Αποσύρονται Γαλλία και Γερμανία από τις μεταρρυθμίσεις του ΠΟΥ – Η Ε.Ε. διαψεύδει την Τουρκία για τα περί δυσαρέσκειας από την υπογραφή της ΑΟΖ

Οι δύο χώρες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση των ΗΠΑ και την προσπάθεια των Αμερικανών να επιβληθούν των συζητήσεων.

Την απόσυρσή τους από τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρομολογούν η Γερμανία και η Γαλλία, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση των ΗΠΑ, καθώς –όπως ανέφεραν– θέλησαν να ηγηθούν των συζητήσεων.

Υπενθυμίζεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει τη διακοπή των σχέσεων της χώρας με τον ΠΟΥ, έπειτα από διαμαρτυρίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ για τη σχέση του Οργανισμού με την Κίνα και τον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Επιδίωξη των ΗΠΑ ήταν ο σχεδιασμός ενός νέου χάρτη στη Σύνοδο Κορυφής των G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο μετά την απόφαση της Γαλλίας και της Γερμανίας, δεν είναι σίγουρο αν θα γίνει κάτι τέτοιο.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας δήλωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να προσπαθούν να ηγηθούν των διαδικασιών μεταρρύθμισης του ΠΟΥ, εφόσον ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον Οργανισμό».

Ανώτερος αξιωματούχος του Τραμπ χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς υποστήριξε πως οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ όλα τα μέλη των G7 υποστήριζαν ρητά το σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρχίσει να βρίσκουν κοινή γραμμή με τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι ενστάσεις των δύο πλευρών σχετικά με την «πολιτικοποιημένη» αντίδραση του ΠΟΥ στο θέμα του κορονοϊού ήταν έντονες.

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός πιο ισχυρού και ανεξάρτητου Οργανισμού, ωστόσο μετά την απόσυρση της χρηματοδότησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούσαν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων, αυτό δεν θα είναι δυνατό.

Σημειώνεται τέλος πως και οι υπόλοιπες χώρες είχαν ενστάσεις για τον τρόπο που ο ΠΟΥ επέλεξε να διαχειριστεί το θέμα του κορονοϊού, ωστόσο καμία άλλη χώρα δεν πήρε την ίδια ακραία στάση με τις ΗΠΑ.

Η Ε.Ε. διαψεύδει την Τουρκία για τα περί δυσαρέσκειας από την υπογραφή της ΑΟΖ

«Υπήρξε μεγάλη απογοήτευση» από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, δήλωσε χθες (Πέμπτη) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλουμετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίαςΖοζέπ Μπορέλ.

Ωστόσο, σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξωτερικά θέματα, Πίτερ Στάνο, διέψευσε κατηγορηματικά πως υπήρξε ενόχληση ή δυσαρέσκεια από πλευράς Ε.Ε. για τη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ.

«Δεν γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κάποιον υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της Ε.Ε.», δήλωσε αρχικά ο Στάνο, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, «φωτογραφίζοντας» τον Τσαβούσογλου.

Όσο για τη συμφωνία, δήλωσε με νόημα πως «είναι ένα θέμα μεταξύ των δύο αυτών κρατών… διμερές μεταξύ κράτους μέλους της Ε.Ε. και ενός συγκεκριμένου τρίτου κράτους».

Για τη συνάντηση Μπορέλ – Τσαβούσογλου ανέφερε πως οι δύο άνδρες συζήτησαν πράγματι την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη αποκλιμάκωσης, τονίζοντας πως «συζητούσαν την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση που δημιουργήθηκε από πράξεις ενάντια σε δύο από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ – σε ευθεία γραμμή με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) στις 13 Ιουλίου και ενόψει της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο».