Από τον “πολεμικό” πυρετό στο …διάλογο με την Τουρκία; Κάποια “γεγονότα” είναι πολύ παράξενα… – Ανατροπή με το Oruc Reis

 Φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι είναι τα πλοία που σχηματίζουν τα τμήματα που καλούνται να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή στο Ανατολικό Αιγαίο.

Είχαμε κάποια γεγονότα, περίεργα θα έλεγα, το βράδυ του Σαββάτου, που αφορούν τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που δεν «κολλούν» μεταξύ τους και αλληλοσυγκρούονται.

Από τη μία ήταν η διαρροή της ελληνικής πλευράς για αποχώρηση των Τούρκων από την περιοχή του Καστελόριζου, που ανακούφισε τους πολίτες. Παράξενο δεν είναι, όμως, να διαρρέει το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ότι «βλέπει» αποχώρηση, ενώ στην πραγματικότητα ομιλούμε για «αραίωση» των τουρκικών πλοίων, όπως πληροφορηθήκαμε από άλλες πηγές;

Και από την άλλη, ακολούθησε η σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον ότι το Oruc Reis ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική πρεσβεία εξαπέλυσε και μία αισχρή επίθεση, με 18 μηνύματα στο Twitter, εναντίον της Ελλάδας από την οποία καταλάβαμε όσοι μελετήσαμε την ανακοίνωση, ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν κοντά στο Καστελόριζο. Από την ανακοίνωση πηγάζει μίσος για το πανέμορφο νησί του Αιγαίου Πελάγους, διότι το Καστελόριζο τους ακρωτηριάζει.

Αρχικά νομίσαμε ότι η ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας ήταν fake news. Φαίνεται ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον απλά βιάστηκαν και ανακοίνωσαν τις αποφάσεις της Τουρκίας, πριν αυτές δημοσιοποιηθούν επίσημα από την Άγκυρα. Και αυτό εικάζεται από το νέο μήνυμα που ανάρτησε η τουρκική πρεσβεία. Οι τελικές αποφάσεις για τις έρευνες στο Καστελόριζο, θα ληφθούν τη Δευτέρα, στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν.

  • Ο καθένας μας αναρωτιέται τι συμβαίνει; Αποχωρεί ο τουρκικός στόλος και επιστρέφει στα τουρκικά λιμάνια, όπως διέρρευσε η Αθήνα; Και αν αληθεύει γιατί η τουρκική πρεσβεία έσπευσε να δηλώσει ότι ξεκινούν οι έρευνες;

Είτε η ελληνική πλευρά έχει λάθος πληροφόρηση και ο τουρκικός στόλος παραμένει στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είτε η τουρκική πρεσβεία προχώρησε σε μία προβοκάτσια, όπως μου είπε φίλος διπλωμάτης, χωρίς την έγκριση της Άγκυρας.

Υπάρχει η παραμικρή περίπτωση, έστω και μισό τοις εκατό, να πράξει οτιδήποτε ο Τούρκος πρέσβης χωρίς να λάβει εντολή από το υπουργείο Εξωτερικών. Αποκλείεται. Στη συνέχεια η τουρκική πρεσβεία πρόσθεσε και νέο μήνυμα (tweet), που σημείωνε:

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έρευνας Oruç Rei διακήρυξε τη σεισμική του έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο, στις 21 Ιουλίου 2020.

Και επειδή η τουρκική ανακοίνωση έγινε δημόσια και με επίσημο τρόπο, ισχύει. Όμως και εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Πως ξεκίνησε έρευνες το Oruc Reis αφού οι δορυφορικές φωτογραφίες το δείχνουν να παραμένει, και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, σε τουρκικό λιμάνι.

Η άλλη υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι παίζεται ένα «παιγνίδι». Που ίσως είναι προσυνεννοημένο, ώστε οι δύο χώρες να οδηγηθούν σε διάλογο, με τη μεσολάβηση της Γερμανίας, η οποία εν τη απουσία της Αμερικής του Ντόναλντ Τραμπ, ανέλαβε τα ηνία.

  • Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε στην Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι ΔΕΝ θα συμμετέχει σε κανένα διάλογο εάν ο τουρκικός στόλος δεν επιστρέψει στο ναύσταθμο. Σωστή τοποθέτηση, αλλά να θυμίσω ότι ο τουρκικός στόλος έχει κάνει «σουρωτήρι» την κυπριακή ΑΟΖ. Δεν πρέπει να αποχωρήσει και από εκεί πριν ξεκινήσουν οι όποιες συνομιλίες; Πρέπει… Να τονιστεί ότι είναι όρος.

Νομίζω ότι μερικές φορές δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε, πόσο μάλλον να αναλύσουμε σωστά τις παράλογες, τις σχιζοφρενικές αποφάσεις των Τούρκων. Ούτε ξέρουμε πότε μπλοφάρουν, ούτε γνωρίζουμε πότε λένε την αλήθεια. Αυτό για το οποίο είμαστε βέβαιοι είναι ότι έχουν σχέδιο και για το Αιγαίο και για την Κύπρο.

Ουδείς μπορεί να ζητήσει από τον όποιο Πρωθυπουργό να μην εισέλθει σε διαδικασία διαλόγου, φτάνει να θέσει τις κόκκινες γραμμές του και να τις δημοσιοποιήσει. Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει με τον κ. Μητσοτάκη ότι πρέπει πρώτα να τερματιστούν οι απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, πριν καθίσει απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν.

Όμως πρέπει να φροντίσει να μην απογοητεύσει το λαό, που στηρίζει την κυβέρνηση του επειδή ακριβώς βλέπει ότι απέρριψε τον ενδοτισμό, στη βάση του οποίου διαπραγματευόμαστε όλα τα χρόνια με τους Τούρκους, αλλά πάνω απ’ όλα έδιωξε και τα φοβικά σύνδρομα απέναντι στην Τουρκία.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ενώ ο όπου γης Ελληνισμός δίνει τη μάχη για την Αγία Σοφία -και πολύ καλά κάνουμε όλοι και να μην σταματήσουμε- η Τουρκία συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδίου εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα μέτωπα που άνοιξε η κατοχική δύναμη είναι πολλά, αλλά έχουμε υποχρέωση να δώσουμε τις μάχες μας για όλα τα εθνικά θέματα. Για το θέμα της Αγίας Σοφίας έγιναν πολλά λάθη, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Αλλά υπάρχει και ένας άλλος σοβαρός λόγος: Ο Ερντογάν εκβιάζει και απειλεί τους μάρτυρες Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, οπότε ουσιαστικά “κόβει” και το ένα χέρι του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου. Και αυτό είναι το μείζον πρόβλημα. Δεν μπορούν να καταλάβουν οι κληρικοί μας, ότι η δύναμή τους είναι η Ομογένεια, η οποία στα πολιτικά θέματα πρέπει να είναι εντελώς ανεξάρτητη από την Ιερά Αρχιεπισκοπή. 

Ο κ. Τραμπ δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για την Αγία Σοφία: Αποτυχημένη η αποστολή Ελπιδοφόρου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχασε μία μεγάλη και μοναδική ευκαιρία την Πέμπτη να απευθυνθεί και να κερδίσει το χριστιανικό κοινό στην Αμερική, και κυρίως τους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους. Δέχθηκε να συναντήσει για μερικά λεπτά, όσο απαιτείται για να τραβηχτούν οι αναμνηστικές φωτογραφίες με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, αλλά δεν … Continue readingΟ κ. Τραμπ δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για την Αγία Σοφία: Αποτυχημένη η αποστολή Ελπιδοφόρου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

 

Ανατροπή με το Oruc Reis: Πώς θα κινηθεί μετά τον απόπλου και η αντίδραση του ελληνικού στόλου

 Ανατροπή με το Oruc Reis: Πώς θα κινηθεί μετά τον απόπλου και η αντίδραση του ελληνικού στόλου

Ο αρχικός σχεδιασμός της Άγκυρας για τη συνοδεία του Oruc Reis ήταν «πολεμικός». Δύο φρεγάτες, τέσσερις κορβέτες και μία πυραυλάκατος ήταν αγκυροβολημένες νοτίως του κόλπου της Αττάλειας. Μια αρμάδα που είχε προκαλέσει ανάλογο σχεδιασμό από τον ελληνικό στόλο, ο οποίος παραμένει σε πλήρη επιφυλακή.

Όπως απ’ ότι όλα δείχνουν ο σχεδιασμός άλλαξε και το Oruc Reis τελικά θα κάνει απλά ένα πέρασμα από την περιοχή, συνοδευόμενο από πολεμικά σκάφη και παρακολουθούμενο από μονάδες επιφανείας, αλλά και υποβρύχια του ελληνικού στόλου.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι με τέτοιο τρόπο ανεπτυγμένο στην επιφάνεια αλλά και στον βυθό της θαλάσσιας περιοχής όπου θα παιχτεί πολεμικό παιχνίδι μέχρι τις 2 Αυγούστου ώστε να είναι εκ των πραγμάτων ένα βήμα μπροστά από τις κινήσεις των Τούρκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, μετά τα τηλεφωνήματα της Μέρκελ φαίνεται ότι το καθεστώς Ερντογάν αλλάζει τα σχέδιά του και η εκτίμηση που υπάρχει είναι η εξής:

  • To Oruc Reis θα πλεύσει στην περιοχή που καθορίζει η παράνομη ΝΑVΤΕΧ με πιο διακριτική συνοδεία σε ό,τι έχει να κάνει με την παρουσία πολεμικών πλοίων.
  • Η περιοχή που έχει δεσμεύσει περιλαμβάνει κι ένα μικρό κομμάτι τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
  • Εκτιμάται ότι το Oruc Reis θα πλεύσει στο όριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επιχειρήσει να κάνει τη… ζημιά. Σε αυτή την περίπτωση ο πλους του θα ανακόπτεται από τα ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.

Αυτό είναι το καλό σενάριο, αφού είναι δεδομένο ότι ουδείς μπορεί να εμπιστευθεί απολύτως τους Τούρκους.

Έτσι κι αλλιώς το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και θα παραμείνουν σε αυτή σίγουρα μέχρι τις 2 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει η παράνομη δέσμευση της περιοχής.

Προφανώς η κρίση δεν θα τελειώσει. Ήδη η Τουρκία έχει εκδώσει μια ακόμη «περίεργη» ΝΑVΤΕΧ για εκτοξεύσεις πυραύλων σε περιοχή πολύ κοντά στο Καστελόριζο.

Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η κρίση με το Oruc Reis, άπαντες ετοιμάζονται για την επόμενη κρίση, η οποία πιθανόν να είναι πιο περίπλοκη και δύσκολη.

Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να στείλει πλοίο-γεωτρύπανο σε περιοχές ελληνικών συμφερόντων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Η αποστολή γεωτρύπανου θα είναι μια ακόμη σοβαρή κλιμάκωση και οι επιλογές της Αθήνας θα είναι ακόμη πιο περιορισμένες απ’ ότι είναι τώρα με το Oruc Reis.