Αφγανιστάν: Άμαχοι σκοτώθηκαν ή απήχθησαν, σε επιθέσεις σε – Παλαιστίνη: Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Δυτική Όχθη λόγω κορονοϊού

Άμαχοι βρέθηκαν για ακόμη μια φορά εν μέσω διασταυρούμενων πυρών στο Αφγανιστάν, με πολλούς να σκοτώνονται, να τραυματίζονται ή να απαγάγονται σε τουλάχιστον τέσσερις επαρχίες, δήλωσαν αξιωματούχοι χθες Σάββατο.

Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν στη νοτιοανατολική επαρχία Γκάζνι, όταν το μικρό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί πλάι στον δρόμο, ανέφεραν τοπικοί αιρετοί.

Άλλοι 12 τραυματίστηκαν στο συμβάν αυτό, σύμφωνα με έναν από αυτούς, τον Χαλίκ Νταντ Ακμπάρι. Αξιωματούχοι επέρριψαν την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια στους Ταλιμπάν, πάντως η οργάνωση δεν έχει αντιδράσει ακόμη.

Στη νότια επαρχία Κανταχάρ, ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι πρώην αξιωματικού της αστυνομίας, σκότωσαν τον πατέρα του και δύο συγγενείς του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας, ο Μπαχίρ Αχμάντι. Ο αξιωματικός μπόρεσε να διαφύγει. Το κίνητρο της επίθεσης αυτής δεν είναι σαφές, σημείωσε ο Αχμάντι.

Στη νότια επαρχία Πάκτια, οι Ταλιμπάν πήραν οκτώ άμαχους ομήρους στην προσπάθειά τους να αναγκάσουν τους κατοίκους της περιοχής να διακόψουν τις σχέσεις τους με την κεντρική κυβέρνηση, ανέφερε ο αξιωματούχος Τζανάτ Χαν Σαμκανάι. Ανάμεσα στους ομήρους είναι ο γιος ενός περιφερειάρχη, πρόσθεσε.

Δύο άμαχοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης των Ταλιμπάν με όλμους στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, ανέφερε εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας.

Ο Τζάβιντ Φάισαλ, εκπρόσωπος του Αφγανικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε χθες μέσω Twitter ότι την εβδομάδα που πέρασε, σε ενέργειες των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν 23 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 45.

Εξάλλου, τέσσερα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε ενέδρα των Ταλιμπάν στη νότια επαρχία Ουρουζγκάν, σύμφωνα με τον αντικυβερνήτη της επαρχίας, τον Μοχάμαντ Σαντάτ Νασίρι. Άλλοι έξι τραυματίστηκαν στην ενέδρα, στην πρωτεύουσα της επαρχίας Τρινκότ, διευκρίνισε.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν εν μέσω των επιθέσεων ότι άφησαν ελεύθερους 17 αιχμαλώτους τους στη δυτική επαρχία Γορ.

Εκατοντάδες μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και άμαχοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τη δράση τους. Η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι η κλιμάκωση της βίας θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους ισλαμιστές αντάρτες.

 

Παλαιστίνη: Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Δυτική Όχθη λόγω κορονοϊού

Η Παλαιστινιακή Αρχή παρέτεινε σήμερα τον αποκλεισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης στο πλαίσιο της μάχης κατά του νέου κορονοϊού, αφού καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, επιβάλλοντας επιπλέον το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αποκλείσει τη Δυτική Όχθη από τις 3 Ιουλίου, προτού ανανεώσει την απόφαση αυτή λίγες ημέρες αργότερα, αφού διαπίστωσε ότι αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών από Covid-19.

Οι μετακινήσεις μεταξύ των κυβερνείων απαγορεύονται για ακόμη δύο εβδομάδες, έγινε γνωστό από τον Παλαιστίνιο κυβερνητικό εκπρόσωπο Ιμπραήμ Μέλχεμ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται καθημερινά από τις 20.00 έως τις 06.00 τοπική ώρα, εκτός από το διάστημα Πέμπτης το βράδυ με Κυριακή πρωί, όπου θα βρίσκεται σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Για τις πόλεις Ραμάλα, Χεβρώνα, Ναμπλούς και Βηθλεέμ, η απαγόρευσης της κυκλοφορίας για ολόκληρη την ημέρα θα εφαρμόζεται από το βράδυ της Κυριακής έως το βράδυ της Πέμπτης.

Μονάχα τα φαρμακεία και οι φούρνοι θα επιτρέπεται να μένουν να ανοικτοί κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων.

«Απαγορεύεται αυστηρά να διοργανώνονται γάμοι, κηδείες και εορτές», υπογράμμισε ο Μέλχμεμ, που πρόσθεσε ότι επίσης «απαγορεύεται αυστηρά» οι Παλαιστίνιοι να πηγαίνουν για εργασία στους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη.

Το υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει περισσότερα από 6.150 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 33 θανάτους, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.