Σε νέα συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ, διεμήνυσε πως οι εργαζόμενες γυναίκες στο Αφγανιστάν θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι μέχρι… νεοτέρας, μέχρι να τεθούν σε ισχύ τα κατάλληλα συστήματα για την ασφάλεια τους.
Ο Μουτζαχίντ κατά την συνέντευξη Τύπου ανέφερε, σχετικά με τις εργαζόμενες γυναίκες, πως πρέπει να μείνουν σπίτι γιατί «Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας μας δεν είναι εκπαιδευμένοι στο πως να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες – πως να μιλάνε σε κάποιες από αυτές» και συνέχισε «μέχρι να έχουμε όλες τις δυνάμεις στις θέσεις τους, ζητάμε από τις γυναίκες να μείνουν στο σπίτι τους».
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν κατά την επίσημη ενημέρωσή του τόνισε επίσης ότι:
-Οι Αφγανοί δεν πρέπει να προσπαθήσουν να πάνε στο αεροδρόμιο, καθώς επικρατεί χάος
-Οι ΗΠΑ να σταματήσουν να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, καθώς η χώρα χρειάζεται το ταλέντο τους
-Δεν θα υπάρξει καμία παράταση στην εκκένωση πέραν της 31ης Αυγούστου
Σημειώνεται πως εκτός από τους Ταλιμπάν, αρνητικός στην παράταση της αποχώρησης των δυτικών από το Αφγανιστάν είναι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Επικαλέστηκε μάλιστα απειλή από παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους. «Κάθε ημέρα επιχειρήσεων αυξάνει τον κίνδυνο για τους στρατιώτες μας», είπε στο διάγγελμά του, που καθυστέρησε αρκετές ώρες, «αρχίζοντας από τον σοβαρό και μεγεθυνόμενο κίνδυνο επίθεσης» του βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν (ΙΚΧ).
Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι έχει αξιόπιστες πληροφορίες σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμα και για συνοπτικές εκτελέσεις και ανέφερε: «Υπάρχουν έντονοι φόβοι για τις γυναίκες, για τους δημοσιογράφους και για τη νέα γενιά ηγετών της κοινωνίας των πολιτών που αναδείχτηκε τα τελευταία χρόνια. Οι διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν επίσης να αντιμετωπίσουν βία και καταπίεση, με δεδομένες τις προηγούμενες σοβαρές παραβιάσεις που είχαν συμβεί υπό την εξουσία των Ταλιμπάν, καθώς και τις πληροφορίες για φόνους και στοχευμένες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες».
Οι Ταλιμπάν βάζουν «στοπ» στην πρόσβαση Αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Οι Ταλιμπάν δεν συμφωνούν στην παράταση της επιχείρησης απεγκλωβισμού μετά την 31η Αυγούστου.
«Στοπ» στην πρόσβαση των Αφγανών πολιτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ θέλουν να βάλουν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι δε συμφωνούν με το ενδεχόμενο παράτασης της επιχείρησης απεγκλωβισμού και μετά την 31η Αυγούστου, με τον εκπρόσωπό τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ να υποστηρίζει ότι η ασφάλεια των Αφγανών πολιτών «είναι εγγυημένη» και πως οι γυναίκες στον δημόσιο τομέα θα επιστρέψουν στην εργασία τους.
Σημειώνεται ότι οι Ταλιμπάν από την πρώτη στιγμή που ανακατέλαβαν την εξουσία της χώρας -με ελάχιστη έως μηδενική σε κάποιες περιπτώσεις αντίσταση-, θέλουν να παρουσιάσουν ένα πιο «μετριοπαθές προφίλ» και να πείσουν τη Δύση ότι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα (βέβαια μέσα στα πλαίσια του ισλαμικού νόμου και χωρίς να ξεκαθαρίζουν πως αυτό είναι δυνατό), σε μία προσπάθεια να μην απομονωθούν στη διεθνή πολιτική σκηνή. Να δείξουν δηλαδή πως δεν είναι το ίδιο καθεστώς με αυτό που ανετράπη από τις ΗΠΑ το 2001. Ήδη βέβαια υπάρχουν μαρτυρίες και βίντεο με τους Ταλιμπάν να διαπράττουν θηριωδίες.
Τι σημείωσε ο εκπρόσωπός τους
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ, προειδοποίησε επίσης ότι οι Δυτικοί δεν θα πρέπει να απεγκλωβίζουν από το Αφγανιστάν παρά μόνο τους ξένους και όχι τους ειδικευμένους Αφγανούς.
«Εξειδικευμένοι Αφγανοί», όπως μηχανικοί, απομακρύνονται από τη χώρα από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους και «τους ζητάμε να το σταματήσουν αυτό», είπε, Επανέλαβε μάλιστα ότι αντιτίθεται «κατηγορηματικά» στη συνέχιση των εκκενώσεων και μετά τις 31 Αυγούστου.
«Εγγυόμαστε την ασφάλειά τους»
Ο Μουτζάχιντ είπε επίσης ότι οι Αφγανοί που συνωστίζονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αναζητώντας μια πτήση που θα τους βγάλει από τη χώρα θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Εγγυόμαστε την ασφάλειά τους», είπε.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας κατάλογος στον οποίο να περιλαμβάνονται πρόσωπα που απειλούνται με αντίποινα. «Ξεχάσαμε τα πάντα στο παρελθόν», είπε.
Οι γυναίκες θα επιστρέψουν στη δουλειά τους
Όσον αφορά τις γυναίκες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, ο Μουτζάχιντ ισχυρίστηκε ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους μόλις υπάρξει ασφάλεια. «Θέλουμε να εργάζονται αλλά επίσης να είναι και σωστή η ασφάλεια» για κάτι τέτοιο, εξήγησε, προσθέτοντας ότι στο εξής θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους.
Συνοπτικές εκτελέσεις από τους Ταλιμπάν καταγγέλλει ο ΟΗΕ
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, δήλωσε σήμερα ότι έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθησαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ανάμεσα στις οποίες συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων και περιορισμοί στις γυναίκες και στις διαδηλώσεις κατά της εξουσίας τους.
Αφγανιστάν :Η Μπατσελέτ δεν ανέφερε λεπτομέρειες σχετικά με τις εκτελέσεις, αλλά κάλεσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Πακιστάν και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, να συστήσει έναν μηχανισμό για τη στενή παρακολούθηση των ενεργειών των Ταλιμπάν.
Όπως είπε η ίδια απευθυνόμενη στο Συμβούλιο στη Γενεύη, «μια θεμελιώδης κόκκινη γραμμή θα είναι η μεταχείριση που θα έχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια από τους Ταλιμπάν».
«Υπάρχουν έντονοι φόβοι για τις γυναίκες, για τους δημοσιογράφους και για τη νέα γενιά ηγετών της κοινωνίας των πολιτών που αναδείχτηκε τα τελευταία χρόνια. Οι διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν επίσης να αντιμετωπίσουν βία και καταπίεση, με δεδομένες τις προηγούμενες σοβαρές παραβιάσεις που είχαν συμβεί υπό την εξουσία των Ταλιμπάν, καθώς και τις πληροφορίες για φόνους και στοχευμένες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες», συμπλήρωσε η ίδια.
Ο Νασίρ Άχμεντ Αντίσα, ένας υψηλόβαθμος αφγανός διπλωμάτης της ανατραπείσας κυβέρνησης, ζήτησε να λογοδοτήσουν οι Ταλιμπάν για τις ενέργειές τους και χαρακτήρισε «αβέβαιη και φρικτή» την κατάσταση με εκατομμύρια ανθρώπους να φοβούνται για τις ζωές τους.
Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σε κοινή τους ανακοίνωση, ανέφεραν ότι πολλοί άνθρωποι κρύβονται φοβούμενοι αντίποινα καθώς «οι Ταλιμπάν εξακολουθούν τις έρευνες σε σπίτια πόρτα-πόρτα».
«Ήδη καταγγέλλονται έρευνες, συλλήψεις, παρενοχλήσεις και εκφοβισμός καθώς και αρπαγή περιουσίας και αντίποινα», αποφάνθηκαν.
Το Συμβούλιο θα εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος, που κατέθεσαν το Πακιστάν και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, το οποίο εκφράζει την ανησυχία τους για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, δεν κατονομάζει τους Ταλιμπάν ούτε προβλέπει τη σύσταση επιτροπής με αποστολή της να ερευνήσει τις καταγγελίες.
Αντιθέτως, ζητεί από την Μπατσελέτ υποβάλει αναφορά στο Συμβούλιο κατά τη σύγκλισή του τον Μάρτιο του 2022 και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν τον νόμο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένης της “πλήρους και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών” και των μειονοτήτων.
«Ελπίζαμε σε ένα αυστηρότερο κείμενο, είναι υπερβολικά μινιμαλιστικό και είμαστε απογοητευμένοι», δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης στο Reuters καθώς συνεχίζονταν οι τεταμένες διαπραγματεύσεις ως προς το περιεχόμενο του κειμένου.