«Αποτρεπτική» σύνοδος Κίνας-Ε.Ε. — Απεγκλωβισμός μετ’ εμποδίων για τους άμαχους Μαριουπολίτες — Gazprom: Συνεχίζεται μέσω Ουκρανίας η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο

«Εμπλοκή του Πεκίνου στον πόλεμο υπέρ της Ρωσίας θα σήμαινε ρήξη με την Ευρώπη», διαμηνύει Ευρωπαίος αξιωματούχος ενόψει της σημερινής 23ης συνάντησης των δύο πλευρών

Μια σύνοδος κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κίνας δεν είναι «μια συνηθισμένη σύνοδος» εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας.

Παρ’ όλο που θα είναι η 23η συνάντηση των δύο πλευρών –η προηγούμενη πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2020–, αυτή που γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες έχει βαρύνουσα σημασία λόγω του ρόλου που (μπορεί να) διαδραματίζει το Πεκίνο στη σχέση της Ρωσίας με τη Δύση αλλά και στον ίδιο τον πόλεμο.

«Η Κίνα είναι φίλη με τη Ρωσία, αλλά θα πρέπει να επιλέξει πλευρά. Χρειάζεται μια νέα ισορροπία», είπε ξεκάθαρα Ευρωπαίος αξιωματούχος χθες στις Βρυξέλλες.

«Εμπλοκή της Κίνας στον πόλεμο υπέρ της Ρωσίας θα σήμαινε ρήξη με την Ευρώπη», συμπλήρωσε. Προφανώς η Ε.Ε. δεν θα ζητήσει γραπτώς τις διαβεβαιώσεις του Πεκίνου, ωστόσο οι Βρυξέλλες θα «απαιτήσουν» η Κίνα να μην παράσχει καμία υλικοτεχνική βοήθεια στη Ρωσία, η οποία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η σχέση Κίνας και Ε.Ε. δεν ήταν εύκολη ούτε πριν από τον πόλεμο: παρά το γεγονός ότι είχε υπογραφεί συμφωνία επενδύσεων τον Δεκέμβριο του 2020 (με μεγάλη δυσαρέσκεια από τις ΗΠΑ), οι επαφές δεν πήγαν καλά στη συνέχεια, εξαιτίας των συνεχών παρατηρήσεων από πλευράς Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, τις κυρώσεις σε βάρος μελών του Ευρωκοινοβουλίου και το «μπλοκάρισμα» στη Λιθουανία, αλλά και την ίδια τη σχέση της Ε.Ε. με την Ταϊβάν.

Ωστόσο συνεργασία υπάρχει σε πολλούς τομείς, όπως η κλιματική αλλαγή. Και οι οικονομικές σχέσεις καλά κρατούν μεταξύ των δύο πλευρών και αυτό είναι το στοιχείο στο οποίο θα βασιστεί η σημερινή συζήτηση.

Η Ε.Ε. είναι η βασικότερη… χώρα για την Κίνα σε επίπεδο εμπορικών σχέσεων, οι οποίες αγγίζουν το 13,7%. Με τη Ρωσία, αγγίζουν μόλις το 2,4% και με τις ΗΠΑ το 12,5%. Πάντως προς το παρόν, είπε ο αξιωματούχος, η Κίνα είναι πιο εξαρτημένη από την Ευρώπη από ό,τι η Ευρώπη από την Κίνα.

«Θέλει το Πεκίνο να διακινδυνεύσει την ισχυρή οικονομική θέση της Κίνας; Θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας αλλά και εθνικής της οικονομίας;» αυτό είναι το ερώτημα. «Η Κίνα επιδίδεται σε μια ισορροπητική πράξη, κρατώντας μια θέση που εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα μετατραπεί σε υπερβολική υποστήριξη προς τη Ρωσία», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Μαρία Ψαρά

Απεγκλωβισμός μετ’ εμποδίων για τους άμαχους Μαριουπολίτες

Ξεκινά η φιλόδοξη επιχείρηση έπειτα από μια μικρή καθυστέρηση που φαίνεται πως οφείλεται στην απαίτηση των Ρώσων να ελέγχουν εξονυχιστικά τα κομβόι των αμάχων τα οποία θα αποχωρούν από τη Μαριούπολη, ώστε να συλλαμβάνουν τυχόν Ουκρανούς μαχητές ή αξιωματούχους αν προσπαθήσουν να ξεφύγουν.

Για σήμερα το πρωί στις δέκα μετατέθηκε τελικά η μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού χιλιάδων αμάχων από τη μαρτυρική Μαριούπολη, υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού, την ώρα που οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και οι «σπεσιαλίστες» στις οδομαχίες Τσετσένοι πολεμιστές του Ραζμάν Καντίροφ συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στους ύστατους ουκρανικούς θύλακες αντίστασης, και ιδιαίτερα στην περιοχή μέσα και γύρω από την τεράστια χαλυβουργία «Αζοφστάλ».

Ο περιορισμός των Ουκρανών μαχητών σε μια μικρή ζώνη γύρω από τη χαλυβουργία «Αζοφστάλ» επιτρέπει ουσιαστικά την εκκένωση προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σχεδόν 200 χιλιόμετρα μακριά, και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ήδη από τη νύχτα της Τετάρτης κατάπαυση του πυρός και άνοιγμα των διαδρόμων: όμως η έναρξη της επιχείρησης μετατέθηκε μία μέρα αργότερα «για επιμελητειακούς λόγους και λόγους ασφάλειας», καθώς οι δύο πλευρές φαίνεται ότι διαφώνησαν «στους ακριβείς όρους, συμπεριλαμβανομένων του δρομολογίου, της ώρας έναρξης και της διάρκειας», όπως διευκρινίζει επίσης η διεθνής οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η βασική διαφωνία φαίνεται πως έχει να κάνει με την απαίτηση των Ρώσων για στάθμευση και «φιλτράρισμα» των επιβαινόντων στα 45 λεωφορεία στη ρωσοκρατούμενη πόλη Μπερντιάνσκ, καθώς εκτιμούν ότι ίσως επιχειρήσουν να διαφύγουν ανάμεσά τους κάποιοι από τους παγιδευμένους στην πόλη αξιωματικούς και μαχητές του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, αλλά και ξένοι μισθοφόροι και «στρατιωτικοί σύμβουλοι», τους οποίους θεωρούν εγκληματίες πολέμου και θέλουν να οδηγήσουν σε στρατοδικεία.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν άλλωστε ότι το τελευταίο τριήμερο έχουν καταρρίψει τρία ουκρανικά μεταγωγικά ελικόπτερα που επιχείρησαν μάταια να απομακρύνουν από την πόλη ηγετικά στελέχη της ηγεσίας των «Αζόφτσκι» και χτες παρουσίασαν εικόνες και βίντεο από ένα εξ αυτών, υποστηρίζοντας ότι μία από τις 15 σορούς των επιβαινόντων ανήκει στον υποδιοικητή του τάγματος Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, γνωστό με το Nom de guerre «Καλίνα».

Λένε ακόμη ότι βρέθηκαν και τρεις επιζώντες, που συνελήφθησαν. Η ειρωνεία είναι, σύμφωνα με τους ρωσόφωνους, ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε, λέει, με έναν αμερικανικής κατασκευής πύραυλο Stinger, ένα από τα εκατοντάδες δυτικά όπλα που κατασχέθηκαν στη μάχη…

Στα άλλα μέτωπα του πολέμου και ιδιαίτερα στο βόρειο Ντονμπάς, στο τρίγωνο μεταξύ Ιζιούμ, Σλαβιάνσκ και Σεβεροντονέτσκ, οι Ρώσοι επιτελείς εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξουδετέρωση της «αφρόκρεμας» του ουκρανικού στρατού ξηράς, επιτιθέμενοι με τρεις πλευρές: χτες οι Ρώσοι προχώρησαν από τον Βορρά περίπου 6 χιλιόμετρα, κατέλαβαν το χωριό Ζολοτάγια Νίβα και διέσχισαν τον ποταμό Κασλαγκάχ, ενώ οι ρωσόφωνοι του Λουγκάνσκ πήραν τον οικισμό της Ζιγλόφκα και προχώρησαν ακόμη πέντε χιλιόμετρα προς το χωριό Κρεμέναγια. Ταυτόχρονα η ρωσική αεροπορία έπληξε και χτες με πυραυλικά χτυπήματα ακριβείας αποθήκες καυσίμων στο Λισιτσάνσκ, το Νοβομοσκόφσκ αλλά και την πόλη-κλειδί του Ντνίπρο, στον Δνείπερο.

Η μάχη είναι πλέον σκληρότατη και ορισμένοι αναλυτές τη χαρακτηρίζουν τη μεγαλύτερη, σε προσωπικό και εξοπλισμό, που έχει διεξαχθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς από Βορρά (με δυνάμεις που αποσύρονται από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ) και Νότο (με δυνάμεις από Μαριούπολη και Μπερντιάνσκ), ενώ οι πάνω από 60.000 καλά οχυρωμένοι Ουκρανοί αντιστέκονται με όλα τα μέσα, αν και έχουν πρακτικά κυκλωθεί.

Το ουκρανικό επιτελείο προσπαθεί να αλλάξει τη ροή της μάχης με τοπικές αντεπιθέσεις στο Κίεβο, το Χάρκοβο, και ειδικά στο Μικολάιφ και στη Χερσώνα, στη δεξιά (δυτική) όχθη του Δνείπερου. Αλλά σύμφωνα με τους περισσότερους επιχειρησιακούς χάρτες, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να τρυπήσει την αμυντική γραμμή των Ρώσων, που εστιάζουν πλέον όλη τη μαχητική τους δύναμη στο Ντονμπάς.

Αν μάλιστα «σπάσει» το μέτωπο ανατολικά της πόλης Ζαπορίζια και οι ρωσικές τεθωρακισμένες λαβίδες ενωθούν στο Ντνίπρο και στην Πολτάβα, τότε η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει πολύ περισσότερα εδάφη από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ…

Γιώργος Τσιάρας

Gazprom: Συνεχίζεται μέσω Ουκρανίας η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριοGazprom

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας συνεχίζονται κανονικά.

Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από Ευρωπαίους καταναλωτές.

Η εταιρία δήλωσε ότι τα αιτήματα ανέρχονται σε 108,4 εκατ. κυβικά μέτρα για την 1η Απριλίου από 109,5 εκατ. κυβικά μέτρα μία ημέρα νωρίτερα.

Πόσο εξαρτημένη είναι η Ελλάδα από το ρωσικό αέριο;

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις παρουσιάζουν δημοσιονομικές προκλήσεις για τα κράτη της ευρωζώνης τις οποίες παρουσίασε η Fitch Ratings στις 17 Μαρτίου.

Όπως η πανδημία, ο πόλεμος είναι ένα σοκ που θα γίνει αισθητό σε ολόκληρο το μπλοκ και ο αντίκτυπός του θα ποικίλλει, ανάλογα με την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ή τις εμπορικές σχέσεις, όπως αναφέρει ο οίκος Fitch.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 38% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ και το 23% των εισαγωγών πετρελαίου το 2020. Ο οίκος παρατηρεί πως η διαταραχή της οικονομίας θα μπορούσε να είναι εντονότερη σε περίπτωση περιορισμού της ενέργειας, ενώ η παρατεταμένη διάρκεια της εισβολής θα μπορούσε να παρατείνει αντιστοίχως τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι παρακάτω δείκτες αφορούν το 2020.

Gazprom: Συνεχίζεται μέσω Ουκρανίας η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο
 FITCH RATINGS, EUROSTAT
Gazprom: Συνεχίζεται μέσω Ουκρανίας η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο
 FITCH RATINGS, IMF, HAVER ANALYTICS
Gazprom: Συνεχίζεται μέσω Ουκρανίας η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο
 FITCH RATINGS, WORLD BANK, HAVER ANALYTICS

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ΕΕ εισήγαγε το 58% της ενέργειας που κατανάλωσε το 2020, καθώς η δική της παραγωγή ικανοποιούσε μόνο το 42% των αναγκών της.

Το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ το 2020 αποτελούνταν από 35% πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, 24% φυσικό αέριο, 17% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 13% πυρηνική ενέργεια και 11% στερεά ορυκτά καύσιμα. Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής της ΕΕ για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα, που αποτελούν τα κύρια ενεργειακά προϊόντα του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ. Το 2020, οι εισαγωγές ρωσικής ενέργειας έφτασαν το 24,4% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.

Το 2020, η ΕΕ έλαβε το 46% των εισαγωγών φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, ικανοποιώντας το 41% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας που προέρχεται από φυσικό αέριο.

Το αργό πετρέλαιο, βασικό αγαθό για την παραγωγή καυσίμων μεταφορών και της πετροχημικής βιομηχανίας, ήταν το καύσιμο με τη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση σε εισαγωγές από τη Ρωσία. Το 2020, η ΕΕ βασίστηκε στη Ρωσία για το 26% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της, οι οποίες ικανοποίησαν το 37% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.

Τέλος, τα στερεά ορυκτά καύσιμα (όπως ο άνθρακας) είχαν τη χαμηλότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές από τη Ρωσία, η οποία παρείχε το 19% της χρήσης στερεών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ. Το 2020, η ΕΕ εισήγαγε το 53% σκληρού άνθρακα από τη Ρωσία, που αντιστοιχούσε στο 30% της κατανάλωσης στην ΕΕ.

Πόσες μέρες περιθώριο έχει η Ελλάδα για να πληρώσει τους Ρώσους με ρούβλια

Η απόφαση της ελληνικής πλευράς έναντι του διατάγματος Πούτιν, σύμφωνα με το οποίο από σήμερα θα πρέπει να πληρώνονται οι ποσότητες Ρωσικού αερίου σε ρούβλια, είναι να συνταχθεί με τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών και να μην υποκύψει στην απαίτηση της Μόσχας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να «μεταφραστεί» η ελληνική απόφαση άμεσα, καθώς, με βάση το σχεδιασμό, η ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού αερίου στην Ελλάδα από την Gazprom, θα πρέπει να καταβάλλει το αντίτιμο πληρωμής σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα δηλαδή περί τις 20 Απριλίου.

Αντίστοιχες συμβάσεις για μικρότερες ποσότητες διαθέτουν απευθείας με την ρωσική εταιρεία η Μυτιληναίος, η Κοπελούζος αλλά και η ΔΕΗ.

Μιλώντας αργά χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό κανάλι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, επιβεβαίωσε το παραπάνω χρονοδιάγραμμα πληρωμής τονίζοντας ότι στο θέμα αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει κόντρα στην Ευρωπαϊκή γραμμή, η οποία έχει απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση για πληρωμή στο Ρωσικό νόμισμα.

Την ίδια άποψη εκφράζουν και στελέχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τονίζοντας ότι διαφορετική επιλογή συνιστά μονομερή απόφαση που συνεπάγεται τροποποίηση της σύμβασης και μπορεί να οδηγήσει σε διαιτησία.

Όπως άλλωστε προβλέπει ο σχεδιασμός, αν σταματήσουν οι ροές του φυσικού αερίου, θα κηρυχθεί συναγερμός τύπου 3 και υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις.