Ατλαντικός Ωκεανός: Ρεύμα μπορεί «να καταρρεύσει και το 2025» Ανησυχία σε ΗΠΑ-Ευρώπη — Ρωσία: Μοιράζει δωρεάν σιτηρά σε έξι χώρες της Αφρικής ο Πούτιν — Διεθνής Τύπος: Το πραξικόπημα στον Νίγηρα, αποσταθεροποιεί το Σαχέλ

Νέα μελέτη που βγήκε στη δημοσιότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και αναφέρει ότι στο Ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού έχει σημειωθεί καταστροφή μη αναστρέψιμη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταρρεύσει στα μέσα του αιώνα, ακόμη και το 2025.

Όπως αναφέρει το Politico, η έρευνα έγινε από τους Peter Ditlevsen και Susanne Ditlevsen του Πανεπιστημίου του Κοπεγχάγη και δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Νέα μελέτη που βγήκε στη δημοσιότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και αναφέρει ότι στο Ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού έχει σημειωθεί καταστροφή μη αναστρέψιμη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταρρεύσει στα μέσα του αιώνα, ακόμη και το 2025.

Όπως αναφέρει το Politico, η έρευνα έγινε από τους Peter Ditlevsen και Susanne Ditlevsen του Πανεπιστημίου του Κοπεγχάγη και δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού που κρατά ζεστά μεγάλα μέρη της Ευρώπης θα μπορούσε να καταρρεύσει οποιαδήποτε στιγμή τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Έτσι, μια κατάρρευση του «Μεσημβρινού Ανατρεπόμενου Ρεύματος του Ατλαντικού (Atlantic Meridional Overturning Current (AMOC) είναι πιθανό να συμβεί «γύρω στα μέσα του αιώνα σύμφωνα με το τρέχον σενάριο μελλοντικών εκπομπών», ίσως ακόμα και μέχρι το 2025 και όχι αργότερα από το 2095.

Το AMOC είναι μία περίπλοκη σύνθεση ρευμάτων η οποία μεταφέρει θερμό νερό από την τροπική ζώνη προς τον Βόρειο Ατλαντικό, όπου το νερό ψύχεται, γίνεται πιο αλμυρό και εισέρχεται βαθιά στον ωκεανό, πριν εξαπλωθεί προς τα νότια. Ως αποτέλεσμα, η Αγγλία, που βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τον Καναδά, είναι πολύ πιο ζεστή.

Με βάση την έρευνα, η ισχύς των ρευμάτων εξαρτάται από την θερμοκρασία και την ποσότητα αλατιού του νερού, τα οποία επηρεάζονται λόγω της κλιματικής κρίσης. Όταν οι ωκεανοί θερμαίνονται και οι πάγοι λιώνουν, περισσότερο γλυκό νερό εισρέει στον ωκεανό και μειώνει την πυκνότητα του νερού, καθιστώντας το λιγότερο ικανό να βυθιστεί. Όταν τα νερά γίνονται πολύ γλυκά, πολύ θερμά ή και τα δύο, «ο ιμάντας μεταφοράς» σταματά.

Σε περίπτωση λοιπόν που καταρρεύσει, το βόρειο ημισφαίριο θα γίνει πιο παγωμένο, ενώ στο νότιο είτε θα ανέβει η θερμοκρασία περισσότερο, είτε θα μειωθεί μεν, αλλά μαζί με τις βροχές, οπότε θα υπάρχει μεγάλη ξηρασία. Χαρακτηριστικά, η μελέτη αναφέρει ότι όλα τα κράτη στον κόσμο θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στα τρόφιμα, αν καταρρεύσει το Ρεύμα.

Ωστόσο, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) διαπίστωσε πρόσφατα ότι το ρεύμα ήταν απίθανο να σταματήσει ξαφνικά αυτόν τον αιώνα. «Η εργασία δεν παρέχει κανένα λόγο να αλλάξει η αξιολόγηση της [IPCC]», δήλωσε ο Jochem Marotzke από το Max-Planck-Institute for Meteorology στο Αμβούργο.

 

Ρωσία: Μοιράζει δωρεάν σιτηρά σε έξι χώρες της Αφρικής ο Πούτιν

ΡΩΣΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

Σε επίδειξη ισχύος προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες της Αφρικής που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη.

Σε συνέχεια της κατάρρευσης της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από Ουκρανία και Ρωσία υπό τον ΟΗΕ, αλλά και της έναρξης πληγμάτων στις υποδομές των λιμανιών της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύτηκε με δηλώσεις του ότι η Ρωσία θα αντικαταστήσει από την δική της παραγωγή τις ουκρανικές εξαγωγές προς την Αφρική.

Η Μόσχα κατά τον ίδιο είναι έτοιμη εντός 3-4 μηνών να προμηθεύει δωρεάν σιτηρά σε έξι αφρικανικές χώρες.

Η Μπουρκίνα Φάσο, η Ζιμπάμπουε, το Μάλι, η Σομαλία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Ερυθραία θα λάβουν στο πλαίσιο αυτό από 25.000 ως 50.000 τόνους σιταριού η καθεμία.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία προχωρά πρακτικά σε αποκλεισμό των θαλάσσιων οδών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, μπλοκάροντας τις ουκρανικές εξαγωγές. Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι αθέτησε τις υποχρεώσεις της προς τη Ρωσία στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών και οδήγησε την συντριπτική πλειοψηφία αυτής της παραγωγής σε ανεπτυγμένες χώρες, αντί να φτάσουν στις χώρες που κινδυνεύουν με ανθρωπιστική κρίση λόγω της έλλειψης τροφίμων.

 

Διεθνής Τύπος: Το πραξικόπημα στον Νίγηρα, αποσταθεροποιεί το Σαχέλ – Με τοπικά κόμματα συνομιλεί ο ΣάντσεθΔιεθνής Τύπος: Το πραξικόπημα στον Νίγηρα, αποσταθεροποιεί το Σαχέλ – Με τοπικά κόμματα συνομιλεί ο Σάντσεθ

Στη Γαλλία, η Libération γράφει: «Νίγηρας: η μετάδοση του πραξικοπήματος». Μετά το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, το πραξικόπημα που γίνεται από την Τετάρτη ενάντια στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ είναι ένα νέο σημάδι δημοκρατικής υποχώρησης στο Σαχέλ και υπονομεύει ακόμα περισσότερο τη γαλλική παρουσία στην περιοχή. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Πραξικόπημα στο Νίγηρα που αποσταθεροποιεί το Σαχέλ». Η κατάσταση παρέμενε πολύ μπερδεμένη την Πέμπτη 27 Ιουλίου, στο Νιαμέι, όπου οι στρατιώτες ισχυρίστηκαν ότι έχουν αποκαθηλώσει τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ. Τέλος, η Le Figaro: «Το χάος στο Νίγηρα αποσταθεροποιεί το Σαχέλ». Οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί, που εκθρόνισαν τον πρόεδρο Μπαζούμ, έλαβαν την Πέμπτη τη στήριξη του στρατού. Ο Νίγηρας είναι η τρίτη χώρα της περιοχής που βιώνει ένα πραξικόπημα από το 2020.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Καταλανοί και Βάσκοι εθνικιστές προτρέπουν το Σοσιαλιστικό κόμμα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις». Το βασκικό PNV ζητά «μια προγραμματική προσφορά» και το καταλανικό ERC διορίζει μια διαπραγματευτική ομάδα. Και η El Mundo: «Η εξωτερική ψήφος είναι μόνο 10% και το Λαϊκό κόμμα απαιτεί μεγάλη πλειοψηφία για να προσθέσει τη βασική έδρα». Διακυβεύονται τέσσερις βουλευτές που εξαρτώνται από τις 233.688 ψήφους από το εξωτερικό που καταμετρώνται σήμερα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ουκρανία προσπαθεί να διασχίσει τη Μαύρη Θάλασσα». Η Ρωσία επιτίθεται σε ουκρανικό λιμάνι ενώ ο Πούτιν υπόσχεται φαγητό στους Αφρικανούς. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το Κίεβο εξαπολύει νέα αντεπίθεση». Για εβδομάδες η Ουκρανία προσπαθεί να εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα από τα κατεχόμενα εδάφη στα νοτιοανατολικά. Στην αρχή της επίθεσης οι απώλειες ήταν καταστροφικές. Τώρα ο στρατός άλλαξε στρατηγική, αναφέρει η εφημερίδα. Τέλος, η Die Welt: «Ισλαμισμός: Ο τελευταίος τζόκερ της Ευρώπης πέφτει με τον Νίγηρα». Η χώρα ήταν αξιόπιστος εταίρος κατά της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Το πραξικόπημα έπιασε το Βερολίνο εξαπίνης.

Στις ΗΠΑη Wall Street Journal γράφει: «Ο Κιμ στρώνει το κόκκινο χαλί για το ρωσικό στρατό». Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, βρέθηκε στην Πιονγκγιάνγκ για την επέτειο του πολέμου της Κορέας. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Σινέιντ Ο’Κόνορ, 1966-2023». Η ποπ τραγουδίστρια γύμνωσε την ψυχή της και υπέμεινε την απαξία. Τέλος η Washington Post: «Οι ΗΠΑ προσθέτει και άλλες κατηγορίες στον Τραμπ». Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι έκρυψε και άλλα έγγραφα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι μετανάστες θα στεγαστούν σε τέντες για το καλοκαίρι». Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν ανακοίνωσε ότι μέχρι και 2.000 άτομα θα στεγαστούν σε παροπλισμένα στρατόπεδα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η εποχή του παγκόσμιου βρασμού είναι εδώ και είναι τρομακτική, λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ». Η προειδοποίηση του Αντόνιο Γκουτέρες έρχεται καθώς ο Ιούλιος αναμένεται να είναι ο θερμότερος μήνας από τότε που κρατιούνται αρχεία θερμοκρασίας. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι πολίτες πρέπει να γλιτώσουν το τεράστιο άχθος των μηδενικών ρύπων, προειδοποιεί ο Μπλερ». Η Βρετανία πρέπει να παίξει το ρόλο της αλλά οι προσπάθειές της και μόνο δεν πρόκειται να σώσουν τον πλανήτη, αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ταμείο ανάκαμψης, περικοπές για το περιβάλλον». Το παλάτι Κίτζι ακυρώνει έργα αξίας 16 δισ. εν μέσω κινδύνων πλημμυρών και υδρογεωλογικών καταστροφών. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Αμερικάνα». Η πρωθυπουργός της Ιταλίας συνάντησε τον πρόεδρο Μπάιντεν, ενώ η Μελόνι ανακοινώνει ταξίδι στο Πεκίνο. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «H Μελόνι στις ΗΠΑ: ‘Σφιχτό δέσιμο’». Η πρωθυπουργός στο Λευκό Οίκο για να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς, αποκηρύσσοντας το Δρόμο του Μεταξιού του Πεκίνου. Τέλος, η Corriere della Sera: «Κλίμα, ώθηση από τον Ματαρέλα». Ο πρόεδρος της Ιταλίας ανέφερε ότι οι αλλαγές είναι εμφανείς στο περιβάλλον, κι ότι η χώρα έχει αργήσει να κάνει μεταρρυθμίσεις.