Αυτά είναι τα νέα περιοριστικά μέτρα για επιχειρήσεις και δημόσιο στην Αττική – Κρίσιμο για την Αττική το επόμενο 10ημερο. Νέα μέτρα από τη Δευτέρα

Τηλεργασία κατά 40%, απαγόρευση συναυλιών σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους αλλά και ανώτατο όριο ατόμων σε συναθροίσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι ορισμένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση το απόγευμα της Παρασκευής για την Αττική, με ισχύ δύο εβδομάδων (21/9 – 4/10).

Πάνω από τα μισά ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα βρίσκονται στην Αττική, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς (2.100). Εξ αυτών, τα 966 είναι στην Αθήνα, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Τα νέα μέτρα για την Αττική

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα με ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 4 Οκτωβρίου

  • Θεσπίζεται ανώτατο όρια σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.
  • Συστήνεται στους άνω των 65 ετών ο περιορισμός στις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με ΜΜΜ.
  • Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θεσπίζονται τα εξής μέτρα

  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
  • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα.

Μαγιορκίνης: «Αυξητική τάση του κορονοϊού με επίκεντρο την Αττική»

Αυξητική τάση με επίκεντρο της Αττική παρουσιάζει η εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα όπως επισήμανε στην ενημέρωση για την Covid-19 o επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε, σχεδόν διπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής. Επισήμανε επίσης ότι αυξητική είναι η τάση και των διασωληνωμένων ασθενών καθώς διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Είπε ακόμα ότι ενισχύονται οι συστάσεις για τους άνω των 65 ετών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απόλυτες απαραίτητες.

 

Κρίσιμο για την Αττική το επόμενο 10ημερο -Νέα μέτρα από τη Δευτέρα

κορονοϊός

Η συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα κατά του περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού, ίσως να αποτρέψει ένα lockdown. Δυσκολεύει η κατάσταση στα νοσοκομεία

Καλπάζει η επιδημία κορονοϊού στην Αττική, η οποία συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τα μισά από τα ενεργά κρούσματα τα οποία έχουν καταγραφεί στη χώρα. Το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης είναι το αν τα μέτρα που λαμβάνονται θα αποδώσουν μέσα στις επόμενες κρίσιμες 10 ημέρες ώστε να μην πιεστεί το σύστημα υγείας. Για το λόγω αυτό θεωρείται κρίσιμη η συμμόρφωση στα μέτρα.

Όπως σημείωσε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής 18/9 για τον κορονοϊό ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για την Αττική, αναμένουμε να καταγραφεί στην επίπτωση των κρουσμάτων εντός περίπου 10-14 ημέρες, ενώ για την επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων αναμένουμε να χρειαστεί παραπάνω, γύρω στις 20-30 ημέρες.

Η παραπάνω τοποθέτηση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των νέων κορυσμάτων σε ημερήσια βάση θα είναι άνω των 300, ενώ οι ασθενείς που θα νοσηλεύονται θα είναι κοντά στους 600 εκ των οποίων περίπου οι 70 διασωληνωμένοι.

Σχετικά με την κατάσταση στην Αττική, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι “για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, θέλω να σας δώσω κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Σε σύνολο 14.400 (18/9) κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας από τις 26 Φεβρουαρίου, σήμερα έχουμε 4.084 ενεργά κρούσματα θετικά στον ιό σε όλη την επικράτεια. Από αυτά, 2.100, πάνω δηλαδή από τα μισά, είναι στην Αττική. 263 νοσηλεύονται και 1837 αναρρώνουν κατ’ οίκον. Από αυτά τα 2.100, τα 966 είναι στο Δήμο Αθηναίων”.

Σε ό,τι αφορά στο ΕΣΥ, ο Υφυπουργός κ. Βασίλης Κντοζαμάνης ανέφερε ότι συνολικά στην Ελλάδα, σε επίπεδο επικράτειας, λειτουργούν σήμερα 931 κλίνες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, 778 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 32 σε στρατιωτικά και οι υπόλοιπες σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Να σχολιάσουμε εδώ ότι οι δημόσιες κλίνες ΜΕΘ είναι αρκετά μακριά από τον στόχο των 1200 που έχει τεθεί για το τέλος του 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, από τις 931 κλίνες ΜΕΘ, οι 603 είναι κατειλημμένες και οι 328 κενές. Από τις 931 κλίνες, οι 692 διατίθενται για ασθενείς που δεν νοσούν από τον κορονοϊό, ενώ οι 239 διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Και από τις 239 στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 91 και οι υπόλοιπες 148 είναι κενές.

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, από το σύνολο των 337 κλινών έχουν διατεθεί 248 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα εκτός κορονοϊού, εκ των οποίων οι 209 είναι κατειλημμένες και οι 39 κενές και έχουμε 89 κλίνες κορονοϊού, εκ των οποίων οι 59 είναι κατειλημμένες και οι 30 είναι κενές.

Λόγω της αύξησης των εισαγωγών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα Νοσοκομεία της Αττικής, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο το οποίο αφορά στην αύξηση των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σημείωσε ο υφυπουργός.

“Ήδη τις προηγούμενες ημέρες προστέθηκαν 10 κλίνες εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Σωτηρία και 4 στο Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα έχουν προστεθεί επιπλέον 24 κλίνες εντατικής θεραπείας στο Ασκληπιείο της Βούλας, στο Αττικό και αλλού. Επιπλέον δηλαδή 38-40 κλίνες ΜΕΘ” ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο δημιουργίας και επέκτασης λειτουργίας νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, 236 στο σύνολο. Να υπενθυμίσουμε ότι οι 155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ είναι από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο που είναι δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, 50 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αναμένονται 8 κλίνες ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Νοσοκομείο στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας από τη δωρεά του κυρίου Μαρινάκη, της κυρίας Φράγκου και της ΙΟΝ.

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα

Από τα 339 επιπλέον κρούσματα τα 299 είναι εγχώρια. Τα 64 συνδέονται με γνωστές συρροές.

 Αναλυτικότερα:

– 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο.

– 164 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

– 12 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή.

– 2 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας.

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Γρεβενών.

– 2 κρούσματα στην ΠΕ Έβρου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή.

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Εύβοιας.

– 4 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας.

– 2 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου.

– 7 κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή.

– 2 κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας.

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Καλύμνου.

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Καρδίτσας.

– 3 κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς.

– 2 κρούσματα στην ΠΕ Κιλκίς.

– 9 κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή.

– 3 κρούσματα στην ΠΕ Κορινθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

– 17 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή.

– 13 κρούσματα από ΠΕ Λέσβου, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας.

– 2 κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας.

– 4 κρούσματα στην ΠΕ Πιερίας.

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Πρεβέζης.

– 3 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου, εκ των οποίων τα 2 συνδέονται με γνωστή συρροή.

– 7 κρούσματα στην ΠΕ Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Σάμου.

– 11 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων.

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Φθιώτιδας.

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Φλώρινας.

– 3 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής.

– 20 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Νέα μέτρα από τη Δευτέρα

Τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου στην Αττική λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς αρχικά τόνισε πως θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για ευάλωτες ομάδες σε περιοχές της Αθήνας, όπως η μεταφορά ορισμένων ανθρώπων που είναι θετικοί στον κορονοϊό σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Αλλαγές υπάρχουν στον ανώτατο αριθμό ατόμων σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, όπως και στις κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ είναι πλέον υποχρεωτική η τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο 40%.

Τα μέτρα για την Αττική θα ισχύουν από τη Δευτέρα 21/9 έως και την Κυριακή 4/10 και αφορούν:

-Ανώτατο όρια τα 9 άτομα σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως δηλαδή η εστίαση, τα καφέ και τα μπαρ.

-Τον περιορισμό στον αριθμό προσκεκλημένων σε γάμους, βαφτίσεις, όπως και στις κηδείες στα 20 άτομα.

-Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι ηλικιωμένοι (από 65 ετών και άνω), να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα. Συνίσταται η αποφυγή μετακινήσεων με ΜΜΜ.

-Διαμονή των ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες όπως π.χ. οι μετανάστες σε ξενοδοχεία καραντίνας.

-Αναστολή των συναυλιών όπως και των προβολών στους κλειστούς κινηματογράφους.

-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

-Σε 3 κύματα η προσέλευση των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα στις 7, 8 και 9 το πρωί.

-Σε 4 κύματα εντός 2ώρου από την έναρξη της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, όπως και στην αποχώρησή τους.

Η επαναφορά του lockdown θα κριθεί τις επόμενες 10-15 ημέρες

Νέα σενάρια έχουν έρθει στο προσκήνιο, έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και την εικόνα που παρουσιάζει η Αττική.

Οι ειδικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι η πορεία των νέων μέτρων μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα κρίνει τα επόμενα βήματα, που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και τοπικά lockdown.

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφορά του μηνύματος στο 112 για άτομα άνω των 65 ετών.