Εφόσον έτυχε στη γενιά μας, να ζήσει τόσα “χρόνια δίσεκτα, μέσα σε μιαν ώρα”, είναι κρίσιμο οι πολίτες να ανταποκριθούν ξανά, παρά το ότι η κυβέρνηση λειτουργεί χωρίς σχέδιο και έχει έτοιμο ένα “μαζί τα φάγαμε” για να αποσείσει τις ευθύνες της.
Μπορεί η ατομική ευθύνη να χρησιμοποιήθηκε σαν “καραμέλα” για να καλυφθεί η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από τον Ιούλιο και μετά, αποτυχία που μετριέται πια με εκατοντάδες κρούσματα, δεκάδες διασωληνωμένους και τον αριθμό σοκ των 29 νεκρών σε μια μέρα, ωστόσο πράγματι η ατομική ευθύνη, είναι η μόνη μας ελπίδα.
Είναι συνηθισμένο άλλωστε για τους Έλληνες πολίτες να έχουν το ίδιο τους το κράτος απέναντί τους και να εγκαταλείπονται να παλεύουν μόνοι, δακτυλοδεικτούμενοι μάλιστα από την εξουσία.
Υπάρχει πάντα “μαζί τα φάγαμε” για όσους θέλουν να φορτώσουν τις ευθύνες στον λαό.
Έτσι έγινε και τώρα. Με την κυβέρνηση να έχει διαχειριστεί σωστά το πρώτο κύμα κορονοϊού, στη συνέχεια όχι μόνο έδωσε σήμα χαλάρωσης, αλλά αδράνησε εγκληματικά επί μήνες. Το μόνο που μετρούσε ήταν η πολιτική εκμετάλλευση μιας πρόσωρινής επιτυχίας.
Δεν ενίσχυσε εγκαίρως το ΕΣΥ αυξάνοντας όσο πρέπει τις ΜΕΘ και όταν λέμε ΜΕΘ, δεν εννοούμε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο νοσηλείας κατάλληλο για εγκαίνια δηλώσεις και επικοινωνιακό σόου. ΜΕΘ έχεις όταν έχεις προσλάβει και γιατρούς και νοσηλευτές που χρειάζονται για να λειτουργήσει μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Δεν ενίσχυσε τον στόλο των λεωφορείων, όπου συνωστίζονται οι πληβείοι κάθε πρωί όχι για να πάνε βόλτα, αλλά για να πάνε στη δουλειά τους. Δεν ζήτησε κανείς από την κυβέρνηση να “γεννήσει λεωφορεία”, όπως είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Απλώς έπρεπε ως “κυβέρνηση επιτελικών”, να προμηθευθεί γρήγορα και έγκαιρα όσα λεωφορεία χρειάζεται για να μην επικρατεί αυτό το χάος.
Δεν έδωσε σε καμία στιγμή την εντύπωση, ιδιαίτερα απο τον Αύγουστο και μετά ότι ξέρει τι κάνει, ότι υπάρχει σχέδιο και ότι οι όποιες αποφάσεις δεν μπήκαν στη ζυγαριά της μικροπολιτικής.
Αποτέλεσμα, ήταν οι αντιφατικές οδηγίες, η δημιουργία ενός κλίματος μπάχαλου και η ενίσχυση των αρνητών του κορονοϊού, τους οποίους η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί διαρκώς να ταυτίσει με όσους ασκούσαν κριτική εδώ και καιρό και έβλεπαν ότι πάμε να γίνουμε Ιταλία.
Αποκορύφωμα το αλαλούμ των τελευταίων εβδομάδων, την ώρα που τα στοιχεία έδειχναν ότι το παιχνίδι αρχίζει και χάνεται.
Μέτρα πάνω στα μέτρα, διαψεύσεις, αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή για να οδηγηθούμε τελικά σε αυτό που η ίδια η κυβέρνηση πριν λίγους μήνες χαρακτήριζε “αποτυχία”. Σε ένα γενικό lockdown.
Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την επιβολή γενικού lockdown, περιείχαν και πάλι μπόλικη επικοινωνία, όπως το ότι ο καθηγητής Τσιόδρας, έγινε απλώς “Σωτήρης”, ότι εξαγγέλθηκε ένα επίδομα 800 ευρώ, που δεν ειναι 800 ευρώ και ότι παρά την επίκληση στο μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, το πακέτο στήριξης είναι φτωχό.
Η απουσία αυτοκριτικής, δεν χρειάζεται καν αναφορά, καθώς γνωρίζουμε ότι για την έξαρση των κρουσμάτων, φταίνε οι νέοι, που πήγαν στα νησιά και συνάντησαν τουρίστες, οι οποίοι έμπαιναν στη χώρα χωρίς τεστ, φταίει ο συνωστισμός στις πλατείες, φταίει η συγκέντρωση στο Εφετείο και άλλα δεινά που προκάλεσαν οι άτακτοι πολίτες στο οργανώμενο κράτος.
Φταίνε και αυτά βέβαια και το γνωρίζουμε. Όπου δημιουργήθηκε συνωστισμός, είναι προφανές πια ότι είχαμε και εστίες εξάπλωσης του κορονοϊού. Ωστόσο δεν μπορείς ως οργανωμένο κράτος να τα επικαλείσαι όταν δεν διορθώνεις την κατάσταση στα Μέσα Μεταφοράς, όταν δεν αγγίζεις την εκκλησία και όταν δεν ενισχύεις το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, εφόσον ήταν γνωστό και αναμενόμενο ότι το δεύτερο κύμα θα έρθει και θα είναι πιο φονικό από το πρώτο.
Αφού έτυχε στη γενιά μας, να ζήσει τόσα “χρόνια δίσεκτα, μέσα σε μιαν ώρα”, είναι βέβαιο ότι θα αναλάβει την ευθύνη και να παλέψει σε ένα παιχνίδι που αυτή τη στιγμή μοιάζει χαμένο, αλλά δεν είναι.
Η ατομική ευθύνη λοιπόν έχει σημασία, όχι ως απαλλαγή ευθυνών για αυτούς που υποσχέθηκαν επιτελικό κράτος και δημιούργησαν επιτελικό μπάχαλο.
Έχει σημασία ως αυτοπροστασία, τήρηση κανόνων υγιεινής και κυρίως ως έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στον συνάνθρωπο.
Διότι στα πολλά που είπε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου με τον “εθνικό μας Σωτήρη”, είχε σίγουρα δίκιο όταν είπε ότι “δίνουμε τη μεγαλύτερη μάχη της γενιάς μας”.
Το ότι τη δίνουμε, χωρίς την πολιτεία στο πλευρό μας, είναι μια τραγωδία μέσα στην τραγωδία.

«Υποψιαζόμασταν ότι η τήρηση της απόστασης είναι μια φυσική αντίδραση»
Είναι oι νυχτερίδες πολύ πιο μπροστά από μας στον τρόπο αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών; Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης δεν το αποκλείουν τουλάχιστον.
Μια ομάδα ερευνητών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Βερολίνου και επιστημόνων από τις ΗΠΑ διαπίστωσαν με έκπληξη ότι οι νυχτερίδες βαμπίρ απομακρύνονται από το είδος τους όταν αισθάνονται άρρωστες. Η εξήγηση που έδωσε ο βιολόγος και πρώτος συγγραφέας της εν λόγω μελέτης, Σίμον Ρίπεργκερ θα πρέπει να μας είναι κάτι περισσότερο από γνωστή στην αρχή του δεύτερου (μερικού) lockdown (σ.σ. από τις 2 Νοεμβρίου στη Γερμανία) για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού: «Μέσω της αποφυγής επαφών των άρρωστων νυχτερίδων με τις υγιείς ο ιός ο οποίος τις έχει προσβάλλει εξαπλώνεται πιο αργά».
Οι νυχτερίδες βαμπίρ θεωρούνται εξαιρετικά κοινωνικά ζώα. Συνήθως μοιράζονται το φαγητό τους και αλληλοφροντίζονται. Αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται πολύ λιγότερο συχνά όταν οι νυχτερίδες βαμπίρ είναι άρρωστες: «Υποψιαζόμασταν ότι η τήρηση της απόστασης είναι μια φυσική αντίδραση», λέει ο Ρίπινκγερ. Οι ερευνητές παρατήρησαν αρχικά αυτήν τη συμπεριφορά σε νυχτερίδες που βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Ένα νέο πείραμα στη φύση επιβεβαίωσε όμως αυτήν την παρατήρηση.
Για το πείραμα, οι επιστήμονες αιχμαλώτισαν συνολικά 31 θηλυκές νυχτερίδες από μια ομάδα και μόλυναν τις μισές με μια ουσία που προκαλεί έως και 12 ώρες μια βακτηριακή λοίμωξη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τοποθέτησαν σε όλες τις νυχτερίδες αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν με ακρίβεια δευτερολέπτου ποιες πλησιάζουν ποιες. Και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο με εκείνες που ζούσαν σε αιχμαλωσία. Οι μολυσμένες απέφευγαν τις υγιείς. Αν και δεν μπορούν να βγουν γενικευμένα συμπεράσματα από μια μελέτη με 31 μόνο νυχτερίδες, εν τούτοις μέσω τέτοιων τεχνολογιών μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα, τα οποία θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στο μέλλον για την απόκτηση νέων γνώσεων σχετικά με τα πρότυπα και τις διαδικασίες εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων. Σύμφωνα δε με τους ερευνητές, υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι κορονοϊού στις νυχτερίδες.
Γιατί δεν θα πάρει κανείς ολόκληρο το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ
Ουδείς εργαζόμενος θα δει στο λογαριασμό του ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρώ το οποίο ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Μπορεί να είναι το μπόνους για τους εργαζόμενους στο πακέτο μέτρων που ως …γλυκαντικό του δεύτερου lock down αλλά δεν θα το πάρει κανείς. Τουλάχιστον στο σύνολό του.
Η καταβολή του επιδόματος (όπως και αυτό των 534 ευρώ) θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν αναγκαστικά με κρατική εντολή αλλά και για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ΚΑΔ πληττόμενης επιχείρησης σε όλες τις κόκκινες περιοχές.
Η δε καταβολή του θα είναι αναλογική και θα εξαρτάται από τις μέρες στις οποίες ο εργαζόμενος θα είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και κατά τα φαινόμενα θα υποκαταστήσει ένα μέρος και από το δώρο των Χριστουγέννων αφού θα καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.
Η αναλογικότητα της καταβολής του επιδόματος σημαίνει στην πράξη ότι δεν θα το πάρει στο σύνολο του κανένας από τους πραγματικούς δικαιούχους.
Για παράδειγμα, αν ένα υπάλληλος σε μια επιχείρηση της Αθήνας, που θα κλείσει από το Σάββατο 7 του μήνα που επιβάλλεται το Lock down, μπει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας την ίδια μέρα, θα δικαιούται θεωρητικά να πάρει τα 800 ευρώ.
Ακόμη όμως και αν η αναστολή της σύμβασης διαρκέσει τις υπόλοιπες τρεις εβδομάδες μέχρι και το τέλος του μήνα θα πάρει τα 3/4 του ποσού, δηλαδή 600 ευρώ ή 66 ευρώ περισσότερα από το επίδομα των 534 ευρώ που μπορεί να πήρε ενδεχομένως ένα μήνα νωρίτερα αν είναι εργαζόμενος στο χώρο της εστίασης.
Η περικοπή αυτή γίνεται γιατί για την πρώτη εβδομάδα του μήνα, που εργαζόταν κανονικά, θα πληρωθεί από τον εργοδότη του ο οποίος θα αναγκαστεί να πληρώσει και το 1/4 των ασφαλιστικών εισφορών με το δημόσιο να καλύπτει το υπόλοιπα 3/4 των ασφαλιστικών εισφορών.
Το χειρότερο όλων είναι ότι θα πληρωθεί αυτό το «κουτσουρεμένο» επίδομα ως τις 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή λίγο πριν τα Χριστούγεννα όταν θα έπρεπε να πληρωθεί το δώρο των Χριστουγέννων. Σε κάθε περίπτωση, ο υπάλληλος αυτός θα αναπληρώσει ένα μέρος του εισοδήματός του.
Ολόκληρο το 800άρι δεν θα το πάρουν ούτε οι εργαζόμενοι σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, περιοχές οι οποίες μπήκαν σε lock down από τις 3 Νοεμβρίου αφού η αρχή της αναλογικότητας θα ψαλιδίσει κάποια μεροκάματα ( ανάλογα με τον κλάδο) από τα 25 σε ένα μήνα με βάση τα οποία δίνεται το επίδομα.
Οδυνηρή έκπληξη και για το δώρο των Χριστουγέννων
Μια ακόμη οδυνηρή έκπληξη περιμένει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που έχει μπει για ένα ή παραπάνω μήνες από τον Απρίλιο σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Η συμμετοχή του δημοσίου ανά μήνα για τους 8 μήνες από το δώρο του Πάσχα μέχρι και το δώρο των Χριστουγέννων δεν θα υπολογιστεί με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου αλλά με βάση το επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ.
Συνεπώς θα είναι και αυτό ψαλιδισμένο σε σχέση με αυτό που πήραν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα τα Χριστούγεννα του 2019.
Το δεύτερο μεγάλο ζητούμενο είναι ο χρόνος καταβολής του. Αν αποτελέσει οδηγό για την καταβολή του μεριδίου του δημοσίου για το δώρο των Χριστουγέννων ο χρόνος καταβολής της συμμετοχής του δημοσίου στο δώρο του Πάσχα, τότε οι δικαιούχοι θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή.
Οι εργοδότες είχαν υποχρεωθεί να καταβάλλουν το δικό τους μερίδιο αντί για το Απρίλιο τον Ιούνιο ενώ το δημόσιο κατέβαλε τη δική του συμμετοχή στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Έρευνα ΕΒΕΑ: 9 στις 10 επιχειρήσεις βυθίζονται – Aνεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης