Αποκάλυψη NYT: Τουρκικά μαχητικά F-16 σε αεροδρόμιο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ – Βραζιλία: «Έσπασε» το φράγμα των 5 εκατ. κρουσμάτων εν μέσω καύσωνα

Αποκάλυψη NYT: Τουρκικά μαχητικά F-16 σε αεροδρόμιο του Ναγκόρνο - Καραμπάχ

Την τουρκική συμμετοχή στις εχθροπραξίες των τελευταίων ημερών στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάνστο Ναγκόρνο – Καραμπάχ επιβεβαιώνουν δορυφορικές φωτογραφίες που είδαν το φως τις δημοσιότητας.

Οι φωτογραφίες δείχνουν τουλάχιστον δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 Viper, τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανήκουν στις τουρκικές πολεμικές δυνάμεις, να βρίσκονται σταθμευμένα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Γκάντζα στο Αζερμπαϊτζάν στις αρχές του μήνα.

Πρόκειται για την πρώτη τόσο ισχυρή ένδειξη ότι τουλάχιστον κάποια από τα αεροσκάφη βρίσκονταν στη χώρα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών με τη γειτονική Αρμενία για την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Γκάντζα βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, λιγότερο από 80 χιλιόμετρα μακριά από το Ναγκόσνο – Καραμπάχ.

Την αποκάλυψη έκανε ο Christiaan Triebert, ερευνητής των New York Times, με ανάρτησή του στο Twitter.

Το ζήτημα της πιθανής παρουσίας των τουρκικών μαχητικών F-16 στην Γκάντζα και της πιθανής ανάμειξής τους στις συγκρούσεις ενέκυψε για πρώτη φορά στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας υποστήριξε ότι ένα αεροσκάφος προερχόμενο από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο κατέρριψε ένα αρμενικό αεροσκάφς Su-25 Frogfoot.

Την κατηγορία αυτή διέψευσαν κατηγορηματικά τόσο Τούρκοι όσο και Αζέροι αξιωματούχοι λέγοντας ότι κανένα τουρκικό Viper δεν πραγματοποίησε πολεμική επιχείρηση στην περιοχή.

Παρότι οι ισχυρισμοί της Αρμενίας παραμένουν ανεπιβεβαίωτοι, οι δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαιώνουν τουλάχιστον ότι εκείνο το χρονικό διάστημα τα τουρκικά F-16 ήταν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο.

Αν και δεν είναι πιθανό να πει κανείς μα απόλυτη σιγουριά ποιος είναι ο χειριστής των συγκεκριμένων πολεμικών αεροσκαφών, είναι δύσκολο να ανήκουν σε κάποιον άλλο πέραν της Τουρκίας, αναφέρει ο ερευνητής ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα συγκρίνοντας μεγάλο όγκο οπτικού υλικού από την περιοχή.

Ο δημοσιογράφος των ΝΥΤ υπενθυμίζει ότι στα τέλη Ιουλίου η Τουρκία είχε στείλει αρκετά F-16 στο Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να πάρουν μέρος σε κοινή στρατιωτική άσκηση. Τότε, τουλάχιστον πέντε τουρκικά F-16 είχαν καταγραφεί στην ίδια τοποθεσία του αεροδρομίου.

Για ενέργειες της Τουρκίαςκαι του Αζερμπαϊτζάνπου ισοδυναμούν με «τρομοκρατική επίθεση» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μέρος της συνέχειας της γενοκτονίας των Αρμενίωνέκανε λόγο εξάλλου πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια αζερο-τουρκική διεθνής τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Πασινιάν στο Sky News. «Για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή είναι μια πολιτική συνέχειας της γενοκτονίας των Αρμενίων και μια πολιτική παλινόρθωσης της τουρκικής αυτοκρατορίας».

 

Βραζιλία: «Έσπασε» το φράγμα των 5 εκατ. κρουσμάτων εν μέσω καύσωνα

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Τετάρτη το ορόσημο των πέντε εκατομμυρίων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 πλησιάζουν τους 150.000, ωστόσο οι αρχές στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής διαβεβαιώνουν ότι η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού επιβραδύνεται.

Με 31.553 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας, η Βραζιλία μετράει 5.000.694 μολύνσεις, τον τρίτο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην υφήλιο, πίσω από αυτούς στις ΗΠΑ (7,5 εκατομμύρια) και στην Ινδία (6,84 εκατ.).

Στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων διαπιστώθηκαν το ίδιο διάστημα 734 θάνατοι, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων αφότου άρχισε η επιδημία να φθάνει τους 148.228 νεκρούς. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη, πίσω από αυτόν στις ΗΠΑ (211.108 θάνατοι), ενώ στην τρίτη θέση τη Βραζιλία ακολουθεί η Ινδία (105.526 νεκροί).

Ο μέσος όρος των θανάτων την τελευταία εβδομάδα είναι 610 την ημέρα, επίπεδο που επιβεβαιώνει ότι η καμπύλη βρίσκεται σε πτώση έπειτα από το ατελείωτο «υψίπεδο» των 1.000 και πλέον θανάτων ημερησίως από τον Ιούνιο ως τις αρχές Αυγούστου.

Ο μέσος όρος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα κατέγραψε επίσης πτώση, στα 27.477 έναντι 40.000 και πλέον στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής (R0) του ιού, δείκτης-κλειδί που αντιστοιχεί στον μέσο αριθμό των ανθρώπων που μολύνει κάθε φορέας του ιού, κυμαίνεται γύρω στο 1.

Παρά τους ενθαρρυντικούς αυτούς δείκτες, ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατάσταση στη Βραζιλία παραμένει «ανησυχητική».

«Η πτώση των αριθμών των κρουσμάτων και των θανάτων είναι ακόμη πολύ αδύναμη και όχι ακόμη σταθερή. Έχουμε άρα μια πρώτη τάση ύφεσης (της πανδημίας), αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί», εξήγησε ο Μάουρου Σάντσες, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο της Μπραζίλιας.

Επανεκκίνηση

Ωστόσο εν μέσω κύματος ζέστης, η Βραζιλία βλέπει να γεμίζουν οι παραλίες, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν την επανεκκίνηση τομέων της οικονομίας που ως τώρα δεν χαρακτηρίζονταν απολύτως απαραίτητο να λειτουργούν. Σε ορισμένες πολιτείες, όπως το Σαν Πάουλου, εγκρίθηκε η επανέναρξη των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι που ήταν ως τώρα υπό περιορισμό θα μετατραπούν σε «νέο πληθυσμό επιδεκτικό στη μόλυνση» από τον κορωνοϊό, προειδοποίησε ο Σάντσες.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής καταγράφει επίπεδο ανεργίας-ρεκόρ (13,8%), αλλά τον αντίκτυπο της πανδημίας άμβλυνε η επείγουσα βοήθεια που προσφέρθηκε σχεδόν στο ένα τρίτο του πληθυσμού.

Η οικονομία της Βραζιλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,8% του ΑΕΠ το 2020, κατά προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), πάντως πιο αισιόδοξες σε σύγκριση με τον Ιούνιο, όταν γινόταν λόγος για υποχώρηση του κατά 9,1%.

Το COVID-19 προειδοποίησε ωστόσο ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Βραζιλίας παραμένουν «αυξημένοι και πολύμορφοι», αναφερόμενο ιδίως στο ενδεχόμενο να σημειωθεί δεύτερο επιδημικό κύμα, η ύφεση να είναι παρατεταμένη και να υπάρξει μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, λαμβανομένου υπόψη του υψηλού επιπέδου του χρέους, που πλησιάζει το 100% του ΑΕΠ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*