Αποκαλύπτει το “σενάριο ” ο Καστανίδης για να “πειστεί” το ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει το νομοσχέδιο, “γύψο” για τις συγκεντρώσεις:

Τον τρόπο να λήξει η “διαπραγμάτευση” της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της στήριξης του νομοσχεδίου που βάζει στο “γύψο” τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις έδειξε στη συνέντευξή του Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μόνο με τις δικές της ψήφους (και εκείνες ενδεχομένως της Ελληνικής Λύσης που προς το παρόν επιφυλάχθηκε, γιατί θέλει ακόμα πιο σκληρούς όρους και προϋποθέσεις), καθώς όπως γράφαμε και χθες ο Κυριάκος Μητσοτακης δεν θέλει να χρεωθεί ο ίδιος αποκλειστικά αυτό το χουντικής αποφοράς νομοσχέδιο, αναζητείται τις τελευταίες ώρες η πολιτική φόρμουλα στη Βουλή ίσως με κάποιες “τροποποιησεις” από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη που θα γίνουν αποδεκτές από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τα όσα είπε στη συνέντευξη του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ δείχνουν ίσως το δρόμο για το πως μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να ψηφίσει υπέρ και το ΚΙΝΑΛ όπως για παράδειγμα  ότι “κανείς από το ΚΙΝΑΛΛ δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη με τις ρυθμίσεις που αφήνουν μόνη την ΕΛΑΣ να αποφασίζει για τις συγκεντρώσεις. Εάν προστεθούν θεσμικές εγγυήσεις και ο ρόλος αυτός αποδοθεί στον Συνήγορο του Πολίτη, τότε θα πούμε «μπράβο»“.

Ο Χάρης Καστανίδης είπε ακόμα:

Χρειάζονται θεσμικές εγγυήσεις και αυτές δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ο Συνήγορος του Πολίτη, τόνισε ο κ. Καστανίδης. Προ λίγων μηνών ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη πρέπει να έχει τον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης της αστυνομικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας. Το αποδέχθηκε πάρα πολύ ωραία ο Συνήγορος του Πολίτη, που από την ίδρυσή του είναι η κατ` εξοχήν διαμεσολαβούσα ανεξάρτητη Αρχή μεταξύ των δικαιωμάτων των πολιτών και του κράτους που επιχειρεί να τα καταστρατηγήσει. Πρέπει να υπάρξει νόμος ρύθμισης των συναθροίσεων; Βεβαίως, το απαιτεί το ίδιο το Σύνταγμα. Πρέπει να προστατέψουμε στο ακέραιο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συναθροίζεσθαι; Απολύτως. Μπορεί ταυτόχρονα να προστατεύεται το δικαίωμα στην ομαλή κοινωνικοοικονομική ζωή; Βεβαίως ναι. Αλλά αυτά θα γίνουν με ισχυρές εγγυήσεις, για να μην καταστρατηγηθεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και με συνθήκες απόλυτης δημοκρατικής νομιμότητας. Αν η ΕΛΑΣ εντοπίζει κινδύνους, να συνομιλεί με τον οργανωτή και μαζί να πηγαίνουν στον Συνήγορο του Πολίτη εάν έχουν διαφωνία, σε ανεξάρτητη Αρχή. Και ας αποφασίσει ο Συνήγορος του Πολίτη… με μία τηλεδιάσκεψη τριών λεπτών, έχει λυθεί το θέμα.

Για τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις, ακόμη περισσότερο, λένε «μπορεί να επιτρέπονται», όπου δεν μπορεί να υπάρχει οργανωτής ούτε διαμεσολαβητής. Η πρόθεση του συντάκτη είναι να τις απαγορεύει, δεν το λέει ευθέως, αλλά εμμέσως προκύπτει. Για ένα αυθόρμητο γεγονός που θα συμβούν έκτροπα, προφανέστατα υπάρχουν άλλες διατάξεις του Κοινού Ποινικού Δικαίου, που εφαρμόζονται και τελειώνει η ιστορία. Ιστορικά έχει καταδειχθεί ότι όταν υπάρχει αυτή «η υπόκωφη βουή των πλησιαζόντων γεγονότων», η αυθεντική αντίδραση μίας κοινωνίας που υποφέρει και αρχίζει να φτάνει στην επιφάνεια, τότε καμία αστυνομική βία, καμία αστυνομική απαγόρευση, δεν μπορεί να ταπεινώσει την κοινωνική αντίδραση, όπως θύμισε.

Από το ΚΙΝΑΛΛ, ξεκαθάρισε ο κ. Καστανίδης, «δεν θα ψηφίσει κανείς … αν ο κ. Χρυσοχοΐδης επιμείνει στον κορμό των ρυθμίσεών του, δεν υπάρχει περίπτωση το ΚΙΝΑΛΛ να δώσει θετική ψήφο». Και όπως ξεκαθάρισε, δεν τον ενδιαφέρει εάν ο κ. Χρυσοχοΐδης «προσθέσει» παρουσία εισαγγελέα στη διάλυση συγκεντρώσεων. «Προηγούνται όλα τα άλλα που είπαμε», όπως επανέλαβε. Αν από την άλλη βάλει σοβαρές θεσμικές εγγυήσεις και πει «δεν κρίνει η ΕΛΑΣ αλλά ο Συνήγορος του Πολίτη» τότε να το δούμε πολύ ευχαρίστως. Θα «πετάξουμε τη σκούφια μας» και θα πούμε «μπράβο», έρχεται μία εξαιρετικά δημοκρατική προϋπόθεση, γιατί κανείς δεν αμφισβητεί την λειτουργία της ανεξάρτητης Αρχής.