Αυτά είναι τα νέα μέτρα: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 50, 7μηνο πιστοποιητικό, νέα μείωση στο ωράριο λειτουργίας της εστίασης — Η πολιτική Μητσοτάκη απειλεί την κοινωνία

Άνοιξε το «Melograno», το νέο εστιατόριο - στολίδι του Αργοστολίου (εικόνες) - InKefalonia

Στη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συμμετάσχουν επίσης ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και μέσω τηλεδιάσκεψης, μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Το αργότερο ως την Τετάρτη, οι Ειδικοί θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για νέα μέτρα.

Η εκτίναξη της θετικότητας της μετάλλαξης Όμικρον και οι προβλέψεις για δραματική αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την πίεση που υφίσταται σταθερά το ΕΣΥ, θα είναι ο καταλύτης για τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει κυβέρνηση και ειδικούς στην αυγή του νέου έτους είναι τα σχολεία.

Η βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι οι μαθητές να επιστρέψουν κανονικά στα θρανία την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με αλλαγές, προς το αυστηρότερο, το υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να προηγηθεί rapid αντί για self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και να γίνονται περισσότερα self test εβδομαδιαίως.

Επιπλέον έχει συζητηθεί και η αλλαγή του κανόνα 50% +1 σε 40%+1 θετικά κρούσματα για να κλείσει ένα τμήμα, αν και κάποιοι εκ των επιστημόνων ζητούν να κατέβει ακόμη πιο χαμηλά ο πήχης.

Ωστόσο πυκνώνουν οι φωνές οι ειδικών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εισηγούνται στην κυβέρνηση να καθυστερήσει κατά μία ή δύο εβδομάδες η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και αντίστοιχα να παραταθεί η σχολική χρονιά.

Στη σκιά της “‘Όμικρον” η κυβέρνηση έχει ήδη συζητήσει τη λήψη νέων μέτρων, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα:

  • Πρώτον, την επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Το επικρατέστερο σενάριο είναι τα κριτήρια να είναι ηλικιακά και να κατέβει ο πήχυς από τα 60 έτη που είναι σήμερα στα 50. Ωστόσο εξετάζεται και ο παράγοντας “συννοσηρότητα”, δηλαδή να επεκταθεί σε πολίτες με νοσήματα τα οποία μπορούν να τους οδηγήσουν σε… περιπέτειες.
  • Δεύτερον, την καθιέρωση 7μηνης ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά και τη δεύτερη δόση, για όλους τους πολίτες. ‘Έτσι, όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μέσα στο διάστημα αυτό, θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα χάνει κάθε προνόμιο του εμβολιασμένου.
  • Αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων συζητείται και η απαγόρευση των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς, ανοιχτούς χώρους της εστίασης.
  • Στο τραπέζι και η πρόταση για περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης από τις 24.00 που είναι σήμερα, στις 23.00 ή ακόμα και στις 22.00, αλλά και η μείωση της χωρητικότητας στα καταστήματα εστίασης, δηλαδή λιγότεροι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο.

 

Η πολιτική Μητσοτάκη απειλεί την κοινωνία

Η μεγάλη ανεργία, το ενδεχόμενο λουκέτων στην αγορά και στο βάθος lockdown λόγω επέλασης της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού

Εντελώς απροετοίμαστη -για ακόμη μια φορά- εισέρχεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε μια διπλή κρίση, η οποία αφορά την πανδημία και τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωνε στις 24 Νοεμβρίου 2021: «Εμείς πάντως σχεδιάσαμε φέτος τον προϋπολογισμό με την υπόθεση ότι η πανδημία, ως οικονομική μεταβλητή, θα φύγει σταδιακά από τις αρχές του 2022. Αν η αντιπολίτευση έχει άλλη υπόθεση και επιστημονικά δεδομένα για να τη στηρίξει, μπορεί να τη θέσει».

Και κάπως έτσι ο προϋπολογισμός του 2022 καταρτίστηκε χωρίς να περιλαμβάνει ενδεχόμενα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης σχετιζόμενα με την πανδημία. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα περιορισμού χωρίς να λαμβάνει μέτρα στήριξης, κάτι το οποίο αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην κοινωνία.

Κίνδυνος για λουκέτα

Ήδη ο κλάδος της εστίασης είναι στα κάγκελα, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο «λουκέτο» για το 40% των επιχειρήσεων. Και αυτό με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ακόμη σκληρότερων μέτρων -για τον περιορισμό της πανδημίας-, όπως και ένα lockdown.

Πλέον οι προβλέψεις των επιστημόνων, όπως του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, κάνουν λόγο ακόμη και για 40.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στο επόμενο διάστημα και αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας, κάτι το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού μιας καλύτερης εικόνας για τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν σε οικονομικό επίπεδο και ειδικότερα εάν θα χρειαστεί και σε τι εύρος να ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα στήριξης, καθότι η κυβέρνηση (διαθέτοντας ένα μαξιλάρι 40 δισ. ευρώ) δεν θα μπορεί να μην προχωρήσει στην παραμικρή ενίσχυση. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει -μέχρι στιγμής- ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε lockdown, ωστόσο οι όποιοι περιορισμοί εφαρμοστούν θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα «σκληρό» lockdown, κατά την περσινή περίοδο, στοίχιζε περί τα 2,5 – 3 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Αυξήσεις έως 40% σε βασικά προϊόντα

Την ίδια ώρα, αυξήσεις ρεκόρ, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν έως και το 40% (π.χ. στα μακαρόνια), αναμένεται να εμφανιστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες της αγοράς. Την ίδια στιγμή τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες ενδέχεται να δημιουργήσουν και μεγάλη έλλειψη προϊόντων.

Ηδη ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη, που είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, φέρεται να προειδοποίησε ότι έρχονται τον νέο χρόνο μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης που κυμαίνονται από 20% έως 40%, ενώ προειδοποίησε και για το ενδεχόμενο ελλείψεων σε βασικά προϊόντα.

Την ίδια ώρα η ΤτΕ κρούει «καμπανάκι» κινδύνου για την πορεία του πληθωρισμού προβλέποντας τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται πάνω από 3 φορές συγκριτικά με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, οι οποίες εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό του 2022.

Αυτό θα οδηγήσει σε εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3% το 2022, όταν η κυβέρνηση προβλέπει μόλις 0,8% εντός του κειμένου του προϋπολογισμού.

Υψηλή ανεργία

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχοντας να αντιμετωπίσουν μεγάλους κινδύνους σε μια συγκυρία κάθε άλλο παρά ευνοϊκή.

Η αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ για τον μήνα Νοέμβριο κατά 103.455 (αύξηση 11%) επιβεβαίωσε ότι μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου και των μέτρων στήριξης προκύπτουν σημαντικά θέματα.

Ο αριθμός των ανέργων στον ΟΑΕΔ ξεπέρασε και πάλι το ψυχολογικό φράγμα του 1 εκατ. ανέργων φθάνοντας τους 1.091.618, έναντι 987.763 ανέργων τον περασμένο Οκτώβριο.