Αφγανιστάν: Η συγκλονιστική επιστολή μιας γυναίκας προς τη διεθνή κοινότητα. «Έι κόσμε, σε νοιάζει τι συμβαίνει εδώ;» – Ταλιμπάν μαστιγώνουν και χτυπούν με όπλα νεαρούς επειδή φορούν τζιν 

Συγκλονίζει η επιστολή μιας γυναίκας από το Αφγανιστάν προς τη διεθνή κοινότητα.

Με φόντο την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν και με τους πολίτες του Αφγανιστάν να μην ξέρουν τι τους ξημερώνει, μια νεαρή φοιτήτρια στέλνει μήνυμα αγωνίας.

Η επιστολή της, υπό καθεστώς ανωνυμίας, που δημοσιεύει το BBC, αποτυπώνει ανάγλυφα την ανασφάλεια και τη φρίκη της.

Διαβάστε την ολόκληρη:

«Είναι η έβδομη ημέρα από την κατάρρευση της χώρας, ο πρόεδρος δραπέτευσε και οι Ταλιμπάν, για άλλη μια φορά, ήρθαν στην εξουσία.

Έχουμε μείνει πίσω.

Ο φόβος με έχει καταλάβει και όσο περνούν οι μέρες, μπορώ να νιώσω πώς η ελπίδα σβήνει από μέσα μου. Τη θέση της παίρνει η απογοήτευση. Το μόνο που μπορώ να δω είναι σκοτάδι, αβεβαιότητα και ένα όχι και τόσο λαμπρό μέλλον.

Σίγουρα θα πεθάνω. Έχω λόγους να το πιστεύω…

Έτσι αισθάνεσαι όταν αυτοί που φοβάσαι καταλαμβάνουν τη χώρα.

Φανταστείτε να βρίσκεστε σε έναν μακρύ δρόμο, χωρίς τέλος, με μουντό καιρό. Μόνοι.

Έχω βρει πολλά εμπόδια στη ζωή μου, πολλά από τα οποία δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει ένα κορίτσι. Θα μπορούσα να τα πάω παρακάτω, αλλά…

Έι κόσμε, σε νοιάζει τι συμβαίνει εδώ; Έχουμε σημασία για εσάς; Μας βλέπετε;

Για όσους ακούνε, για όσους ενδιαφέρονται, το γράφω αυτό. Το λέω αυτό.

Εδώ υποφέρουμε, μένουμε πίσω.

Το να ζεις με τον φόβο ισοδυναμεί με θάνατο. Είναι χειρότερα.

Αν μας ακούτε, βοηθήστε μας. Βοηθήστε μας να επιβιώσουμε και για ακόμη μια φορά να δούμε τον ήλιο να ανατέλλει, πιο δυνατό από πριν.

Θέλουμε πίσω τη χώρα μας. Θέλουμε οι άνθρωποί μας να ζουν όπως θέλουν, όπως τους αξίζει.

Πείτε στις χώρες σας να σταματήσουν τον πόλεμο – ο πόλεμος είναι άσχημος, έχει βρώμικο πρόσωπο, δεν έχει νικητή. Η καρδιά είναι πολύ μικρή για να αντέξει τον πόλεμο, για να αντέξει τις συνέπειές του.

Είμαστε ο καρπός του πολέμου, μερικά νεαρά κορίτσια πνίγονται σε αβεβαιότητες, φόβο, αμφιβολίες… ψάχνουμε κάποιον να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε. Κοιτάζουμε τις οικογένειές μας και κλαίμε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Κοιτάμε τον ουρανό και αναρωτιόμαστε: ‘μας βλέπετε; θα μας βοηθήσετε; Μπορούμε να ελπίζουμε;’

Έι κόσμε, εσείς που ζείτε εκεί έξω. Σας ζηλεύω…

Κοιτάξτε μας. Είχα τόσο μεγάλα όνειρα, να βοηθήσω τους άλλους, και τώρα αναζητώ βοήθεια.

Αυτός είναι ο πόλεμος. Θα μπορέσω ποτέ να πω: ‘Τα καταφέραμε;’ Μπορούμε να τα καταφέρουμε;»

 

«Μεσαίωνας» στο Αφγανιστάν: Ταλιμπάν μαστιγώνουν και χτυπούν με όπλα νεαρούς επειδή φορούν τζιν 

Σκηνές από άλλες εποχές διαδραματίζονται στο Αφγανιστάν καθώς μαχητές των Ταλιμπάν, μαστιγώνουν πολίτες στους δρόμους επειδή φορούν τζιν και άλλα «δυτικά» ρούχα.

Αρκετοί νεαροί Αφγανοί δημοσίευσαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας ότι μέλη των Ταλιμπάν τους χτύπησαν και τους μαστίγωσαν κατηγορώντας τους για ασέβεια έναντι του Ισλάμ, επειδή φορούσαν τζιν.

Σε μία από αυτές τις αναρτήσεις, ένας νεαρός υποστηρίζει ότι περπατούσε με τους φίλους του στην Καμπούλ όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους Ταλιμπάν. Εκείνος κατάφερε να ξεφύγει, αλλά οι υπόλοιποι κρατήθηκαν υπό την απειλή όπλου από τους μαχητές, οι οποίοι τους μαστίγωσαν στη μέση του δρόμου. Αλλος διακρίνεται να δέχεται χτυπήματα από το όπλο μαχητή που τον κυνηγούσε με μανία…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Etilaatroz ότι το κίνημα δεν έχει καταλήξει ακόμα στον ενδυματολογικό κώδικα που πρέπει να εφαρμόζουν οι άντρες στο Αφγανιστάν, αλλά όλα δείχνουν πως δεν είναι πρόθυμοι να επιτρέψουν «δυτικοποιημένα» ρούχα που αποκλίνουν από την παραδοσιακή κελεμπία.