Από… Κορρενοϊό κινδυνεύουν οι αρχαιότητες της Βενιζέλου

Ο εργολάβος της απόσπασης των αρχαιοτήτων με τις ευχές της κυβέρνησης είναι έτοιμος να καταστρέψει ένα μοναδικό πολιτιστικό μνημείο, τη βυζαντινή Μέση Οδό.

Εκτός από τον κορονοϊό, η Θεσσαλονίκη έρχεται τώρα αντιμέτωπη και με τον «Κορρενοϊό», ο οποίος με τις ευχές της σημερινής κυβέρνησης είναι έτοιμος να καταστρέψει ένα μοναδικό πολιτιστικό μνημείο, τη βυζαντινή Μέση Οδό, που αποκαλύφθηκε στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που την περασμένη Πέμπτη επισκέφθηκε για πρώτη φορά τον αρχαιολογικό χώρο για να ξεναγηθεί όχι από αρχαιολόγους, αλλά από τον εργολάβο της απόσπασης και της υποσχόμενης επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, δεν έχασε λεπτό και μία ημέρα μετά υπέγραψε τη σχετική απόφαση που δίνει το πράσινο φως για τον τεμαχισμό τού μνημείου και το ξερίζωμά του από τον χώρο του. Από το κείμενο της απόφασης φαίνεται ότι πολλά είναι στον «αέρα» στη μελέτη που ενέκρινε η ΥΠΠΟΑ τόσο στο κομμάτι της απόσπασης, αλλά κυρίως στο θέμα της επανατοποθέτησης, ενώ τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των εργασιών είναι άδηλα…

Το ΥΠΠΟΑ εγκρίνει την απόσπαση βάσει τής μάλλον λειψής μελέτης που κατατέθηκε, ειδικά στο κομμάτι της επανατοποθέτησης, και ζητά «να κατατεθούν συμπληρωματικά σχέδια επανατοποθέτησης των καταλοίπων για το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου, στα οποία να περιλαμβάνονται οι χαρακτηριστικές περιοχές του Τετραπύλου, του cardo, της μαρμαρόστρωτης πλατείας και για όποια άλλη περιοχή κριθεί απαραίτητο από την αρμόδια ΕΦΑ».

Κατά το δυνατόν μέγιστη αυθεντικότητα

Ως προς την απώλεια της αυθεντικότητας του μνημείου, το ΥΠΠΟΑ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται και ιδιαίτερα, αφού ζητά να είναι «κατά το δυνατόν μέγιστη»… Πιο συγκεκριμένα, αφού σημειώνει ότι «τα σχέδια δύνανται να αναπροσαρμοστούν λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που θα προκύψουν κατά την ανασκαφή της Β΄ φάσης», ζητά από τον εργολάβο «να συμπληρωθεί, κατά περίπτωση, η μελέτη ως προς τον τρόπο έδρασης των επανατοποθετούμενων αρχαιοτήτων με στόχο την κατά το δυνατό μέγιστη διατήρηση του αυθεντικού στρώματος και των υποβάσεων των αρχαιοτήτων που θα επανατοποθετηθούν». Ζητάει επίσης «να τεκμηριωθεί η στατική επάρκεια των επανατοποθετούμενων αρχαιοτήτων. Να συμπληρωθούν τα σχέδια με χαρακτηριστικές στάθμες και διαστάσεις. Να συμπληρωθεί η μελέτη επανατοποθέτησης ως προς την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο ανατολικό και δυτικό φρεάτιο, των οποίων η απόσπαση έχει ήδη υλοποιηθεί σε προηγούμενη φάση. Να συμπληρωθεί η Τεχνική Περιγραφή με αναλυτικότερη περιγραφή των εργασιών επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, καθώς και της χρονικής αλληλουχίας επαναφοράς αυτών».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στο κομμάτι της απόσπασης ζητείται «η κατάθεση τεχνικής έκθεσης για τη λήψη μέτρων προστασίας και στερέωσης των αρχαιοτήτων κατά την εκτέλεση των εργασιών απόσπασης, όπου απαιτείται» και παράλληλα καλείται ο εργολάβος του έργου να προσλάβει και συντηρητή «προκειμένου να επέμβει σωστικά, όποτε παραστεί ανάγκη, κατόπιν άμεσης ενημέρωσης, παρουσίας και συνεργασίας με το Τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης».  Άρα ο κίνδυνος καταστροφής τμημάτων του αρχαιολογικού χώρου είναι υπαρκτός και πιθανός.

Είναι η ώρα των πολιτών

«Η ντροπιαστική πορεία αυτής της κυβέρνησης, που εκθέτει παγκόσμια τη χώρα μας καταστρέφοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και υπονομεύοντας κάθε νόμιμη και δίκαια επιδίωξη για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, συνεχίζεται. Είναι η ώρα να μιλήσουν οι πολίτες αυτής της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας!» σχολίασε η Κίνηση Πολιτών για τη Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μαρούλα Πλήκα