Την κατάρριψη τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις επαρχίες κοντά στην πρωτεύουσα Γερεβάναπό τις δυνάμεις της χώρας του, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο πρακτορείο Reuters είπε ότι είδε ένα φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό της πρωτεύουσας, εν μέσω των συγκρούσεων με το Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με τον Πασινιάν, τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εμφανίστηκαν στον εναέριο χώρο της Αρμενίας, στις επαρχίες Κοτάικ και Γκεγαρκούνικ, ενώ συνεχίζονται, για πέμπτη ημέρα, οι συγκρούσεις.
Εντωμεταξύ, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στο Γερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, οι δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Le Monde, οι οποίοι τραυματίστηκαν χθες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Μαρτουνί της Αρμενίας.
Χθες εξάλλου, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη μαχητών από την Συρία και τη Λιβύη στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνιστά μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη.
«Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη (του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας) επισήμαναν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη στην περιοχή (του Ναγκόρνο Καραμπάχ) η αποστολή εκεί μαχητών από τη Συρία και την Λιβύη», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο Καραμπάχ», ενώ «τα μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν την μεγάλη τους ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες».
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τραμπ, Πούτιν και Μακρόν ζητούν άμεση κατάπαυση πυρός

Οι τρεις ηγέτες καλούν τις δύο πλευρές να επιστρέψουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι του διαλόγου
Κοινό ανακοινωθέν με το οποίο ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας που μάχονται γύρω από τον Καύκασο στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξέδωσαν οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιστρέψουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι του διαλόγου.
«Καλούμε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να δεσμευτούν άμεσα και ευθέως χωρίς προϋποθέσεις να αρχίσουν τις συνομιλίες επί της ουσίας της διευθέτησης με την συνδρομή των συμπροέδρων της Ομάδας του Μίνσκ του ΟΑΣΕ», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των τριών ηγετών.
«Καλούμε για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων», αναφέρουν.
Σημειώνεται ότι η ομάδα του Μίνσκ είχε συγκροτηθεί το 1992 με σκοπό τη διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στον θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκεται στην περιοχή του νοτίου Καυκάσου.
Κύμα συλλήψεων Κούρδων μελών του HDP στη Τουρκία
Η ΕΕ ασχολείται με Λουκασένκο και Κίνα, ενώ οι Τούρκοι δίνουν 2.000 σε μισθοφόρους στο Αζερμπαϊτζάν
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Παρσινιάν δήλωσε σήμερα το πρωί πως το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε σε οικισμούς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κάλεσε τον πληθυσμό της διαφιλονικούμενης περιοχής να σπεύσει στα καταφύγια.
Η διαμάχη στην περιοχή οφείλεται στο γεγονός ότι ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι μια περιοχή αμιγώς κατοικημένη από Αρμενίους ενώ οι Αζέροι δεν αποδέχονται την αυτονόμησή της. Μετά τον πόλεμο των δύο χωρών υπογράφηκε εκεχειρία, η οποία όμως τους τελευταίους μήνες παραβιάζεται σχεδόν καθημερινά.
Πριν από μια εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η Τουρκία αποσύρει μισθοφόρους της από την Συρία και τους δίνει 1.500-2.000 δολάρια το μήνα για να πολεμήσουν στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Και στον προηγούμενο πόλεμο στην περιοχή η Τουρκία έστελνε και πολεμοφόδια και στρατό στο Αζερμπαϊτζάν.
Πρόσφατα μάλιστα όταν ανέλαβε νέος Έλληνας πρέσβης στο Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος της χώρας τον προσέβαλε με πρωτοφανή τρόπο λέγοντας «τι δουλειά έχετε εδώ; εμείς υποστηρίζουμε την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο ενώ εσείς και η Κύπρος είστε με την Αρμενία».
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε πως κατέρριψαν δύο ελικόπτερα και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν σε απάντηση στην επίθεση, για την οποία γνωστοποίησε ότι άρχισε στις 07:10 (ώρα Ελλάδας) και είχε στόχο οικισμούς αμάχων, περιλαμβανομένης της περιφερειακής πρωτεύουσας Στεπανακέρτ.
«Η απάντησή μας θα είναι αναλογική και η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση», αναφέρει σε δήλωσή του το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.
Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση κατά μήκος της «γραμμής επαφής», μιας ναρκοθετημένης περιοχής που χωρίζει τις υποστηριζόμενες από την Αρμενία δυνάμεις από τα αζερικά στρατεύματα στην περιοχή, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Το υπουργείο ανακοίνωσε πως ένα αζερικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε, όμως το πλήρωμά του επέζησε.
Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν την ανεξαρτησία του θυλάκου στη διάρκεια σύγκρουσης που ξέσπασε το 1991, όταν η Σοβετική Ένωση κατέρρεε.
Μολονότι το 1994 συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, οι μεθοριακές συγκρούσεις δεν σταμάτησαν.
Το Ναχιτσεβάν και το παρελθόν
Η κατάσταση στην περιοχή όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ και η σοβιετική νοοτροπία, δεν ήταν προβληματική. Ομως ο «πολυπολιτισμός» της ΕΣΣΔ κατέρρευσε όταν πλέον διαλύθηκε και εθνικά κράτη απαίτησαν αμφισβητούμενα εδάφη. Στο μεν Ναγκόρνο Καραμπάχ που απείχε από την κυρίως Αρμενία έμεναν αμιγώς Αρμένιοι, οπότε η Αρμενία προωθήθηκε ώστε να επικοινωνεί με το θύλακά της και το Ναγκόρνο Καραμπάχ αυτονομήθηκε και απέκτησε οδική σύνδεση με την Αρμενία. Οι Αζέροι όμως δεν δέχθηκαν την απόσχιση εδαφών.
Παράλληλα, πλήθος Αζέρων κατοικούσε στα νοτιοδυτικά της Αρμενίας, στο Ναχιτεχβάβ, που κι αυτό αποφάσισε να αυτονομηθεί και να αποσχισθεί από την Αρμενία.
Το Ναχιτσεβάν ήταν τμήμα του αρμενικού βασιλείου το 200 π.Χ αλλά τον 7ο μ.Χ αιώνα η περιοχή κατακτήθηκε από Άραβες και μετά από Τούρκους. Μετά το πήραν οι Πέρσες και το 1828 το κατέλαβε ο Τσάρος της Ρωσίας, εγκαθιστώντας εκεί και πάλι αρμενικό πληθυσμό. Το 1905 έγινε εμφύλιος και οι Αρμένιοι -όσοι δεν σκοτώθηκαν- αποχώρησαν. Το 1918 με την υποστήριξη του Κόμματος Ισότητας του Αζερμπαϊτζάν αλλά και των Βρετανών, ανακηρύχθηκε η αζερική Δημοκρατία του Αράς στο Ναχιτσεβάν. Η αρμενική κυβέρνηση δεν αναγνώρισε το νέο κράτος και απέστειλε στρατό στην περιοχή. Ενα χρόνο αργότερα οι Αρμενιοι νίκησαν αλλά ο εμφύλιος δεν σταμάτησε.
Το 1920 η περιοχή καταλήφθηκε από τον Κόκκινο Στρατό και έγινε αυτόνομη σοβιετική σοσιαλιστική δημοκρατία με στενούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν. Επί σοβιετικού καθεστώτος αποσοβήθηκε η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, ενώ βελτιώθηκαν και οι υποδομές, αλλά οι Αρμένιοι έπαψαν να αποτελούν το 40% του πληθυσμού και σταδιακά περιορίστηκαν στο 10% ώσπου μετά το 1970 ήταν πια το 3% και σήμερα δεν υπάρχει κανείς. Το 1992 με τον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναζωπυρώθηκε και ο πόλεμος στο Ναχιτσεβάν παρότι απέμεναν ελάχιστοι Αρμένιοι.
Σήμερα, το Ναχιτσεβάν παραμένει αυτόνομο αλλά θεωρείται τμήμα του Αζερμπαϊτζάν. Διοικείται από Κοινοβούλιο που εκλέγουν οι 450.000 κάτοικοί του (Αζέροι, Tούρκοι, Ιρανοί, Ρώσοι και Κούρδοι etc.). Ωστόσο, η δημοκρατία παραμένει απομονωμένη, όχι μόνο από το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και πρακτικά από ολόκληρη την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου. Σήμερα Πρόεδρος της Βουλής της Δημοκρατίας είναι συγγενής του Αλίγιεφ, προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και το μικρό κράτος χαρακτηρίζεται από αυταρχικότητα και διαφορά.
Έχει έκταση 5.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνορεύει με την Αρμενία, την Τουρκία και το Ιράν.
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει έκταση περίπου 4.400 τ.χλμ. και πληθυσμό 200.000