Αυγουστιάτικη πανσέληνος στο Μουσείο Ακρόπολης σε ρυθμούς tango — Λογαριασμοί ρεύματος Η τρύπα στον ειδικό λογαριασμό των ΥΚΩ φέρνει νέες αυξήσεις

Αυγουστιάτικη πανσέληνος στο Μουσείο Ακρόπολης σε ρυθμούς tango

Η πανσέληνος του Αυγούστου είναι εντυπωσιακή. Όσοι μείνετε Αθήνα, μπορείτε να την απολαύσετε από το προαύλιο του Μουσείου Ακρόπολης.

Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο την Τρίτη 1η Αυγούστου 2023 με την μουσικοχορευτική εκδήλωση «Tango Acropolis» στο προαύλιο του Μουσείου στις 9 μ.μ.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με χορογραφίες από κορυφαίους και διεθνούς φήμης χορευτές του tango. Θα ακολουθήσει παρουσίαση της τριμελούς ορχήστρας «Con Estilo Tango» με αφιερώματα στους μεγάλους μουσικούς της Χρυσής Εποχής, όπως οι Astor Piazzola, Osvaldo Pugliese, Juan d’ Arienzo και άλλοι.

Τα ακούσματα της ορχήστρας θα συνοδέψουν με χορό επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές του tango που θα μετατρέψουν τον προαύλιο χώρο του Μουσείου σε μια μεγάλη πίστα. Συμμετέχουν: Νίκος Παπαδημητρίου (πιάνο), Λευτέρης Γρίβας (μπαντονεόν), Λία Σελαλμαζίδη (βιολί). Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 8 το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού. Το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα λειτουργεί τις ίδιες ώρες (τηλεφωνικές κρατήσεις εστιατορίου στο τηλ. 210 9000915).

 

Λογαριασμοί ρεύματος / Η τρύπα στον ειδικό λογαριασμό των ΥΚΩ φέρνει νέες αυξήσεις13372601233909585144fbe4e41e799460c6fdb_ELECTRICITY2-1.jpg

Ηπολιτική επιδότησης της αισχροκέρδειας που εφάρμοσε συστηματικά η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τη αρχή της ενεργειακής κρίσης απειλεί να τινάξει στον αέρα τον ειδικό λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ). Της χρέωσης δηλαδή που υπάρχει σε κάθε λογαριασμό για να απολαμβάνουν οι πολίτες της νησιωτικής χώρας τιμές ρεύματος παρόμοιες με των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας.

Η συγκεκριμένη πολιτική έχει οδηγήσει τον ειδικό λογαριασμό των ΥΚΩ σε λάθος δρόμο, καθώς είναι ελλειμματικός παρά τις προβλέψεις για πλεονασματικό λογαριασμό για το 2023. Το έλλειμμα αυτό μάλιστα εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει αν το κενό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ή θα αλλάξει ο συντελεστής με βάση τον οποίον αντλούνται τα έσοδα, μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Με απλά λόγια, οι πολίτες ενδεχομένως στο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα.

Συστηματική η άντληση εσόδων από τον λογαριασμό

Η άντληση εσόδων από τον ειδικό λογαριασμό των ΥΚΩ με σκοπό να στηριχθεί το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και μετά να μοιράζονται επιδοτήσεις έγινε με δύο υπουργικές αποφάσεις την προηγούμενη χρονιά: ΦΕΚ Β 4266 (11.08.2022), ΦΕΚ Β 6166 (5.12.2022). Συνολικά από τον ειδικό λογαριασμό των ΥΚΩ αντλήθηκαν 400 εκατ. ευρώ. Όμως το υπουργείο Ενέργειας πήγε ένα βήμα παρακάτω. Επικαλούμενο τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας στο μέλλον άλλαξε τις χρεώσεις των ΥΚΩ. Στόχος, όπως είχε αναφέρει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου. Η κατάσταση στον ειδικό λογαριασμό κινητοποίησε τελικά τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, η οποία με επιστολή προς τον ΔΕΔΔΗΕ ζητούσε στοιχεία για την πορεία του λογαριασμού. Έτσι προέκυψε πως τον περασμένο Απρίλιο ο λογαριασμός ήταν ελλειμματικός κατά 5 εκατ. ευρώ, παρά την αρχική εκτίμηση πως ο λογαριασμός φέτος θα ήταν πλεονασματικός κατά 500 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία με τον ειδικό λογαριασμό των ΥΚΩ προκάλεσε την αντίδραση και του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας. Σε επιστολή του προς το υπουργείο Ενέργειας, τον προηγούμενο μήνα, τόνιζε πως η παροχή των ΥΚΩ αποτελεί κοινωνική πολιτική για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας, το κόστος της οποίας -σε καμία περίπτωση- δεν είναι αποδεκτό να μετατίθεται στους προμηθευτές, προκαλώντας καταφανείς στρεβλώσεις ως προς τη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, και δυσχεραίνοντας τη δυνατότητα των προμηθευτών να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση παροχής των εν λόγω υπηρεσιών στους δικαιούχους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται ο ίδιος ο σκοπός της συγκεκριμένης κοινωνικής πολιτικής.

Να σημειωθεί πως η αλλαγή στη μεθοδολογία υπολογισμού των ΥΚΩ είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει όταν εφαρμοστεί σε αυξήσεις. Η νέα χρέωση που αποφασίστηκε πριν από μερικούς μήνες θα είναι 1,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0 έως 1.600 kWh όταν μέχρι πρότινος ήταν 0,00690 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, αποτελεί ερώτημα εάν τελικά απαιτηθεί εκ νέου αλλαγή του συντελεστή, υπό το βάρος των νέων δεδομένων που προέκυψαν στον ειδικό λογαριασμό.