Αποχαιρετιστήριο κονσέρτο στον Μίκη μέσα από το ιστορικό κελί του στον Ωρωπό

Μίκης Θεοδωράκης - Ο δήμος Ωρωπού άνοιξε για το κοινό το κελί του στις φυλακές | in.gr

Η ομάδα Up Stories σε συνεργασία με τον μουσικό και χοροδιδάσκαλο Γιάννη Τούσια και τον Δήμο Ωρωπού αποδίδει φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη.

Και συ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό»: Οδοιπορικό μνήμης σήμερα στις Φυλακές  Ωρωπού :: left.gr

Το συγκινητικό αποχαιρετιστήριο live concert μέσα από το κελί που τον φιλοξένησε κατά την περίοδο της χούντας ραγίζει καρδιές.

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε το κατώφλι των φυλακών Ωρωπού στις 19 Οκτωβρίου 1969 και έμεινε μέχρι τις 13 Απριλίου 1970 και αφού προηγουμένως είχε δημιουργηθεί υπέρ της αποφυλάκισης του παγκόσμιο κίνημα που πίεζε τους συνταγματάρχες για την απελευθέρωση του. Στο κελί των φυλακών Ωρωπού εμπνεύστηκε πολλές δημιουργίες του και μεταξύ άλλων το θρυλικό τραγούδι «κι εσύ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό, μην ξεχνάς τον φασισμό».

Ο Μίκης Θεοδωράκης που χάρη στη μουσική του ταξίδεψε την Ελλάδα στα πέρατα της οικουμένης, δεν είναι πια εδώ. Ένας σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, ένας πραγματικά μεγάλος Έλληνας αφήνει πίσω του μια τεράστια πληγή σε όλους όσους σιγοψιθύρισαν τις μελωδίες του.

Είναι ο άνθρωπος που σύστησε την Ελλάδα παντού με το συρτάκι για την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς». Και που τις μουσικές του τραγούδησαν οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ.