Αυτές είναι οι ακριβείς περιοχές στις οποίες θέλει να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία (χάρτης) – «Κλειδώνει» το υγειονομικό σχέδιο για τα νησιά! Οι ανακοινώσεις και ο ρόλος Μητσοτάκη

 Αυτές είναι οι ακριβείς περιοχές στις οποίες θέλει να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία (χάρτης)

Στον χάρτη που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτονται οι ακριβείς περιοχές όπου η Τουρκία θέλει να κάνει έρευνες και οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ο οριστικός χάρτης, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα δημοσιευτεί όταν δοθούν οι άδειες, ωστόσο οι περιοχές που προκύπτουν από τα στοιχεία των οικοπέδων είναι σαφή.

Καμία υποχώρηση από την Άγκυρα για τις γεωτρήσεις – Απάντηση στον Δένδια

Η ΤΡΑΟ ζητά άδεια για επιπλέον έρευνες για πετρέλαιο σε 7 περιοχές της Μεσογείου «έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα», όπως αναφέρει η εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας. Χαρακτηριστικά γίνεται αναφορά πως «ανακοινώνεται πως η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) κατέθεσε αίτηση για έρευνες στις περιοχές που ήδη κατέχει και βρίσκονται στη Μεσόγειο εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων και ζητάει επιπλέον έκταση ερευνών εντός των περιοχών έκτασης 116.745 εκταρίων για το σημείο, AR/TPO/KD/O20,O21,P20,P21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, βορειοανατολικά της Ρόδου μέχρι του ορίου 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), και επιπλέον έκταση ερευνών 193.522 εκταρίων στην περιοχή AR/TPO/KD/R20,R21,S20,S21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, ανατολικά της Ρόδου σε απόσταση πάλι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα).

Επιπλέον η TPAO καταθέτει αιτήματα για να λάβει άδειες ερευνών πετρελαίου στις περιoχές R18, R19, S18, S19 (σ.σ. ανατολικά της Καρπάθου μέχρι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), S16, S17 (σ.σ. περιοχή ανάμεσα στην Κάρπαθο και Κρήτη μέχρι τα 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T18, T19, U18, U19 (σε απόσταση 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T16, T17, U16, U17 (ανατολικά της Κρήτης) και V18, V19.

Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων, με την Τουρία να επιμένει και να μην αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Η αρχική αίτηση για τις άδειες έγινε στις 21 Απριλίου και δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως το περασμένο Σάββατο 30 Μαΐου.

Πρόκειται ουσιαστικά για επτά αιτήσεις που εμπίπτουν τόσο εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτά κατατέθηκαν στη βάση συντεταγμένων από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου με επιστολή του στις 18 Μαρτίου 2020. Όπως και εντός ενός κομματιού της περιοχής του Μνημονίου Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών Αγκυρας – Τρίπολης του Νοεμβρίου 2019.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

«Κλειδώνει» το υγειονομικό σχέδιο για τα νησιά! Οι ανακοινώσεις και ο ρόλος Μητσοτάκη

νησιά

Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης στα νησιά ενόψει καλοκαιριού. Παρουσία Μητσοτάκη η παρουσίαση της νέας καμπάνιας για τον ελληνικό τουρισμό.

Ένα συνολικό σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση των νησιωτών, των εργαζομένων στον τουρισμό, αλλά και των επισκεπτών στα νησιά δρομολογεί η κυβέρνηση, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία.

Το σχέδιο για τα νησιά

Το σχέδιο αυτό, ιδίως ως προς το σκέλος των τεστ στα νησιά, των μηχανημάτων μοριακού ελέγχου των δειγμάτων, αλλά και των αεροδιακομιδών ασθενών συζητήθηκε σε εκτενή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή αρκετών υπουργών και κυβερνητικών στελεχών χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως πληροφορείται το Reader.gr, αυτή τη στιγμή διεξάγονται ημερησίως περί τα 3-4.000 τεστ σε ημερήσια βάση. Η ανώτερη δυναμική που μπορούμε να φτάσουμε είναι τα 8.000, αν και αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στο μαξιμουμ των δυνατοτήτων μας, με βάση τα υπολογιστικά μοντέλα που υπάρχουν.

Ως προς τις κλίνες Covid που υπάρχουν στα νησιά, αυτή τη στιγμή η δυναμικότητα της χώρας είναι περίπου στις 470 κλίνες. Σε εξέλιξη, όμως, είναι η διαδικασία ενίσχυσης του συστήματος, με την προοπτική να φτάσουμε σε έναν αριθμό πάνω από 650 κλίνες, όταν θα έχει ανοίξει πλήρως ο τουρισμός, ήτοι από τον Ιούλιο και μετά. Παράλληλα, έχουν γίνει και 650 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ενώ η διαδικασία ενίσχυσης των υγειονομικών μονάδων στα νησιά είναι δυναμική, με άντληση προσωπικού και από τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία ενίσχυσης των νησιών με μηχανήματα για την επεξεργασία των μοριακών τεστ, κάτι που θα είναι κρίσιμο τόσο δειγματοληπτικά, όσο και σε περίπτωση κρούσματος, για τη διευκόλυνση της ιχνηλάτησης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 13 μηχανήματα, ενώ θα προστεθούν και άλλα το επόμενο διάστημα, ώστε να ξεπεράσουμε τα 20. Έχουν επιλεγεί 20 σημεία, προκειμένου να αποσταλούν αυτά τα μηχανήματα.

Τέλος, σημείο-κλειδί στην αντιμετώπιση κρουσμάτων και ειδικά των σοβαρών θα είναι και οι αεροδιακομιδές με τα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, σοβαρά περιστατικά θα παραμένουν 1-2 μέρες στα νησιά και στη συνέχεια, με συντονισμένες ενέργειες, θα μεταφέρονται σε νοσοκομεία αναφοράς στην ενδοχώρα.

Παρουσία Μητσοτάκη η καμπάνια για τον τουρισμό

Την ερχόμενη Πέμπτη παράλληλα, θα λάβει χώρα η εκδήλωση του Restart Tourism, όπου θα παρουσιαστεί η καμπάνια για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό. Παρών θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ την παρουσίαση θα κάνει ο Στηβ Βρανάκης, επικεφαλής δημιουργικού στην Προεδρία της κυβέρνησης, με την παρουσία και αρκετών υπουργών. Η καμπάνια θα είναι περισσότερο στοχευμένη στα socialmedia και θα ξεκινήσει να τρέχει από την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε η χώρα να κερδίσει το χαμένο έδαφος, αλλά και να προβάλλει την υγειονομική επιτυχία που μας καθιστά υγειονομικά ασφαλή προορισμό.

Έρευνα σοκ! Το 64% των Ελλήνων καταναλωτών «μόλις τα βγάζει πέρα»