Αρνείται να καταθέσει ο «Σαράφης» χωρίς προστασία: Ζητούν τη βίαιη προσαγωγή του

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής για την αποκάλυψη των στοιχείων ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.

Aπόντος του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα, τα υπόλοιπα μέλη βρίσκονται στη ΓΑΔΑ, όπου αρνείται να εμφανιστεί ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», καθώς δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις ότι θα προστατευτεί η ανωνυμία του.

Όπως αναμενόταν, από την πλευρά της πλειοψηφίας διατάζεται η βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα, ώστε να καταθέσει. Το ζητούμενο είναι αν θα βρεθεί ο μάρτυρας ώστε να προσαχθεί «βιαίως» και αν αυτό δεν συμβεί, αν θα κινηθεί η δίωξή του για το αδίκημα της απείθιας.Οι εξελίξεις βέβαια είναι απρόβλεπτες πλέον και η υπόθεση παραβίασης του διεθνούς πλαισίου προστασίας μαρτύρων αναμένεται να περάσει τα σύνορα της χώρας.

Ο εισηγήτης του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάπας, αποχώρησε από τη διαδικασία καταγγέλλοντας νέο πραξικόπημα της πλειοψηφίας. «Αποκαλύφθηκε ότι οι άνθρωποι δεν παίζονται. Συνεχή επαναλαμβανόμενα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα σε βάρος της αλήθειας της δικαιοσύνης και της χώρας. Θεωρώ ότι όλα όσα γίνονται σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες τα παρακολουθούν τα ευρωπαϊκά όργανα αλλά και υπηρεσίες του ΟΗΕ. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα πληρώσει το τίμημα μόνο η κυβέρνηση, που προβαίνει σε αυτές τις παράνομες πράξεις, αλλά και η χώρα», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Μας κάλεσαν σήμερα στις 13:15, παίρνοντας μας από διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές για να εμφανιστούμε στην προανακριτική που συγκαλείται να συνεδριάσει στις 14:00 με θέμα, αίτημα εξαίρεσης  μέλους της επιτροπής μετά από αίτημα του κ. Παπαγελόπουλου. Πρώτον η προθεσμία που βάζει ο κανονισμός της Βουλής είναι τρεις μέρες και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύο, άρθρο 89 παράγραφος 6 του κανονισμού της βουλής. Τον συντρίβουν τον κουρελιάζουν για μία ακόμα φορά κάνοντας ένα δεύτερο πραξικόπημα. Δεν τηρούν τίποτα, έχουν εκ των προτέρων αποφασίσει να τελειώσουν fast track την επιτροπή και να πραγματοποιήσουν ότι έχουν εκ των προτέρων στο μυαλό τους. Άρα αυτά που είχαμε πει από την πρώτη μέρα που συγκροτήθηκε η επιτροπή, ότι αδιαφορούν για τη δικαιοσύνη και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, αποδεικνύονται περίτρανα τώρα Κρίμα, λυπούμαστε κυρίως για τη χώρα».

«Μετά από τη σημερινή απόφαση, που θεωρούμε ότι είναι ακραία κοινοβουλευτική διαδικασία, πράξη και ενέργεια, αναθεωρούμε τη στάση μας και δεν θα εμφανιστούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε την παράνομη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Δεν προκύπτει απλώς ένας αλλά εκατό λόγοι ακυρότητας της επιτροπής. Πιστεύω ότι αυτά που κάνουν οι κύριοι αυτοί είναι να δίνουν όπλα σε αυτούς που θέλουν να ακυρώσουν τη διαδικασία. Σήμερα για το αίτημα εξαίρεσης του κ. Πλεύρη που υπέβαλλε ο κ. Παπαγγελόπουλος, δεν μας κοινοποίησαν κανένα απολύτως έγγραφο, ούτε καν την αίτηση του αιτούντος που είναι προϋπόθεση για να συγκληθεί η επιτροπή και να συζητήσουμε σε αυτήν. Τόσο απλά».

Πέρα από την κλιμάκωση του εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων, οι εκπρόσωποι της συμπολίτευσης στην Επιτροπή θα πρέπει να αποσαφηνίσουν πώς πάρθηκε η απόφαση της βίαιης προσαγωγής χωρίς συνεδρίαση του Σώματος της Προανακριτικής. Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση δεν υπέγραψαν το ένταλμα βίαιης προσαγωγής.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*