Αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές. Ποια νησιά δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση — Euronews: Οι ουρές της φτώχειας και τα συσσίτια επιστρέφουν στην Ελλάδα

Χωρίς τέλος οι προσφυγικές ροές και οι τραγωδίες: 13 μετανάστες περισυνελέγησαν στη Σάμο -Νεκρή μία 65χρονη – 24h.com.cy

Η πίεση στο Αιγαίο μεγαλώνει από προσφυγικές ροές που αυξάνουν, καθώς η Τουρκία τελευταία εργαλειοποιεί και πάλι το μεταναστευτικό. Τα στοιχεία του Λιμενικού δείχνουν ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, η πίεση στα θαλάσσια σύνορα έχει ουσιαστικά διπλασιαστεί!

Καταγράφεται επίσης αύξηση 97% στους έγκαιρους εντοπισμούς, δηλαδή αποτροπές εισόδου το α΄ πεντάμηνο 2022 σε σχέση με πέρυσι (11.400 το 2022 αντί 5.800 το 2021).

Αυξημένος κατά 50% είναι ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που εντοπίστηκαν από το Λιμενικό το α΄ πεντάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (από 1.321 το 2021 ανήλθαν σε 1.984 φέτος).

Η μεγαλύτερη μεταναστευτική η πίεση εντοπίζεται στην Κω με 88 περιστατικά, στη Λέσβο με 79 και στη Σάμο με 76.

Έξαρση παρατηρείται και στις μεταφορές μεταναστών από την Τουρκία προς την Ιταλία: 29 περιστατικά καταγράφηκαν το το 2021 και 21 περιστατικά μόλις το α΄ πεντάμηνο του 2022.

 

Euronews: Οι ουρές της φτώχειας και τα συσσίτια επιστρέφουν στην ΕλλάδαΔ. Θεσσαλονίκης: Πώς θα ενταχθείτε στο συσσίτιο- Απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή αιτήσεων - ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει δεκάλεπτο ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού δικτύου, στο οποίο καταγράφεται η ζοφερή πραγματικότητα με την οποία βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι οι Έλληνες.

Το βίντεο έχει τον τίτλο « Οι ουρές επιστρέφουν στις κοινωνικές κουζίνες εξαιτίας του πληθωρισμού» και γίνεται εκτενής αναφοράς στην κρίση ακρίβειας και το μεγάλο σοκ που έχουν υποστεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Το Euronews μιλάει με ένα ζευγάρι νεαρών που περιμένουν το δεύτερό τους παιδί. Ο Αλέξανδρος και η Αγγελική αναφέρουν «το ψυγείο μας είναι πάντα άδειο» και συμπληρώνουν ότι δεν έχουν λεφτά ούτε για πάνες. Ο Αλέξανδρος είναι άνεργος και το τελευταίο διάστημα έχει δώσει 180 αιτήσεις εργασίας χωρίς αποτέλεσμα, την ώρα που η οικογένεια κινδυνεύει με έξωση.

Στο δίκτυο μιλάει και ο Κώστας Πολυχρονόπουλος, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία «Ο Άλλος Άνθρωπος», και τονίζει «πολλές οικογένειες έρχονται εδώ για να παίρνουν τρόφιμα» συμπληρώνοντας πως αρκετοί συνταξιούχοι τους ζητούν να τους βοηθήσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ή να τους αγοράσουν φάρμακα.

Το ρεπορτάζ του Euronews, όμως δεν μένει μόνο στην Αθήνα, μεταφέρεται και στη Νάξο, από όπου αγρότες καταγγέλλουν ότι η κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή, ενώ υπογραμμίζουν ότι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν λιπάσματα ή ζωοτροφές, την ώρα που οι ψαράδες δεν έχουν χρήματα για τα καύσιμα των σκαφών τους.