Αττική lockdown: Τι μοντέλο θα εφαρμοστεί. – Πέντε μαθητές που κρατούνται 4 ημέρες στη ΓΑΔΑ και δικάζονται για κακουργήματα

Ένα ταξίδι στην Αθήνα της δεκαετίας του 1980 | LiFO

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, εάν δεν ανακοπεί η διασπορά του ιού, θα επιβληθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες ημέρες. Προειδοποιητικό καμπανάκι αποτελεί για το Λεκανοπέδιο της Αττικής το lockdown που εφαρμόστηκε στο Παρίσι και στη Μαδρίτη.

Παρά το γεγονός ότι η επιδηµιολογική καµπύλη δεν εµφανίζει εκθετική αύξηση, η υποεκτίµηση του αριθµού των κρουσµάτων προκαλεί εύλογη ανησυχία για την πραγµατική πορεία της πανδηµίας και την εξέλιξή της το επόµενο χρονικό διάστηµα.

«Η κατάσταση είναι ρευστή και ανά πάσα στιγµή µπορεί να ανατραπεί», εξηγεί ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος και προσθέτει ότι παίζουµε… κρυφτό µε τον ιό. Σύµφωνα µε τον κ. Βατόπουλο, η χώρα µας ευνοήθηκε από τις υψηλές θερµοκρασίες, που µειώνουν τη µεταδοτικότητα, ωστόσο σύντοµα θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληµατισµό. «Εάν δεν καταφέρουµε να ελέγξουµε την πορεία της πανδηµίας, µε την πτώση της θερµοκρασίας, θα πάµε αναγκαστικά σε κλιµάκωση των µέτρων, όπως είδαµε στις γειτονικές χώρες. Τα επόµενα βήµατα είναι η υποχρεωτική χρήση µάσκας σε όλους τους χώρους και η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες», καταλήγει ο καθηγητής. Η συζήτηση για τα επόµενα, πιο αυστηρά µέτρα, κατά το γαλλικό µοντέλο, µόλις άρχισε, καθώς δεν είναι λίγοι οι επιστήµονες που µετέχουν στην επιτροπή των λοιµωξιολόγων που εκτιµούν ότι, αν δεν ληφθούν τις επόµενες ηµέρες, µπορεί το ρεβεγιόν να µοιάζει µε την Ανάσταση του περασµένου Απριλίου, όταν οι Έλληνες γιόρτασαν στα µπαλκόνια τους.

Την ανάγκη να αυξηθούν τα διαγνωστικά τεστ και να γίνει µεγαλύτερη προσπάθεια για τη µείωση της έκθεσης στον ιό τονίζει η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδηµιολογίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

«Προκαλεί εύλογη ανησυχία το γεγονός ότι προχωράµε προς τον χειµώνα χωρίς να έχουν επιλυθεί σηµαντικά προβλήµατα, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασπορά του ιού», προσθέτει η καθηγήτρια και εξηγεί: «Για παράδειγµα, τα µέσα µαζικής µεταφοράς παραµένουν χώροι υπερβολικού συνωστισµού, που ευνοούν τη µετάδοση του ιού. Επίσης, πρέπει να δηµιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις στους επαγγελµατικούς χώρους, που αποτελούν σηµαντικό παράγοντα κινδύνου για τη διασπορά του ιού. Είναι σηµαντικό να δοθούν κίνητρα στους εργαζοµένους για να κάνουν εύκολα και γρήγορα τα διαγνωστικά τεστ, καθώς και να διασφαλιστεί η οικονοµική κάλυψη των χαµένων ηµεροµισθίων τους σε περίπτωση που νοσήσουν. Επίσης, πρέπει να ληφθεί µέριµνα για τη θέρµανση των επαγγελµατικών χώρων. Οσοι χρησιµοποιούν air condition να τα αντικαταστήσουν µε καλοριφέρ. Να µην ξεχνάµε και τις παλιές συνήθειες του τακτικού αερισµού των χώρων µας».

Ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, καθηγητής Θεραπευτικής Αιµατολογίας-Ογκολογίας, Θάνος ∆ηµόπουλος εξηγεί ότι αρκετά υποψήφια εµβόλια βρίσκονται σε κλινικές δοκιµές φάσης 3 και αξιολογούνται σε µεγάλο αριθµό ασθενών ως προς την αποτελεσµατικότητα και την ασφάλεια. Ωστόσο, αυτό δεν σηµαίνει ότι οι όψιµες φάσεις των κλινικών µελετών θα ολοκληρωθούν µε την ίδια ταχύτητα που ολοκληρώθηκαν οι πρώιµες φάσεις ανάπτυξης νέων εµβολίων.

Ωστόσο, ο καθηγητής διευκρινίζει ότι είναι πολύ πιθανό στις αρχές του νέου έτους να υπάρχει η έγκριση ενός ή και περισσότερων εµβολίων από τις ρυθµιστικές Αρχές. Βέβαια, προσθέτει ότι θα περάσουν κάποιοι µήνες µέχρι να κυκλοφορήσει το εµβόλιο στην παγκόσµια αγορά και να είναι διαθέσιµο για µεγάλες πληθυσµιακές οµάδες. Μετά την έγκριση από τις ρυθµιστικές Αρχές, το εµβόλιο θα χορηγηθεί κατά προτεραιότητα στις πληθυσµιακές οµάδες που διατρέχουν µεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό SARS-CoV-2, δηλαδή στους υγειονοµικούς υπαλλήλους, καθώς και σε όσους έχουν αυξηµένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, όπως οι ασθενείς µε συµπαροµαρτούντα νοσήµατα και χρόνιες παθήσεις.

Παγώνη: Να σταματήσουν τα παιχνίδια

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν τα παιχνίδια.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση πολύ δύσκολη και όποιος δεν το έχει πιστέψει ακόμη, έστω μια μειοψηφία ανθρώπων, ας περάσει από μια εντατική ή από ένα νοσοκομείο να δει τι γίνεται», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πλέον δεν πρέπει να προκαλούμε την τύχη μας.

Δήλωσε σίγουρη ότι θα «κοκκινίσουν» και άλλες περιοχές πέραν της Κοζάνης και πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και εισέλθουμε με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνει lockdown και πως δεν πρέπει και να γίνει, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοστούν όπως πρέπει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

«Ένα απλό μέτρο, που τέλος πάντων πρέπει να βγούνε και να το πούνε να τελειώσει η ιστορία, είναι μάσκα μέσα και έξω», «δεν ισχύει επισήμως. Εμμέσως το λένε», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Για το κάλεσμα του Μητροπολίτη Κοζάνης προς τους πιστούς να κοινωνήσουν από την ίδια λαβίδα, η κ. Παγώνη τόνισε ότι πρόκειται για παράδειγμα προς αποφυγή και συνέστησε σε όσους επιθυμούν να κοινωνήσουν να χρησιμοποιούν ένα αποστειρωμένο πλαστικό κουταλάκι από το σπίτι τους.

Ιταλία: Οι Δήμαρχοι κλείνουν δρόμους και πλατείες

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε τα νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κοροναϊού.

Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό διάταγμα, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης. Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι δεν θα κάθονται πάνω από έξι πελάτες, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι μέχρι τις έξι το απόγευμα και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 9 το βράδυ. Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν, επίσης, την ίδια ώρα. Σε ότι αφορά τα σχολεία, συνεχίζεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών. Στα λύκεια, οι μαθητές θα μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα μια ώρα αργότερα: στις 9 το πρωί και όχι στις 8, όπως γινόταν έως τώρα. Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα ξεκινήσουν και απογευματινά μαθήματα. Απαγορεύονται φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου και όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Σε όλα τα γυμναστήρια της Ιταλίας θα ελεγχθεί, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Κόντε: «Διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού»

«Η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες που θα πληγούν οικονομικά από τα νέα μέτρα. Η στρατηγική μας δεν είναι ίδια με εκείνη της Άνοιξης. Τους περασμένους μήνες αυξήσαμε το νοσηλευτικό προσωπικό και διπλασιάσαμε τις θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Κάθε μέρα παράγουμε, πλέον, είκοσι εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Πρέπει να αποφύγουμε νέο γενικό lockdown, διότι θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την οικονομία», πρόσθεσε. Ο Τζουζέπε Κόντε κάλεσε και πάλι τους Ιταλούς να φορούν μάσκα, να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να προσέχουν όταν συναντούν φίλους και συγγενείς. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, η κυβέρνηση είναι παρούσα αλλά ο καθένας πρέπει να προσφέρει την συμβολή του», ολοκλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

 

Πέντε οι μαθητές που κρατούνται 4 ημέρες στη ΓΑΔΑ και δικάζονται για κακουργήματα

Η είσοδος της ΓΑΔΑ

Στα χέρια της ΕΛΑΣ βρίσκονται εδώ και τέσσερις ημέρες πέντε ανήλικοι μαθητές από σχολεία της Αττικής που συμμετείχαν στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο. Δεν τους έχει επιτραπεί να δουν τους γονείς τους.

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι μαθητής Γ’ Γυμνασίου σχολείου του Χαλανδρίου κρατείται επί τετραήμερο στη ΓΑΔΑ και ότι σήμερα Δευτέρα θα δικαστεί για κακουργήματα.

Όπως ενημέρωσε με ανακοίνωση η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, ο 14χρονος μαθητής βρίσκεται στα χέρια της ΕΛΑΣ από την Πέμπτη και στο μεσοδιάστημα δεν του επετράπη να δει κανέναν άλλον παρά μόνο το δικηγόρο του!

Ωστόσο, ο μαθητής από το Χαλάνδρι δεν είναι ο μοναδικός που κρατείται από τις Αρχές και αναμένεται να δικαστεί για ίδιες κακουργηματικές πράξεις τη Δευτέρα. Όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, στη ΓΑΔΑ κρατούνται συνολικά πέντε μαθητές που αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες. Πρόκειται για δύο μαθητές από το ΕΠΑΛ Ιλίου, έναν μαθητή από το 59ο Γυμνάσιο Αθηνών και ένας από την Σιβιτανίδειο, που επίσης συνελήφθησαν και κρατούνται επί τέσσερις ολόκληρες ημέρες χωρίς να έχουν δει τους γονείς τους. Στους μαθητές έχει επιτραπεί μόνο η τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους, ενώ έχουν δει μόνο τον δικηγόρο τους.

Να σημειωθεί πως στις 11 πμ, θα υπάρξει κινητοποίηση συμπαράστασης στους 5 μαθητές, στο κτήριο 9 των Δικαστηρίων της Ευελπίδων.

Η ανακοίνωση της προέδρου Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, κ. Χριστίνας Κοψίδου:

Άμεση απελευθέρωση του γραμματέα του 15μελούς του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου»

«Ο Βαγγέλης Γ. μαθητής της Γ’ Γυμνασίου εκπροσωπώντας το σχολείο του θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο των μαθητών την Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας.

Πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη φορά πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ’ όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στην ΓΑΔΑ όπου με τη διαδικασία του αυτοφώρου θα δικαστεί την Δευτέρα το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος (Δευτέρα 19/10, κτήριο 9 και ώρα 11:00).

Λίγες μέρες πριν είχε εκλεγεί στο 15μελές του σχολείου του και ψηφίστηκε από αυτό για τη θέση του γραμματέα. Αποτελεί ένα από τα ενεργά και μυαλωμένα παιδιά του σχολείου που ξεχωρίζει μέσα στη μικρή σχολική κοινότητα του γυμνασίου μας. Η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή. Όχι μόνο γιατί την ώρα που ψώνιζε από μαγαζί, ο μαγαζάτορας τους πέταξε έξω, μιας και λόγω της έκρυθμης κατάστασης αποφάσισε να κλείσει. Όχι μόνο γιατί αμέσως μετά, στον σωρό, πιάστηκε χωρίς να ξέρει καν τον λόγο, χωρίς να έχει τίποτα πάνω του που να δηλώνει και να αποδεικνύει «κακουργηματική» πρόθεση. Αλλά και γιατί ζει σε μία χώρα που οι ελευθερίες δοκιμάζονται, όπου οι νέοι απαγορεύεται να ομιλούν, όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης. Όπου η μόνιμη απάντηση σε οτιδήποτε είναι πρώτα η βία και μάλιστα απέναντι σε παιδιά και μετά όλα τα άλλα 3 νύχτες στη ΓΑΔΑ Στο Βαγγέλη περάσαν χειροπέδες την Πέμπτη. Μέχρι την Δευτέρα θα έχει περάσει 3 άγρια βράδια φιλοξενούμενος στην ΓΑΔΑ χωρίς κανείς να μπορεί να τον δει, παρά μόνο ο δικηγόρος της οικογένειάς του. Και είναι 14 χρονών….

Ο Βαγγέλης έκανε το λάθος να ζει σε μία εποχή τεράτων. Μία επίφαση Δημοκρατίας του κορόιδευε το καλοκαίρι αυξάνοντας τον αριθμό των συμμαθητών του μέσα στην τάξη. Μετά κάποιοι τον γελοιοποιούσαν παραγγέλνοντας μάσκες που θα τον προστάτευαν σε μέγεθος ανθρώπου που ο Δαρβίνος δεν έχει καταγράψει. Μετά τον συνέλαβαν.

Η θέση του Βαγγέλη και του κάθε Βαγγέλη είναι στο σχολείο του, να μαθαίνει και να διδάσκεται από τον πλούτο της γνώσης που τον περιβάλει να ασκεί τα δικαιώματα του και να μαθαίνει τις υποχρεώσεις του γευόμενος μια ζωή που οι ελευθερίες που γενιές πάλεψαν για να υπάρχουν θα υπάρχουν και για αυτόν.

Θέλουμε τον Βαγγέλη κοντά μας. Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών, την άμεση παύση κάθε δίωξης και την αθώωση του χωρίς αστερίσκους. Ας σταματήσει η κατατρομοκράτηση των παιδιών μας και να συμφιλιωθούμε με το αυτονόητο: τα παιδιά μας δεν βγαίνουν τυχαία στον δρόμο. Ας τα ακούσουμε πριν να είναι αργά. Καλούμε παιδιά και γονείς σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 11:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ο Βαγγέλης Γρηγορίου πρέπει να γυρίσει στο σχολείο του».

ΚΝΕ: Να απελευθερωθεί άμεσα

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η ΚΝΕ η οποία έχει ως εξής: “Η απαράδεκτη σύλληψη και 4ημερη κράτηση στη ΓΑΔΑ 14χρονου μαθητή που συμμετείχε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στη μεγάλη μαθητική κινητοποίηση, σαν να είναι κοινός εγκληματίας, βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση, η οποία με ωμή καταστολή και απρόκλητη βία επιδιώκει να βάλει «φίμωτρο» στους χιλιάδες μαθητές που αγωνίζονται για τα αυτονόητα δικαιώματά τους στην υγεία και τη μόρφωση. Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θα θερίσει θύελλες! Απαιτούμε εδώ και τώρα να αφεθεί ελεύθερος ο 14χρονος μαθητής και να απαλλαγεί πλήρως από τις ανυπόστατες κατηγορίες που τον βαραίνουν!”