Αποκαλυπτική αυτοψία των Εποπτών Δημόσιας Υγείας. «Εστίες υπερμετάδοσης τα ΜΜΜ» – Στο Σωτηρία Τζανακόπουλος, Γεροβασίλη. «Ο Μητσοτάκης είπε ψέμματα για τις ΜΕΘ»

Άκρως αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθημερινά είναι η αυτοψία που πραγματοποίησαν οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας στους σταθμούς Μετρό – ΗΣΑΠ Ομόνοιας και φέρνει στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης».

Παρά τις προσπάθειες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πείσει άπαντες χθες Πέμπτη από τη Βουλή πως σύμφωνα με μελέτης τα ΜΜΜ δεν αποτελούν μεγάλη εστία μόλυνσης, διαστρεβλώνοντας όμως την αλήθεια, αλλά και από τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή ο οποίος από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει έρευνα που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο, η αυτοψία από τους αυτόπτες υγείας στα ΜΜΜ δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

«Δεν υπήρξε επιβάτης, ο οποίος να μην τηρεί το υποχρεωτικό μέτρο της μάσκας προσώπου», ωστόσο «ΔΕΝ τηρείται το μέτρο της αποστασιαποίησης για τον περιορισμό της διασποράς του ιού COVID-19, αποτελώντας οι χώροι αυτοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς εστίες μετάδοσης του νέου κορονοϊού, με κίνδυνο για τους επιβαίνοντας και τη Δημόσια Υγεία γενικότερα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αυτοψία που διενεγήρθη στις 6 Νοέμβρη, στις 9.45 το πρωί.

Όπως διαπιστώνεται λοιπόν, οι πολίτες παίρνουν την «ατομική ευθύνη» που τους αναλογεί, φορώντας τις μάσκες τους, ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να μη παίρνει τη δική της ευθύνη φροντίζοντας να πυκνώσει τα δρομολόγια στις συγκοινωνίες, με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

 Παρόλο που δεν ήταν ώρα αιχμής η αυτοψία διαπιστώνει συνθήκες συγχρωτισμού:

  • «Στην αποβάθρα του ΜΕΤΡΟ με κατεύθυνση “Ελληνικό” επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού. Εντός του συρμού του ΜΕΤΡΟ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες συγχρωτισμού, και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα».
  • «Στην αποβάθρα του ΗΣΑΠ και προς τις δύο κατευθύνσεις επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού».
  • «Εντός του συρμού του ΗΣΑΠ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες έντονου συγχρωτισμού και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα».
  • «Η συχνότητα των δρομολογίων τη στιγμή του ελέγχου, ήταν για το ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ 4 λεπτά και 9 λεπτά αντίστοιχα».
  • «Άποψη της Υπηρεσίας είναι ότι για να αντιμετωπιστεί το αρνητικό αυτό φαινόμενο και να τηρείται το μέτρο της αποστασιοποίησης, θα πρέπει τα δρομολόγια των συρμών να γίνουν πιο συχνά, αποσυμφορώντας έτσι το χώρο των αποβαθρών όσο και των βαγονιών των συρμών».

Τα ψέματα Μητσοτάκη για τα ΜΜΜ

Μόλις, χθες Πέμπτη, ο Κυριακός Μητσοτάκης προσπάθησε με ψέματα και διαστρεβλώνοντας γαλλική έρευνα να αποδείξει και πάλι πως ο κορονοϊός δεν κολλάει στα ΜΜΜ. Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε γαλλική μελέτη υποστηρίζοντας ότι σε έρευνα για τα clusters (θύλακες) μετάδοσης, το ποσοστό της διασποράς του κορωνοϊού στα ΜΜΜ είναι, μόλις, 1,2%. «Σχετική έρευνα από τη Γαλλία, η οποία λέει ότι σε σχέση με άλλες εστίες πιθανής διάδοσης μόλις το 1,2% των Covid clusters συνδέονται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτά είναι στοιχεία.» ανέφερε σχετικά.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ μακριά από αυτή που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το avgi.gr ο πρωθυπουργός στην απεγνωσμένη του προσπάθειά να παρουσιάσει ως απειροελάχιστο το ποσοστό μετάδοσης του κορονοϊού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είπε ένα ακόμα ψέμα πως το 1,2 αφορά τις ΜΜΜ ενώ σύμφωνα με την έρευνα αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αεροπλάνα, τα πλοία και τα τρένα.  Η μελέτη, δηλαδή, δεν αφορά τις αστικές μεταφορές όπως είναι το μετρό, το τραμ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Να σημειωθεί ότι η έρευνα των Γάλλων έγινε κατά την περίοδο από τις 9 Μαΐου του 2020 έως τις 28 Σεπτεμβρίου του 2020.

Όταν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής έλεγε πως δεν υπάρχει καμία έρευνα και κανένα στοιχείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να αποδεικνύει πως μεταδίδεται ο κορονοϊός στα μέσα μεταφοράς

 

Στο Σωτηρία Τζανακόπουλος και Γεροβασίλη – «Ο Μητσοτάκης είπε ψέμματα για τις ΜΕΘ»

Μόλις μία υπομονάδα δυναμικότητας 12 κλινών, από τις συνολικά τέσσερις της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας των 50 κλινών που δώρισε η ελληνική Βουλή στο νοσοκομείο «Σωτηρία» λειτουργεί κανονικά, ενώ σε μία δεύτερη – δυναμικότητας 13 κλινών – αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 2 ασθενείς με μειωμένο και μετακινημένο από άλλες μονάδες προσωπικό.

Αυτό διαπίστωσαν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Δημήτρης Τζανακόπουλος και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη, οι οποίοι επισκέφθηκαν σήμερα το νοσοκομείο «Σωτηρία». Τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είδαν μάλιστα ιδίοις όμμασι ότι οι άλλες δύο υπομονάδες, δυναμικότητας 12 και 13 κλινών αντίστοιχα, δεν είναι αυτή τη στιγμή λειτουργικές.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας συναντηθήκαμε με τον διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος στη συζήτηση που είχαμε αρνήθηκε αναιτιολόγητα να μας δείξει τη λίστα του προσωπικού που υπηρετεί στη μονάδα αυτή των 50 κλινών» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος. «Χθες, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αν διαψευστεί η δήλωση, σύμφωνα με την οποία αυτή τη στιγμή 50 κρεβάτια είναι άμεσα διαθέσιμα και έχουν τη δυνατότητα τώρα να υποδεχτούν ασθενείς, τότε ο ίδιος θα ζητήσει την παραίτηση του διοικητή. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τις συνέπειες λόγου και έργων του κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για το Σωτηρία: «Εδώ πέρα δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή η πληροφόρηση την οποία έχουμε δεν είναι ακριβής, οπότε μπορώ να σας δεσμευτώ ότι θα απομακρυνθεί ο Διοικητής του «Σωτηρία» που μας έδωσε αυτή την πληροφορία, ή ο κ. Πολάκης λέει ψέματα, οπότε κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσετε εσείς να τον απομακρύνετε για τον προσβλητικό τρόπο με τον οποίο εξακολουθεί να εκφράζεται».

«Η κυβέρνηση στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, για την οποία φέρει εγκληματική ευθύνη, δεν μπορεί να εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι της επικοινωνίας. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη για αισθανθεί ασφάλεια και σιγουριά να ξέρει την αλήθεια. Η αλήθεια είναι όπλο» σημείωσε από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη.

«Αυτό δεν μπορεί να το κατανοήσει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά και προσπαθεί να διαψεύσει την πραγματικότητα όταν αυτή δεν ταιριάζει με το αφήγημα του. Την στιγμή που είμαστε σε υγειονομικό κλοιό και υπάρχει τεράστια ανάγκη να στηριχτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η ελληνική κοινωνία,  δεν θα επιτρέψουμε η αλήθεια να πάψει να υπάρχει» ανέφερε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως από τη σημερινή επίσκεψή τους στο «Σωτηρία» προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός «χτες είπε ψέματα».