Αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη: Στους 38.000 οι νεκροί στη Βρετανία – Το ΔΝΤ ενέκρινε στήριξη ύψους 2,77 δισεκ. δολαρίων στην Αίγυπτο για…

Ο αριθμός των νεκρών από COVID-19 στη Βρετανία έφθασε τις 38.000 έως τις αρχές Μαΐου, μακράν ο χειρότερος επίσημος απολογισμός μέχρι τώρα στην Ευρώπη, εγείροντας ερωτήματα για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην κρίση του κορωνοϊού.

Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) για την Αγγλία και την Ουαλία αναφέρουν πως ο επίσημος απολογισμός των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 38.289 έως τις 3 Μαΐου — σχεδόν 6.000 περισσότεροι σε διάστημα μιας εβδομάδας, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters βάσει στοιχείων για τους καταγεγραμμένους θανάτους.

Αν και οι διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού καθιστούν δύσκολες τις συγκρίσεις με άλλες χώρες, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η Βρετανία ήταν από τις πιο πληγείσες χώρες από την πανδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 285.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Χθες ο Τζόνσον παρουσίασε ένα σχέδιο για τη σταδιακή επιστροφή της Βρετανίας στη δουλειά, περιλαμβανομένων συστάσεων για χρήση χειροποίητων καλυμμάτων προσώπου — αν και η προσπάθειά του να άρει το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού προκάλεσε σύγχυση.

Ένας τόσο υψηλός απολογισμός θανάτων στη Βρετανία αυξάνει την πίεση που ασκείται στον Τζόνσον: τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον κατηγορούν ότι άργησε πολύ να επιβάλει lockdown, να εισαγάγει μαζικά διαγνωστικά τεστ και να εξασφαλίσει επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία.

Τα στοιχεία σχηματίζουν μια δυσοίωνη εικόνα για τα γηροκομεία, που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα σκληρά από τον ιό.

«Τα γηροκομεία δείχνουν την πιο αργή μείωση, δυστυχώς», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ο στατιστικολόγος της ONS Νικ Στράιπ.

«Για πρώτη φορά απ’ ό,τι μπορώ να θυμηθώ, υπήρχαν συνολικά περισσότεροι θάνατοι σε γηροκομεία απ’ ό,τι σε νοσοκομεία εκείνη την εβδομάδα.»

Τα στοιχεία δείχνουν τώρα πως το ένα τρίτο όλων των θανάτων από COVID-19 στην Αγγλία και στην Ουαλία σημειώθηκε σε γηροκομεία.

Σύμφωνα με ειδική έρευνα του Ρόιτερς που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, τα γηροκομεία υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από μια πολιτική που σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τα νοσοκομεία της χώρας από την COVID-19, αφήνοντας πολλούς από τους πιο αδύναμους εκτεθειμένους.

Ο ασθενής της Ευρώπης;

Αντίθετα από τον ημερήσιο αριθμό των θανάτων που ανακοινώνει η κυβέρνηση, τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα περιλαμβάνουν τους πιθανούς θανάτους από COVID-19, την ασθένεια του αναπνευστικού που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Υπουργοί απεχθάνονται τις συγκρίσεις με βάση αυτό τον αριθμό που γίνεται πρώτη είδηση, διότι η επίδοση της Βρετανίας αντανακλά εν μέρει το γεγονός ότι δημοσιοποιήσε πιο γρήγορα από τις άλλες χώρες γενικά, περιεκτικά στοιχεία για τους θανάτους από COVID-19 απ’ ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Λένε πως οι επιπλέον θάνατοι, δηλαδή ο αριθμός των θανάτων από όλες τις αιτίες, ο οποίος υπερβαίνει τον μέσο όρο γι’ αυτή την περίοδο του χρόνου, είναι πιο σημαντικός επειδή είναι συγκρίσιμος διεθνώς.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, πως η Βρετανία έχει κακές επιδόσεις και στο μέτωπο αυτό.

Μέχρι τώρα φέτος, καταγράφηκαν περισσότεροι από 50.000 επιπλέον θάνατοι σε σύγκριση με τον μέσο όρο πέντε ετών, δήλωσε ο στατιστικολόγος του ONS Νικ Στράιπ.

Η ONS ανέφερε ότι ο αριθμός των θανάτων από όλες τις αιτίες μειώθηκε για δεύτερη εβδομάδα από την 1η Μαΐου, αλλά 8.012 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με τον μέσο όρο των θανάτων απεβίωσαν τη 18η εβδομάδα του 2020.

 

Το ΔΝΤ ενέκρινε στήριξη ύψους 2,77 δισεκ. δολαρίων στην Αίγυπτο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε το αίτημα της Αιγύπτου για οικονομική βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 2,772 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της χώρας που απορρέουν από την παγκόσμια πανδημία κορονοϊού.

Όπως αναφέρει ο αιγυπτιακός τύπος, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η παγκόσμια πανδημία προκαλεί μία άμεση και σοβαρή οικονομική αναστάτωση που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη σκληρή μακροοικονομική σταθερότητα της Αιγύπτου, εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Πρόσθεσε επίσης ότι με την απόφαση του ΔΝΤ, θα βοηθηθεί η ανακούφιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, όπως στον τομέα της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας και της στήριξης των πιο ευάλωτων ομάδων.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Αίγυπτος επέτυχε μία αξιοσημείωτη ανάκαμψη πριν από την παγκόσμια πανδημία, προσθέτοντας ότι οι αιγυπτιακές αρχές έχουν ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Τέλος, το ΔΝΤ δηλώνει ότι θα διατηρήσει τις στενές επαφές του με την αιγυπτιακή κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου, όντας έτοιμο να παράσχει συμβουλές και οποιαδήποτε περαιτέρω υποστήριξη.