Αττική: Ξεκινούν οι αιτήσεις για επιδότηση έως 50.000 ευρώ σε επιχειρήσεις! – Ένας μήνας lockdown σημαίνει απώλεια 5-6 δισ. ευρώ – Τράπεζα Πειραιώς: Χάριζε εκατομμύρια σε εφοπλιστές και αυτοί της έδιναν βραβεία

Αττική

Ξεκινά σήμερα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση Μικρών και πολύ Μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid19, με τη διάθεση συνολικού ποσού 200 εκ. ευρώ.

Ανοίγει σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, η πλατφόρμα του ειδικού Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) για την υποβολή των προτάσεων (αιτήσεων) στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, μέσω της χορήγησης κεφαλαίου κίνησης , συνολικού ποσού 200 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο θα είναι από 5.000€ – 50.000€ και η περίοδος υποβολής των αιτήσεων, που θα γίνεται ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ependyseis.gr/mis, έχει ως καταληκτική ημερομηνία τις 20/11/2020 και ώρα 15.00.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων στην Αττική είναι ιδιαίτερα μεγάλο

Ειδικότερα σε καθημερινή βάση το τηλεφωνικό κέντρο του αρμόδιου φορέα διαχείρισης δέχεται και απαντά σε περισσότερες από 500 κλήσεις, ενώ το ειδικά διαμορφωμένο email attica-covid@elanet.gr δέχεται ημερησίως περισσότερα από 300 ηλεκτρονικά μηνύματα.

Επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική συζήτηση αναφορικά με τη δυνατότητα διεύρυνσης των ΚΑΔ που μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, καθώς και την προσθήκη επιπρόσθετων νομικών μορφών επιχειρήσεων, μετά από σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου η οικεία πρόσκληση να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα επιχειρήσεων που επλήγησαν.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε σχετικά:

«Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαιτέρα κρίσιμη. Το σύστημα Υγείας, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες δέχονται πιέσεις. Εμείς στην Περιφέρεια Αττικής αγωνιζόμαστε καθημερινά για να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες και απαιτήσεις. Η ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσα από τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 αποτελεί ένα από τα μέτρα που υιοθετούμε για να μπορέσουμε να τονώσουμε την αγορά και να στηρίξουμε ένα μέρος των πληγέντων κλάδων. Δέσμευση μας είναι ότι δεν θα αφήσουμε καμία μικρή επιχείρηση της Αττικής μόνη σε αυτή την υγειονομική κρίση. Η Περιφέρεια θα σταθεί δίπλα τους».

 

Ένας μήνας lockdown σημαίνει απώλεια 5-6 δισ. ευρώ

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και τη Στέλλα Γκαντώνα μίλησε ο Ναπολέων Μαραβέγιας Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, αλλά και το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα.

«Όπως εξελίσσονται τα πράγματα φαίνεται ότι η πανδημία ήρθε με ένα δεύτερο κύμα που ίσως δε θέλαμε να φανταστούμε ότι θα είναι τόσο έντονο. Αυτό αφορά σε όλη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι η ύφεση που είχε προβλεφθεί από τους διεθνείς οργανισμούς και από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, πιθανότατα να είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχαμε υπολογίσει. Η ύφεση εμφανιζόταν γύρω στο 8-8,5%, με πιθανότητα να πάει στο 9 ή στο 10. Αυτό σημαίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες, εισοδήματα χαμένα κυρίως στο χώρο της εστίασης», σημείωσε ο κ. Μαραβέγιας.

«Όλοι αυτοί οι περιορισμοί που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, η προσπάθεια να μη φτάσουμε στο γενικευμένο lockdown γίνεται επειδή ένας μήνας γενικευμένου lockdown – σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς – σημαίνει 2,5-3% ύφεση και απώλεια 5-6 δισ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι σωστά η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να το αποφύγει», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς δεν ήταν αναμενόμενο το τόσο σοβαρό κύμα πανδημίας. Τα μέτρα που παίρνουμε προφανώς θα έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Θα έχουμε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας, ελπίζω όχι μεγάλη. Για το 2021, η κυβέρνηση μιλάει για αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος της τάξης του 7%. Αυτό είναι μια πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη και ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί. Οι διεθνείς οργανισμοί πάντως, δείχνουν ότι η ανάπτυξη που θα έχουμε το επόμενο έτος αν τα πράγματα πάνε καλά θα είναι γύρω στο 5%», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας.

Αλαλούμ με το πτωχευτικό δίκαιο

Στην εκπομπή μίλησε και ο Κώστας Τσουκαλάς, δικηγόρος, αναφορικά με το αλαλούμ που έχει προκύψει με το πτωχευτικό δίκαιο.

«Τη Δευτέρα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Στην ουσία το νομοσχέδιο αυτό δεν προβλέπει προστασία της Α’ κατοικίας. Εκείνοι που θεωρούνται ως ευάλωτα νοικοκυριά αν ταυτόχρονα έχουν ακίνητο με αντικειμενική αξία από 120 έως 165 χιλιάδες ευρώ, θα μπορούν να μείνουν ως ενοικιαστές στο σπίτι, να καταβάλουν μίσθωμα μέρος του οποίου θα επιδοτείται με στεγαστικό επίδομα», είπε ο κ. Τσουκαλάς.

«Εκτιμώ ότι δε συμφέρει κανέναν να δηλώσει πτώχευση και να γίνει ενοικιαστής. Έχουν πληρώσει ήδη ένα μέρος του δανείου, θα πληρώσουν μισθώματα και θα πρέπει να ξαναγοράσουν το ακίνητο. Εκτιμώ ότι δεν είναι συμφέρουσα λύση να πάρεις δάνειο κάποτε, να έχεις πληρώσει ήδη το σπίτι και να το ξαναπάρεις. Δεύτερη ευκαιρία είναι μόνο για κάποιον που έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι θα απωλέσει την περιουσία του και θέλει να απαλλαγεί από τα χρέη. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι κυρίως η πρώην μεσαία τάξη. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να υπάρξει προστασία της Α’ κατοικίας, όχι να χαριστούν ακίνητα, αλλά να πληρώσουν την πραγματική αξία του ακινήτου», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Τράπεζα Πειραιώς: Χάριζε εκατομμύρια σε εφοπλιστές και αυτοί της έδιναν βραβεία

Η Τράπεζα Πειραιώς «κούρευε» τα δάνεια εφοπλιστικών οικογενειών της χώρας και εκείνοι ως… αντάλλαγμα προχωρούσαν σε βραβεύσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Documento και το documentonews.gr έχουν αποκαλύψει, με μπαράζ δημοσιευμάτων τα «μεγάλα κόλπα» της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία προχωρούσε σε προσβλητικό κούρεμα στον προκλητικό πλούτο, απαλλάσσοντας επιχειρηματίες και δη εφοπλιστές, έχοντας χαρίσει μάλιστα μισό δις στους πιο πλούσιους εξ αυτών!

Από την πλευρά του, ο εφοπλιστικός κλάδος δεχόταν με ιδιαίτερη χαρά τα «κουρέματα – δώρο» της Τράπεζας προς ορισμένα μέλη της, ανταποδίδοντας με… βραβεύσεις.

Παράδειγμα, η βράβευση της Τράπεζας Πειραιώς τον Δεκέμβριο του 2019 στα ετήσια Lloyd’s List Greek Shipping Awards. Όπως φαίνεται,  μία πλευρά «κούρευε» δάνεια… δισεκατομμυρίων και η άλλη απαντούσε με βραβεύσεις, ακολουθώντας την τακτική του δούναι και λαβείν!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*