Απώλεια τοπικού λίπους: Μύθος ή αλήθεια;

Απώλεια τοπικού λίπους: Μύθος ή αλήθεια;

Μπορώ να χάσω λίπος από τα πόδια, πώς θα φύγουν τα «ψωμάκια» γύρω από την κοιλιά; Τελικά, μπορώ να επιλέξω από που θα χάσω λίπος στο σώμα μου; Τα ερωτήματα είναι πολλά, όμως η απάντηση είναι όχι! Δυστυχώς, δεν μπορεί να επιτευχθεί απώλεια τοπικού λίπους από το σώμα. Πρακτικά το «κλειδί» για να μειώσουμε το λίπος από συγκεκριμένα σημεία του σώματος είναι να μειώσουμε το συνολικό λίπος του σώματός μας.

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η αποθήκευση λίπους στο σώμα;

Γονίδια

Τα γονίδια μας καθορίζουν σε ποιο σημείο του σώματος θα βρίσκονται αποθηκευμένα τα λιποκύτταρά μας. Σε μερικούς ανθρώπους παρατηρούμε ότι έχουν αυξημένη εναπόθεση λίπους στην κοιλιά ή κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν μεγαλύτερες λιποαποθήκες στα πόδια. Σε κάθε περίπτωση είναι φυσιολογικό και προκαθορισμένο γενετικά για τον κάθε άνθρωπο.

Φύλο

Σίγουρα κάτι που θα έχεις παρατηρήσει στην οικογένεια ή στους φίλους σου είναι ότι οι άνδρες τείνουν να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Αντίθετα, οι γυναίκες συνήθως έχουν αυξημένη αποθήκευση λίπους στην περιοχή των γλουτών, δηλαδή στα πόδια. Οι διαφορές στα δύο φύλα προκύπτουν από τις διαφορετικές ορμόνες που έχει το κάθε φύλο. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι τα αυξημένα επίπεδα λίπους στην κοιλιά είναι περισσότερο επικίνδυνα για την υγεία μας.

Ορμονικές αλλαγές

Στη γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής παρατηρούνται διάφορες ορμονικές αλλαγές, με βασική αλλαγή την παύση της παραγωγής των οιστρογόνων, δηλαδή της έναρξη της εμμηνόπαυσης. Κατά την αναπαραγωγική ηλικία τα οιστρογόνα ευνοούν την αποθήκευση λίπους κυρίως στα άκρα ενώ όταν η γυναίκα περνά από το στάδιο της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης παρατηρείται μια αλλαγή της σύστασης σώματος με αύξηση των λιποαποθηκών στην κοιλιακή περιοχή.

Stress

Τα αυξημένα επίπεδα stress στον οργανισμό, που παρατηρούνται με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη εναπόθεση λίπους στην κοιλιά. Αυτό συμβαίνει γιατί η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που διαταράσσει τη λειτουργία μιας άλλης ορμόνης, της ινσουλίνης, προκαλώντας τη λεγόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλινοαντίσταση είναι μια κατάσταση που συνδέεται με κοιλιακή παχυσαρκία αλλά και την εμφάνιση πολλών χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Όπως καταλαβαίνουμε οι παράγοντες που επηρεάζουν την κατανομή του λίπους στο σώμα μας είναι σχεδόν όλοι μη αναστρέψιμοι. Συνεπώς, είναι αδύνατον να μπορέσουμε να επέμβουμε στον τρόπο και στο σημείο που το σώμα χάνει λίπος.

Μπορεί η διατροφή να οδηγήσει σε μείωση λίπους τοπικά;

Από όσα έχουμε συζητήσει έως τώρα ίσως έχετε καταλάβει πώς δεν υπάρχει κάποια διατροφή που να ευνοεί την τοπική απώλεια λίπους. Συμβουλές τύπου «πώς να χάσεις λίπος από τα πόδια», «διατροφή για επίπεδη κοιλιά» μάλλον είναι παραπλανητικές! Για την απώλεια λίπους από το σώμα μας είναι απαραίτητο το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή να «καίμε» περισσότερες θερμίδες από αυτές που προσλαμβάνουμε. Φυσικά, η διατροφή μας είναι σημαντικό να είναι ισορροπημένη και να χαρακτηρίζεται από θρεπτικά τρόφιμα, ποιότητα και ποικιλία.

Ίσως αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι σε περίπτωση αυξημένου κοιλιακού λίπους όπου συνυπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη χρειάζεται να προσέξετε την ποσότητα αλλά και ποιότητα των υδατανθράκων στη διατροφή. Συγκεκριμένα, προτείνεται μια μέτρια κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, σωστή κατανομή τους στα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και ποιοτικές επιλογές τροφίμων με έμφαση στα ολικής άλεσης προϊόντα.

Πώς μπορεί η άσκηση να βοηθήσει στην απώλεια τοπικού λίπους;

Η άσκηση των διαφόρων μυϊκών μας ομάδων βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση της περιοχής που γυμνάζεται γεγονός που βοηθά ευνοεί την απώλεια λίπους τοπικά. Ωστόσο, τα οφέλη της άσκησης στην απώλεια βάρους και λίπους είναι κυρίως μέσω της επίτευξης αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας. Παράλληλα, με την άσκηση ενδυναμώνονται οι μύες μας και να φαίνεται το σώμα μας πιο γραμμωμένο.

Θυμηθείτε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν! Για να γίνουν οι αλλαγές που θέλεις στο σώμα σου είναι σημαντικό να στοχεύσεις στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και συμπεριφορών τόσο στη διατροφή όσο και στον τρόπο ζωής σου!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*