Από το κακό στο χειρότερο ο τουρισμός – Για εμπαιγμό κατηγορούν τον Γιάννη Βρούτση οι συνταξιούχοι – Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι παρά την πανδημία – Έξι εκατ. ευρώ διεκδικεί ο εργολάβος στο μετρό Θεσσαλονίκης

Μαύρος ο απολογισμός για τη φετινή χρονιά παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα «σωζόταν η παρτίδα» και οι αρνητικοί οι οιωνεί για το 2021

Λένε ότι τα άκρα εφάπτονται… Υπό αυτό το πρίσμα το τέλος μιας περιόδου σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας άλλης. Η φετινή τουριστική περίοδος έκλεισε ουσιαστικά αυτή την εβδομάδα, με τον υπουργό που έπεσε έξω σε όλες τις φετινές προβλέψεις του να κάνει τον μαύρο απολογισμό μιας χρονιάς που συνιστά καταστροφή όχι μόνο για τον τουριστικό κλάδο αλλά και για το σύνολο της οικονομίας, ατμομηχανή της οποίας ήταν στα μνημονιακά χρόνια ο τουρισμός.

Το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου σφραγίστηκε με τον Χάρη Θεοχάρη να πληροφορεί το υπουργικό συμβούλιο ότι οι τουριστικές αφίξεις εμφάνισαν μείωση της τάξης του 78% σε σχέση με το 2019, με τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό να μειώνονται κατά 80%… Ηταν ο ίδιος άνθρωπος που εν μέσω του εαρινού lockdown προέβλεπε ότι η πτώση του τουρισμού δεν θα ξεπερνούσε το 50% σε σχέση με το 2019.

Γνώριζαν, αλλά πουλούσαν ελπίδα

Από την άλλη, ήταν το Dοcumento που ενάντια στις «χαρούμενες» κυβερνητικές προβλέψεις της άνοιξης και στη συνεπαγόμενη αναπαραγωγή τους από τα μπουκωμένα με τα «πέτσινα» χρήματα ΜΜΕ ενημέρωνε στις 26 Απριλίου ότι η πτώση στο άμεσο τουριστικό προϊόν θα έφτανε το 80%. Προφανώς δεν είχαμε τα χάρισμα της προφητείας, αλλά τη δύναμη της ανάλυσης των πραγματικών στοιχείων και βέβαια τον σεβασμό στον αναγνώστη που πρέπει να πληροφορηθεί την πραγματικότητα, χωρίς φτιασιδώματα και επικοινωνιακές φανφάρες. Ηταν εύκολο για οποιονδήποτε μπορούσε να ανατρέξει στα στοιχεία να καταλάβει ότι η πτώση θα άγγιζε το 80%.

Είναι προφανές ότι το εύκολο για εμάς ήταν «σερβιρισμένο στο πιάτο» για τους επαΐοντες της κυβέρνησης και βέβαια στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του συνειδητά επέλεξαν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό πουλώντας ελπίδα και φύκια για μεταξωτές κορδέλες για μια χρονιά τα έσοδα της οποίας από το άμεσο τουριστικό προϊόν θα έφταναν στο 50% της προηγούμενης. Τώρα στον απολογισμό κάνουν λόγο για πτώση 78%, ακριβώς όση είχε… προβλέψει το Documento κάνοντας ανάλυση των στοιχειών τον Απρίλιο.

Η «πολιτική απατεωνιά» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του αποτυχημένου σε όλα τα επίπεδα υπουργού Τουρισμού Χ. Θεοχάρη αποτυπώνεται τόσο στους αριθμούς των οικονομικών διαγραμμάτων της πορείας του τουριστικού προϊόντος όσο και στα υγειονομικά πρωτόκολλα που μας φέρνουν μπροστά σε ένα νέο lockdown. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι επιτράπηκε να εισέρχονται οι τουρίστες στον ελλαδικό χώρο, ότι επιτράπηκε η αύξηση της χωρητικότητας των πλοίων της ακτοπλοΐας κατ’ εντολήν του εφοπλιστικού κόσμου αλλά και ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να διεξάγει τεστ στα νησιά πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.

Ήταν αυτή η άρνηση που ανάγκασε τη Βρετανία να θέτει σε καραντίνα τους πολίτες της μετά την επιστροφή τους από την Ελλάδα. Όλα αυτά συνιστούν την πολυεπίπεδη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη (ο οποίος με πολυπληθή κουστωδία, την οποία πλήρωσε αδρά ο Ελληνας φορολογούμενος για να κάνει δωρεάν τριήμερο στη Σαντορίνη, κήρυξε στις αρχές Ιουλίου την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου). Είναι ο ίδιος που πρέπει να αναλάβει το κόστος όλης αυτής της καταστροφής.

Έτσι θα σχεδιάσουν και την επόμενη σεζόν;

Ωστόσο, ό,τι έγινε αποτελεί ήδη παρελθόν… Η τουριστική περίοδος έληξε άδοξα (και χωρίς φανφάρες και κουστωδία που πληρώνεται για να χειροκροτεί τον πρωθυπουργό και την υπέρκομψη σύζυγό του) στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ολα αυτά παρότι όταν άνοιξε, στις αρχές Ιουλίου, τα κυβερνητικά στελέχη «έσταζαν» αισιοδοξία ότι ο τουρισμός θα καταφέρει να κρατηθεί γιατί θα επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και πέραν του τέλους Οκτωβρίου.

Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι που έφεραν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Χ. Θεοχάρης, θα σχεδιάσουν και την επόμενη τουριστική σεζόν. «Τρέλα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και κάθε φορά να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα»… Μπορεί να μην το είπε ο Αϊνστάιν, αλλά ταιριάζει γάντι στην περίπτωσή μας…

Στο επόμενο διάστημα και μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν οι τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν σωρευτεί και για τα οποία δεν ευθύνεται μόνο η πανδημία Covid-19. Στο επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι οι ίδιοι μηχανισμοί παραπληροφόρησης θα ξεκινήσουν εκστρατεία «ενημέρωσης» για το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη χρονιά. Το σενάριο «V» (εκρηκτική πτώση το 2020 και εκρηκτική άνοδος το 2021) θα «φορεθεί» πολύ στα ΜΜΕ που βλέπουν την παγκόσμια μόδα να περνά μέσα από το ντύσιμο της συζύγου του πρωθυπουργού… Οι άνθρωποι που ζουν από τον τουρισμό (αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση στα κυβερνητικά κανάλια, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα) θα βομβαρδιστούν πάλι με τόνους ελπίδας για τις «καραβιές» των τουριστών που περιμένουν με αδηφάγα ανυπομονησία να επισκεφτούν τη χώρα μας το καλοκαίρι του 2021. Ολα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από απλή πώληση ελπίδας (ως γνωστόν, πεθαίνει πάντα τελευταία, αλλά κανείς δεν έχει πει ότι δεν αποθνήσκει).

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που προέρχονται από τους μεγάλους tour operators (το έχουν καταστήσει σαφές τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο), ο εισερχόμενος τουρισμός για το 2021 θα κυμανθεί περίπου στο 50% του 2019. Αυτό στην πράξη σημαίνει αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με τη φετινή περίοδο. Αυτά είναι τα μεγέθη στα οποία θα πρέπει να στηριχτούν οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου για να καταφέρουν να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους από τη λαίλαπα της πανδημίας που μεγεθύνεται από τις τραγικές και πολλαπλώς αποτυχημένες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 

Για εμπαιγμό κατηγορούν τον Γιάννη Βρούτση οι συνταξιούχοι

«Προκλητική και ξεδιάντροπη» χαρακτηρίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) την κυβέρνηση, η οποία «συνεχίζει την κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων», αναφορικά με την τροπολογία του υπουργείου εργασίας που έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα για τα αναδρομικά.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, προκαλώντας την οργή του ΕΝΔΙΣΥ, που έκανε λόγο για πέρασμα τροπολογίας «στα μουλωχτά, σαν τον κλέφτη».

Η διαφοροποίηση

Το Δίκτυο διαμαρτύρεται ότι το υπουργείο φέρεται στους συνταξιούχους του Δημοσίου «σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού», διαμαρτυρόμενο για το διαχωρισμό που γίνεται μεταξύ των συνταξιούχων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς η τροπολογία ορίζει ότι οι πρώτοι θα λάβουν αναδρομικά για τις περικοπές που επιβλήθηκαν από ένα μόνο νόμο (Ν.4093/2012) ενώ οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα και από τους δυο επίμαχους νόμους (Ν.4093/2012 και 4051/2012). Η διαφοροποίηση αυτή που κάνει η κυβέρνηση οφείλεται σε κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Μάρτιο του ‘17, που βγάζει σύμφωνες με το Σύνταγμα τις περικοπές του Ν.4051 για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΕΝΔΙΣΥ, δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ζήτημα.

«Καπέλωμα» της δικαιοσύνης

Το Δίκτυο αφήνει αιχμές για «καπέλωμα της δικαιοσύνης» όσον αφορά την οριοθέτηση του ενδεκάμηνου Ιουνίου 2015- Μαΐου 2016 ως περίοδο διεκδίκησης των αναδρομικών, εφόσον δεν υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφέροντας ότι αυτή η σύντομη χρονική περίοδος «βολεύει τα δημοσιονομικά της χώρας», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καλεί πάλι τους συνταξιούχους «να βάλουν πλάτη» στις κρίσεις που κατατρύχουν τη χώρα (πανδημία, αμυντικές δαπάνες λόγω Τουρκίας, μεταναστευτικό ζήτημα).

Επίσης, εγκαλεί το υπουργείο εργασίας ότι «προσπαθεί να ξεφύγει» από την καταβολή €260 εκ. στους συνταξιούχους ΝΑΤ σε περίπτωση δικαίωσής τους, καταβάλλοντας μόνο €47 εκ. για έντεκα μήνες, χωρίς απόφαση του ΣΤΕ, ενώ υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά για 60 μήνες!

Ενόψει της σημερινής ψήφισης της τροπολογίας, το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κλείνει την ανακοίνωση του καλώντας τους συνταξιούχους να προβούν σε αγωγές, γιατί μόνο αυτές «τρέμει η κάθε κυβέρνηση».

 

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι παρά την πανδημία

Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, καταγράφει έκθεση της τράπεζας UBS και της εταιρείας συμβούλων PwC, καθώς το ράλι στα χρηματιστήρια και η αύξηση του τζίρου εταιρειών των τομέων της πληροφορικής και της υγείας ώθησε την περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου να σπάσει το φράγμα των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η έκθεση, που καταπιάνεται με πάνω από 2.000 δισεκατομμυριούχους, στα χέρια των οποίων βρίσκεται περίπου το 98% του πλούτου αυτής της ομάδας του πληθυσμού, διαπιστώνει πως η περιουσία τους αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο και πλέον τους πρώτους μήνες της πανδημίας, φθάνοντας τα 10,2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 8,9 τρισεκατομμύρια δολάρια και είχε καταγραφεί στα τέλη του 2019.

Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι ο αθροιστικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων πενταπλασιάστηκε ως δεκαπλασιάστηκε τα τελευταία 25 χρόνια — δηλαδή το διάστημα που καλύπτει η βάση δεδομένων της UBS και της PwC. Όταν η τράπεζα και η εταιρεία άρχιζαν να συγκεντρώνουν στοιχεία για αυτή την ομάδα, ο πλούτος της ανερχόταν αθροιστικά σε κάτι περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Από την 7η Απριλίου ως την 31η Ιουλίου φέτος, οι δισεκατομμυριούχοι σε όλους τους τομείς δραστηριότητας με τους οποίους καταπιάνεται η έκθεση είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται με διψήφιο ποσοστό. Ειδικά οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας, της υγείας και της βιομηχανίας είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται με ρυθμό 36% ως 44%.

Η πανδημία επιτάχυνε την τάση ανόδου της περιουσίας επιχειρηματιών των τομέων της τεχνολογίας και της υγείας και πρωτοπόρων σε διάφορους κλάδους.

Από το 2018 ως τον Ιούλιο του 2020, οι δισεκατομμυριούχοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 42,5% στα 1,8 τρισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία των UBS και PwC, ενώ οι επιχειρηματίες που έχουν κάνει την περιουσία τους δραστηριοποιούμενοι στον τομέα της υγείας είδαν τον δικό τους πλούτο να αυξάνεται κατά 50,3% την ίδια περίοδο, στα 658,6 δισεκ. δολάρια.

Περίπου 200 από τους δισεκατομμυριούχους αυτούς έχουν υποσχεθεί να διαθέσουν ποσό ύψους περίπου 7,2 δισεκ. δολαρίων αθροιστικά για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα. Η UBS και η UBS εκτιμούν πως η συνεισφορά των δισεκατομμυριούχων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής αναταραχής που προκαλεί, είναι υψηλότερη στην πραγματικότητα, χωρίς πάντως να διευκρινίζουν πόσο.

 

Ζεστό χρήμα έξι εκατ. ευρώ διεκδικεί ο εργολάβος στο μετρό Θεσσαλονίκης

Άλλαξε το πλάνο στον σταθμό Βενιζέλου με την περσινή πρωθυπουργική αναγγελία και την άρον άρον αλλαγή της απόφασης περί in situ (κατά χώραν) διατήρηση των μοναδικών βυζαντινών αρχαιοτήτων στον υπό κατασκευή σταθμό.

Με εντολή Μητσοτάκη, η υπουργός Λίνα Μενδώνη επέφερε σημαντικές αλλαγές στον σχεδιασμό και ενώ είχε αποφασιστεί το αντίθετο το χρονοδιάγραμμα έπεσε έξω με τη νέα απόφαση για απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Είχαν δηλώσει εξαρχής όσοι εναντιώνονταν ότι ο εργολάβος θα το εκμεταλλευτεί για να απαιτήσει αποζημιώσεις για την καθυστέρηση του έργου και πλέον έχει γίνει πράξη.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, λίγους μήνες μετά το τελευταίο αίτημα για αποζημιώσεις συνολικού ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ και τα χρήματα που έλαβε συνολικού ύψους 8,1 εκατ. ευρώ και 5,4 εκατ. ευρώ για την κύρια γραμμή και την Καλαμαριά στα τέλη Ιουλίου, η κοινοπραξία του έργου επανήλθε τον προηγούμενο μήνα και με νέο «λογαριασμό», επικαλούμενη και πάλι τις καθυστερήσεις στην κατασκευή της Βενιζέλου για την περίοδο από αρχές του έτους μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Με τρεις διαδοχικές επιστολές, ο ανάδοχος προβάλλει θετικές ζημιές συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ, το οποίο στη συνέχεια αναπροσαρμόστηκε με νεότερους υπολογισμούς στα 6 εκατ. ευρώ.