγανιστάν

Υποχρεωτικός ο διαχωρισμός με βάση το φύλο και τήρηση των ισλαμικών κανόνων ενδυμασίας, ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης της κυβέρνησης των Ταλιμπάν για τις σπουδές των γυναικών στα Πανεπιστήμια του Αφγανιστάν.

Οι γυναίκες θα επιτρέπεται να σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της χώρας καθώς το Αφγανιστάν επιδιώκει την ανασυγκρότησή του έπειτα από δεκαετίες πολέμου, αλλά θα είναι υποχρεωτικά ο διαχωρισμός με βάση το φύλο και η τήρηση των ισλαμικών κανόνων ενδυμασίας, ανακοίνωσε σήμερα ο νέος υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Ο υπουργός Αμπντούλ Μπακί Χακάνι είπε ότι η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία ορίστηκε την περασμένη εβδομάδα, θα “ξεκινήσει την ανασυγκρότηση της χώρας πάνω σε ό,τι υπάρχει σήμερα” και ότι δεν επιθυμεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο στην εποχή προ εικοσαετίας που το κίνημα βρισκόταν και πάλι στην εξουσία.

Ο ίδιος είπε ότι οι φοιτήτριες θα διδάσκονται από γυναίκες καθηγήτριες, όπου αυτό είναι δυνατό, και ότι οι τάξεις θα είναι ξεχωριστές με βάση την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου της σαρία που δίνει το κίνημα.

Χάρη στον Θεό έχουμε έναν μεγάλο αριθμό καθηγητριών. Δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα με αυτό. Θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να βρεθούν και να διδάξουν γυναίκες καθηγήτριες τις φοιτήτριες”, είπε ο υπουργός των Ταλιμπάν σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ.

Το ζήτημα της εκπαίδευσης των γυναικών έχει γίνει ένα από τα κεντρικά ερωτήματα που αντιμετωπίζουν οι Ταλιμπάν καθώς επιχειρούν να πείσουν την διεθνή κοινότητα ότι έχουν αλλάξει μετά την σκληρή φονταμεταλιστική κυριαρχία που είχαν επιβάλει την δεκαετία του 1990 όταν απαγορευόταν στις γυναίκες να σπουδάζουν ή να εργάζονται εκτός του σπιτιού.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν ανακοινώσει ότι οι γυναίκες θα μπορούν να σπουδάζουν και να εργάζονται με βάση τον νόμο της σαρία και τις πολιτιστικές παραδόσεις της χώρας, αλλά ότι θα εφαρμόζονται αυστηροί ενδυματολογικοί κανόνες.

Ο Χακάνι είπε ότι θα καταστεί υποχρεωτική για όλες τις φοιτήτριες η χιτζάμπ, αλλά δεν διευκρίνισε αν αυτό αφορά την ισλαμική μαντίλα που καλύπτει το κεφάλι ή την μαντίλα που καλύπτει και το πρόσωπο.

Ο ίδιος είπε ότι σε περιπτώσεις που δεν θα είναι διαθέσιμες καθηγήτριες θα λαμβάνονται ειδικά μέτρα για να διασφαλίζουν ότι θα υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των γυναικών και ανδρών φοιτητών.

“Όταν θα υπάρχει πραγματική ανάγκη, θα μπορούν και άνδρες να διδάσκουν γυναίκες αλλά σύμφωνα με τη σαρία οι γυναίκες θα φοράνε την μαντίλα”, διευκρίνισε.

Όπου απαιτείται, οι τάξεις θα διαχωρίζονται με κουρτίνα ώστε να είναι από την μια πλευρά οι γυναίκες και από την άλλη οι άνδρες φοιτητές και η διδασκαλία θα μπορεί να γίνεται και online ή με κλειστό τηλεοπτικό κύκλωμα.

Αίθουσες διδασκαλίας χωρισμένες με κουρτίνες ήδη έχουν εμφανιστεί σε πολλά μέρη της χώρας μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα.

Ο Χακάνι είπε στους δημοσιογράφους ότι ο διαχωρισμός με βάση το φύλο θα επιβληθεί σε όλο το Αφγανιστάν και ότι όλα τα μαθήματα που διδάσκονται στα κολλέγια θα επανεξεταστούν μέσα στους επόμενους μήνες.

 

Γαλλία: Η Αν Ινταλγκό υποψήφια για την ΠροεδρίαΗ σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό 

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία της χώρας το 2022. Τι ποσοστό συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου .

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφια των Σοσιαλιστών για την γαλλική προεδρία το 2022 παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δήμαρχος δεν συνιστά σοβαρή πρόκληση εκτός αν καταφέρει να ενώσει την πολωμένη Αριστερά.

Η Ινταλγκό, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα υποψήφια δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας το 2014, συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου περίπου το 8% για τον πρώτο γύρο τον Απρίλιο.

Ο Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνουν προς το παρόν μεταξύ 20% και 24%.

“Γνωρίζοντας τη σοβαρότητα των καιρών και για να δώσω ελπίδα στη ζωή μας αποφάσισα να είμαι υποψήφια για τη γαλλική προεδρία”, είπε η 62χρονη δήμαρχος όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της από την Ρουέν, την παραδοσιακή ιστορική πρωτεύουσα της Νορμανδίας.

Η Ινταλγκό υπόσχεται μια πιο πράσινη οικονομία, την επαναβιομηχάνιση των παλιών βιομηχανικών κέντρων, την ανάδειξη των πολιτών στο επίκεντρο της ΕΕ και τη βελτίωση της εκπαίδευσης, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τις λεπτομέρειες της προεκλογικής ατζέντας της.

Ως δήμαρχος του Παρισιού η γεννημένη στην Ισπανία Ινταλγκό έχει αποσπάσει εύσημα γιατί μετέτρεψε τις όχθες του Σηκουάνα, που άλλοτε αντιμετώπιζαν κυκλοφοριακή συμφόρηση, σε πολυσύχναστους πεζοδρόμους, για την αυστηρή πολιτική της ως προς τα ρυπογόνα οχήματα και για τη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19.

Παρότι το προφίλ της έχει ενισχυθεί ενόψει της ανάληψης της διοργάνωσης των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων από το Παρίσι, η Ινταλγκό παραμένει σχετικώς άγνωστη για τους ψηφοφόρους εκτός της πρωτεύουσας.

Παράλληλα το Σοσιαλιστικό Κόμμα πασχίζει να ανασυγκροτηθεί μετά την ανάδειξη στην προεδρία του Μακρόν, ενός πρώην τραπεζίτη με μικρή πολιτική εμπειρία, ο οποίος διέλυσε τα συστημικά κόμματα.

Τα μέλη του κόμματος θα επιλέξουν ποιός υποψήφιος θα λάβει το χρίσμα. Ο μοναδικός αντίπαλος της Ινταλγκό, μέχρι στιγμής, είναι ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στεφάν Λεφόλ.

Αλλά η Αριστερά είναι βαθιά διχασμένη. Νωρίτερα μέσα στον μήνα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ ανακοίνωσε ότι θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος.

Οι Πράσινοι, οι οποίοι είχαν καλές επιδόσεις στις δημοτικές εκλογές τον περασμένο χρόνο, επίσης θα ανακοινώσουν τον υποψήφιό τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Άλλοι δύο υποψήφιοι από την ριζοσπαστική Αριστερά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κεντροαριστερός υποψήφιος θα πρέπει να συσπειρώσει τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές για να στηρίξουν κοινό υποψήφιο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών.

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα δείχνουν ότι ο Μακρόν και η Λεπέν είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι για τον δεύτερο γύρο.