Αστυνομικοί: Ανεκπαίδευτοι αστυνομικοί και η πίεση για κορονοπρόστιμα ενισχύουν την αυθαιρεσία

Ειδικοί φρουροί καταγγέλλουν αστυνομικό ότι απέτρεψε σύλληψη κουκουλοφόρου  στα χθεσινά επεισόδια - ΦΩΤΟ

«Τα μεμονωμένα περιστατικά αυθαιρεσίας και βίας από την πλευρά της αστυνομίας υπήρχαν πάντα, όμως τον τελευταίο καιρό είναι οξυμένα, εξαιτίας και των αθρόων προσλήψεων συναδέλφων με ελλιπέστατη εκπαίδευση που διοχετεύθηκαν σε ομάδες καταστολής διαμαρτυριών, εξαιτίας συγκάλυψης περιστατικών με επίσημα δελτία του σώματος -κάτι που εμποδίζει την λογοδοσία-  και εξαιτίας του διοικητικού πλαισίου που καλούνται να υπηρετήσουν αυτές οι ομάδες» λέει ο Στάθης Κοντός, αντιπρόσωπος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και μέλος της ΔΕΚΑ (Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών)

Αστυνομικοί στο Tvxs.gr: Ανεκπαίδευτοι αστυνομικοί και η πίεση για κορονοπρόστιμα ενισχύουν την αυθαιρεσία

Συμπληρώνει ότι οι αστυνομικοί γίνονται δέκτες δικαιολογημένου θυμού των πολιτών, εξαιτίας του πλαισίου των μέτρων:

«Το πλαίσιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων, λέει ότι η μόνη μορφή ασφαλούς ψυχαγωγίας είναι το περπάτημα, η άθληση και βόλτα με κατοικίδια. Υπάρχει απουσία προβλέψεων για ψυχαγωγία, να πάρουν ανάσα οι πολίτες. Πολλοί αστυνομικοί  ερμηνεύουν ότι η απουσία κίνησης είναι διοικητική παράβαση. Και έτσι είναι στην πραγματικότητα αν ακολουθήσει κανείς πιστά τα μέτρα. Με πολιτική εντολή στοχοποιήθηκαν οι συναθροίσεις, οπότε όποτε έρχονται αντιμέτωποι οι συνάδελφοι με ομάδες 3-4 ατόμων που πίνουν καφέ ακίνητοι σε εξωτερικό χώρο, είναι υποχρεωμένοι να παρέμβουν και εισπράττουν τον θυμό των πολιτών που λένε: Σε εμάς βρήκατε να κόψετε πρόστιμο όταν τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησης παραβιάζουν τα μέτρα;

Φανταστείτε λοιπόν, πως χειρίζονται τέτοιες περιπτώσεις, αστυνομικοί ανεκπαίδευτοι, με μη εμπεδωμένη δημοκρατική νοοτροπία, ενταγμένοι σε ομάδες που λειτουργούν υπό καθεστώς ασυδοσίας και απώλειας ελέγχου! Ένας συνάδελφος με πιο αυταρχικές τάσεις μέσα σε αυτό το κλίμα θα εκδηλώσει τέτοιες συμπεριφορές, όπως αυτές που είδαμε στην Ν. Σμύρνη. Η πίεση για απόδοση, η πίεση να κοπούν πρόστιμα, να μην υπάρχει συνωστισμός και η συγκάλυψη, έχουν αυτά τα αποτελέσματα. Κι όσοι αστυνομικοί είμαστε ενάντια στη βία, λειτουργούμε με απίστευτο στρες.

Υπάρχει μια επίμονη προσπάθεια να επιβεβαιωθεί το αφήγημα της ατομικής ευθύνης κι εμείς καλούμαστε να το εφαρμόσουμε. Όταν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι δέχεται στοχοποιήσεις με εντολές πολιτικής ηγεσίας ακόμα και  ομάδες που είναι άλλος ο ρόλος τους όπως η ομάδα ΔΙΑΣ αλλάζουν φυσιογνωμία»

Ο Στ. Κοντός λέει ότι η παράταξη του είχε προειδοποιήσει ότι εξαιτίας αυτής της πολιτικής θα μπουν σε  κίνδυνο οι ζωές  πολιτών αλλά και συναδέλφων του, όπως και έγινε.

«Είναι ξεκάθαρη αποτυχία του μοντέλου αυταρχισμού. Πρέπει να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες η όξυνση βίας και δυστυχώς συγκάλυψη περιστατικών με επίσημα δελτία του σώματος». Στην ερώτηση σε ποια περιστατικά αναφέρεται, αναφέρει μεταξύ άλλων την υπόθεση Ινδαρέ που όπως λέει, υποβαθμίστηκε.

Ο Στάθης Κοντός ισχυρίζεται ότι εφόσον δημοσιοποιούνται οι απόψεις της παράταξης του, τις γνωρίζει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ωστόσο αυτές οι προτάσεις αυτές, δεν αποτελούν αφορμή μαζικής διεκδίκησης αλλαγής πλαισίου από την πλειοψηφία των αστυνομικών.

«Υπάρχει ένας προβληματισμός και στην πλειοψηφία αλλά το συνδικάτο δείχνει να μην θέλει να συγκρουστεί. Παρ’ότι με ανακοινώσεις όλη η ομοσπονδία είναι αντίθετη στην πανεπιστημιακή αστυνομία, κατήγγειλε τις αθρόες προσλήψεις και την ελλιπή εκπαίδευση, βάζει πλάτη όμως στην ηγεσία και υποβαθμίζει τον κίνδυνο που λένε ότι διαβλέπουν. Δεν συγκρούονται. Υπάρχει ένα είδος συναντίληψης» καταλήγει.

Ο Στ. Κοντός  τονίζει πως η παράταξη του προσπαθεί ώστε στα συνδικάτα  να υπάρχουν ηχηρές καταδίκες τέτοιων συμπεριφορών. «Έχουμε προτείνει και μέτρα ώστε να αυξάνεται η λογοδοσία. Ήμαστε υπέρ του Μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας – δεν πρόκειται για την επιτροπή Αλεβιζάτου- ο οποίος ανήκει στον συνήγορο του πολίτη. Δύναται και αυτεπάγγελτα να παρεμβαίνει και ελέγχει και τις διοικητικές διαδικασίες. Σε ότι αφορά τον έλεγχο κάνει αυτό που προβλέπεται από τον θεσμικό του ρόλο. Δυστυχώς όμως δεν τον γνωρίζουν οι πολίτες δεν δέχεται καταγγελίες»

Φωτεινή Λαμπρίδη

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*