Αφγανιστάν: Ακόμη μια πρωτεύουσα επαρχίας στα χέρια των Ταλιμπάν – «Αμετανόητος» ο Μπάιντεν για την απόσυρση από το Αφγανιστάν. «Πάρτι» των Ταλιμπάν στις επαρχίες – Φρίκη στην Αιθιοπία: Βιασμοί και ακρωτηριασμοί εκατοντάδων γυναικών από στρατιώτες

Αφγανιστάν: Ακόμη μια πρωτεύουσα επαρχίας στα χέρια των ΤαλιμπάνΜαχητές Ταλιμπάν προελαύνουν μέσα στην Φαρά, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.AP Photo/Mohammad Asif Khan

Την ένατη κατά σειρά πρωτεύουσα επαρχίας, τη Φαϊζαμπάντ, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Ταλιμπάνσυνεχίζοντας την προέλασή τους στη χώρα η οποία πέφτει στα χέρια τους.

Οι προηγούμενες οχτώ επαρχίες καταλήφθηκαν μέσα σε ένα διάστημα πέντε ημερών. Μόλις χθες είχαν καταλάβει την πρωτεύουσα Φάρα, στα δυτικά.

Το Αφγανιστάν αποτελείται από συνολικά 34 επαρχίες.

«Τη νύχτα, οι δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες μάχονταν με τους Ταλιμπάν εδώ και αρκετές ημέρες τέθηκαν υπό μεγάλη πίεση. Εγκατέλειψαν τη Φαϊζαμπάντ και αποσύρθηκαν» σε γύρω περιοχές, «οι Ταλιμπάν έχουν πλέον πάρει την πόλη», ενώ «και οι δύο πλευρές υπέστησαν βαριές απώλειες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαμπιουλά Ατίκ, βουλευτής που εκλέγεται στην επαρχία Μπανταχσάν, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Φαϊζαμπάντ.

«Πίεση στους Ταλιμπάννα σταματήσουν τη στρατιωτική επίθεσή τους και να διαπραγματευτούν πολιτική επίλυση» της σύγκρουσης θα προσπαθήσει να ασκήσει ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το ΑφγανιστάνΖαλμάι Χαλιλζάντ, ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ.

«Σε αρκετούς σχεδιαζόμενους κύκλους συναντήσεων τις επόμενες τρεις ημέρες, αντιπρόσωποι κρατών της περιοχής και πέραν αυτής καθώς και διεθνών οργανισμών θα πιέσουν για να υπάρξει μείωση της βίας και δέσμευση ότι δεν θα αναγνωριστεί μια κυβέρνηση που θα επιβληθεί διά της βίας», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν «δεν βαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση» καθώς οι αντάρτες Ταλιμπάν κατέλαβαν μια έκτη επαρχιακή πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα για την τάση αυτή, αλλά πρόσθεσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν την ικανότητα να πολεμήσουν την οργάνωση των ανταρτών.

 

«Αμετανόητος» ο Μπάιντεν για την απόσυρση από το Αφγανιστάν – «Πάρτι» των Ταλιμπάν στις επαρχίες«Αμετανόητος» ο Μπάιντεν για την απόσυρση από το Αφγανιστάν - «Πάρτι» των Ταλιμπάν στις επαρχίες

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «δεν μετανιώνει» για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, δήλωσε χθες, Τρίτη, ενώ κάλεσε τους Αφγανούς «να πολεμήσουν για τη χώρα τους».

«Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου», τόνισε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο.

Οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν στις 31 Αυγούστου, έπειτα από 20 χρόνια που βρίσκονταν στην εμπόλεμη χώρα.

Από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, πριν περίπου ένα μήνα, οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας καθώς και εννέα πρωτεύουσες επαρχιών μέσα σε μόλις έξι ημέρες.

Οι Αφγανοί «πρέπει να θέλουν να πολεμήσουν» και «πρέπει να πολεμήσουν οι ίδιοι για τη χώρα τους», επισήμανε ο Μπάιντεν.

«Δαπανήσαμε περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε διάστημα είκοσι ετών, εκπαιδεύσαμε και εξοπλίσαμε (…) περισσότερους από 300.000 Αφγανούς στρατιώτες», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι Αμερικάνοι «θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους» να εξακολουθήσουν να στηρίζουν τον αφγανικό στρατό και να τον χρηματοδοτούν.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, ο οποίος υπογράμμισε χθες ότι οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις «είναι πολύ περισσότερες αριθμητικά» από τους Ταλιμπάν και ότι «έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν πιο σημαντικά πλήγματα».

«Αυτή η εντύπωση ότι η προέλαση των Ταλιμπάν δεν μπορεί να ανασχεθεί (…) δεν είναι η πραγματικότητα επί του πεδίου», εκτίμησε.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera χθες ότι οι αντάρτες παραμένουν δεσμευμένοι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Ντόχα με την Καμπούλ και δεν επιθυμούν την κατάρρευσή τους.

Μέλος της αντιπροσωπείας της αφγανικής κυβέρνησης μίλησε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο και δήλωσε ότι η Καμπούλ ζητεί να οριστεί μεσολαβητής στις συνομιλίες «προκειμένου να καθορίσει τη σοβαρότητα των πλευρών».

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επισήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι αυτή που απορρίπτει κατ’ αρχήν τον μεσολαβητή, όχι οι Ταλιμπάν», σύμφωνα με το al Jazeera.

«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να εκτιμήσει με ακρίβεια την πραγματικότητα επί του πεδίου», πρόσθεσε.

Ωστόσο το μέλος της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης κατήγγειλε ότι οι αντάρτες «δεν ενδιαφέρονται για τις διαπραγματεύσεις, αλλά για να πετύχουν τους στόχους τους με τη βία». «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πιέσει τους Ταλιμπάν να επιδείξουν σοβαρότητα», πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ην ένατη κατά σειρά πρωτεύουσα επαρχίας, τη Φαϊζαμπάντ, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, συνεχίζοντας την προέλασή τους στη χώρα η οποία πέφτει στα χέρια τους.

Οι προηγούμενες οχτώ επαρχίες καταλήφθηκαν μέσα σε ένα διάστημα πέντε ημερών. Μόλις χθες είχαν καταλάβει την πρωτεύουσα Φάρα, στα δυτικά.

Το Αφγανιστάν αποτελείται από συνολικά 34 επαρχίες.

 

Φρίκη στην Αιθιοπία: Βιασμοί και ακρωτηριασμοί εκατοντάδων γυναικών από στρατιώτεςΦρίκη στην Αιθιοπία: Βιασμοί και ακρωτηριασμοί εκατοντάδων γυναικών από στρατιώτες

Η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία για την κατάσταση στην Αιθιοπική επαρχία Τιγκράι, αποκαλύπτει σήμερα φρικτές περιγραφές, ανθρώπινης θηριωδίας.

Μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας βίασαν εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια στην εμπόλεμη επαρχία, μετέτρεψαν πολλές σε σεξουαλικές σκλάβες και τις ακρωτηρίασαν, αποκαλύπτει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία που δημοσιοποιείται σήμερα Τετάρτη.

Η έκθεση, που βασίζεται σε συνεντεύξεις με 63 θύματα, τεκμηριώνει σωρεία ωμοτήτων, για τις οποίες οι αιθιοπικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως διενεργούν έρευνες· μέχρι σήμερα, τουλάχιστον τρεις στρατιωτικοί έχουν καταδικαστεί για βιασμούς και άλλοι 25 αντιμετωπίζουν διώξεις για «σεξουαλική βία και βιασμούς».

Γυναίκες που επέζησαν αφηγήθηκαν πως υπέστησαν ομαδικούς βιασμούς όσο κρατούνταν αιχμάλωτες, επί εβδομάδες, άλλες ότι βιάστηκαν μπροστά στις οικογένειές τους, κάποιες με τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων, που τους προκάλεσαν σοβαρούς, «διαρκείς» τραυματισμούς στα γεννητικά τους όργανα, σε ορισμένες περιπτώσεις «ανεπανόρθωτους», αναφέρειι η Διεθνής Αμνηστία.

Ένα από τα θύματα αφηγήθηκε χαρακτηριστικά ότι «με βίαζαν ο ένας μετά τον άλλον. Δεν ξέρω αν συνειδητοποιούσαν πως ήμουν έγκυος. Δεν ξέρω αν συνειδητοποιούσαν πως είμαι άνθρωπος».

«Είναι σαφές ότι οι βιασμοί και η σεξουαλική βία χρησιμοποιήθηκαν ως πολεμικό όπλο, για να προκαλέσουν διαρκή σωματικά και ψυχολογικά τραύματα σε γυναίκες και σε κορίτσια στην Τιγκράι. Ορισμένες εξ αυτών υποβλήθηκαν σε βάρβαρη μεταχείριση με σκοπό να ατιμαστούν, να χάσουν την ανθρώπινη υπόστασή τους», συνόψισε η γενική γραμματέας της Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ.

«Η σοβαρότητα και το εύρος των σεξουαλικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν προκαλούν ιδιαίτερο σοκ, πρόκειται πιθανόν για εγκλήματα πολέμου και πιθανόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε η ίδια.

Ομαδικούς βιασμούς από Αιθίοπες και Ερυθραίους στρατιωτικούς

Το Γαλλικό Πρακτορείο πήρε τους τελευταίους μήνες συνεντεύξεις από πολλές γυναίκες που αφηγήθηκαν πως υπέστησαν ομαδικούς βιασμούς από Αιθίοπες και Ερυθραίους στρατιωτικούς.

Ο πόλεμος στην επαρχία Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, ξέσπασε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό για να ανατρέψει την τοπική κυβέρνηση, που ανήκε στο Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF). Σύμφωνα με τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019, η επιχείρηση αποτελούσε αντίδραση στις επιθέσεις εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού από το TPLF.

Η γενίκευση της σύρραξης έχει τραγικό ανθρώπινο κόστος: Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 400.000 άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με λιμό στην Τιγκράι, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει με το σταγονόμετρο.

Περισσότερες από είκοσι γυναίκες είπαν στην Αμνηστία ότι βιάστηκαν μόνο από Ερυθραίους στρατιωτικούς, άλλες είπαν πως Ερυθραίοι και Αιθίοπες στρατιωτικοί δρούσαν μαζί.

«Μας βίαζαν και μας στερούσαν την τροφή», είπε στην οργάνωση ένα από τα θύματα, 21 ετών, τονίζοντας πως παρέμεινε κρατούμενη για 40 ημέρες. «Ήμασταν περίπου τριάντα γυναίκες· βιαστήκαμε όλες».

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, κέντρα περίθαλψης στην Τιγκράι κατέγραψαν 1.288 περιπτώσεις βιαιοτήτων με θύματα γυναίκες από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο του 2021. Στελέχη του ιατρικού προσωπικού εκτιμούν ότι πολλές γυναίκες προτίμησαν να μην πάνε να δουν γιατρούς.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*